Grafy rezortu zdravotníctva vyvracajú Ficove nepravdy

Robert Fico. Foto: Video/FB Robert Fico. Foto: Video/FB

Robert Fico (Smer-SD) natočil dve videá, v ktorých poukazoval na neopodstatnenosť povinného očkovania proti koronavírusu. Vakcína vraj nechráni pred kolapsom nemocníc. Ministerstvo zdravotníctva v reakcii jeho reči vyvrátilo dvomi grafmi.

Susedné Rakúsko pristúpi od 1. februára k povinnému očkovaniu proti SARS-CoV-2. Tým, čo vakcínu odmietnu, hrozí pokuta alebo väzenie. Rakúsko tiež ako prvý štát západnej Európy nariadilo prísny lockdown. Cez víkend si tieto zmeny vyžiadali masívne protesty.

Slovensko je v opatreniach miernejšie. Od pondelka u nás platí lockdown len pre nezaočkovaných, ale v čiernych okresoch sa do hotelov, reštaurácií či aquaparku nedostanú ani očkovaní. Povzbudení Rakúskom začali politici poškuľovať aj po povinnom očkovaní.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) v sobotu skonštatoval, že cestou z pandémie by mohlo byť povinné očkovanie pre ľudí nad 65 rokov. Aktuálne o tom diskutuje s právnikmi a s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (SaS). Reakcia opozície prišla vzápätí.

Smer povinné očkovanie už raz nariadil, teraz je to „fašizmus“

Scenár odmietla strana Hlas-SD. „Ak vláda za trištvrte roka nedokázala viac ako polovicu slovenských občanov presvedčiť o prínosoch očkovania, nemôže ich teraz hnať do očkovacích centier hrozbami a vyhrážkami,“ povedal líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini.

K téme sa prostredníctvom sociálnych sietí vyjadril aj líder opozičnej strany Smer Robert Fico. „Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad a my v Smere urobíme všetko pre to, aby nikdy neprešiel,“ povedal Fico vo videu. Avizoval, že ak sa nariadi povinné očkovanie, Smer sa obráti na Ústavný súd.

Ešte pred pár rokmi mal pritom Fico iný názor. Počas prvej vlády Smeru vydalo ministerstvo zdravotníctva vyhlášku č. 585/2008 Z. z. a nariadilo ňou povinné očkovanie proti chrípke a pneumokokom v zariadeniach sociálnych služieb.

V roku 2014 Ústavný súd rozhodol, že povinné očkovanie je v súlade s Ústavou SR. Parlament, v ktorom vtedy sedelo 85 poslancov Smeru, s týmto rozhodnutím súhlasil.

Na tieto skutočnosti poukázal v nedeľňajšej diskusnej relácii Na telo poslanec Juraj Krúpa (OĽaNO).

„Bol to Smer, ktorý v roku 2014 nariadil povinné očkovanie a vychádzal z nálezu Ústavného súdu. V takzvaných DDS-kách sa od roku 2014 povinne a pravidelne očkuje proti chrípke. Zaviedli ste to vy a tvrdili ste, že povinné očkovanie neporušuje základné ľudské práva, lebo je to zdravotnícke opatrenie, ale dnes tu zo strany Smeru počúvame pravý opak,“ povedal Krúpa.

Rovnaké problémy v nemocniciach? Iba že by nie…

V roku 2021 si Fico myslí, že povinné očkovanie proti koronavírusu nemá zmysel.

„Povinné očkovanie je už za všetkými čiarami protiústavnosti a ani by nefungovalo, pretože krajiny s takmer stopercentnou zaočkovanosťou majú dnes rovnaké problémy v nemocniciach ako Slovensko, len s tým rozdielom, že skoro všetci hospitalizovaní sú zaočkovaní, lebo zaočkovaní aj dostávajú covid aj ho úspešne roznášajú,“ pokračoval Fico v spomínanom videu.

V rovnakej diskusnej relácii jeho tvrdenia čiastočne podporila europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD). „Nedá sa nesúhlasiť s tým, že krajiny, ktoré majú oveľa vyššiu zaočkovanosť ako Slovensko, majú dnes rovnaké problémy, hoci tam možno nezomiera toľko ľudí, ale dochádza tam k čiastočným lockdownom, obmedzeniu a k rôznym iným veciam,“ reagovala Beňová na straníckeho kolegu.

Moderátor Michal Kovačič po týchto slovách ukázal graf ministerstva zdravotníctva. Vyplýva z neho, že silne preočkované štáty majú spravidla neporovnateľne nižší počet úmrtí na covid ako málo zaočkované krajiny.

Foto: Ministerstvo zdravotníctva/FB

„Neviem či majú rovnaký problém v nemocniciach, ale zjavne, podľa grafu, ktorý ste tu prezentovali, nemajú takú vysokú úmrtnosť,“ vykľučkovala Beňová zo svojej výpovede tvárou v tvár dôkazom.

Pokus číslo dva – nevydalo

Po diskusnej relácii reagoval predseda Smeru novým videom. Dotknutý graf podľa neho nijako nevyvrátil jeho predchádzajúce slová, lebo vo svojom videu hovoril o tom, že štáty s takmer stopercentnou zaočkovanosťou majú „rovnako zaťažené nemocnice“ a nie „rovnaký počet úmrtí“.

„Čo urobil pán Kovačič? Vytiahol v mojej neprítomnosti graf ministerstva zdravotníctva, ktorý hovorí o vzťahu miery zaočkovanosti a počtu úmrtí na covid. Absolútne tento graf nehovoril nič o zaťaženosti nemocníc,“ bránil sa Fico.

Rezort zdravotníctva si po tomto druhom videu dal tú námahu a vytvoril nový graf. Ten ilustruje počet hospitalizovaných pacientov s covidom a percento zaočkovanosti v jednotlivých štátoch Európskej únie. Jednoznačne z neho vyplýva, že štáty s vysokou zaočkovanosťou majú v nemocniciach menej covidových pacientov. Na tento dôkaz už Robert Fico nereagoval.


Ďalšie články