Povinné očkovanie na Slovensku môže spustiť nepokoje v uliciach, znie z opozície

Protivládny protest pred Úradom vlády Na snímke policajti a demonštranti počas protivládneho protestu pred Úradom vlády v Bratislave v utorok 17. novembra 2020. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) by uprednostnil pred postupným sprísňovaním opatrení radšej trojtýždňový lockdown pre všetkých. Nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini hovorí, že o tvrdom lockdowne možno uvažovať len vtedy, ak dokáže vláda zasiahnutým prevádzkam okamžite poskytnúť pomoc. Obaja politici sú proti povinnému očkovaniu. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

„Vybrali sme si sprísňovanie opatrení a bude aj lockdown,“ skonštatoval Krajniak. Preferoval by skoršie prijatie tvrdších opatrení, aby mohli trvať kratšie a aby sme mali pokojnejšie Vianoce. Nevidí zmysel robiť lockdown iba pre nezaočkovaných. Podstatné je podľa neho podchytiť mobilitu.

„O tvrdom lockdowne môžete rozmýšľať len vtedy, ak by vláda dokázala okamžite povedať všetkým postihnutým prevádzkam, nebojte sa, máme pre vás pripravenú štedrú ekonomickú pomoc,“ komentoval Pellegrini.

Od vlády žiada, aby ľuďom vysvetľovala dôvody opatrení a najmä ich logiku. Na margo nových opatrení povedal, že od pondelka (22. 11.) platí „mačkopes“. Ako poznamenal, neočkovaný nemôže ísť do elektra, ale môže ísť bez testu do práce.

Krajniak: Nasilu ich zlomiť nemôžete

Povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 by Krajniak nepodporil. „Tretina či polovica občanov sa nedá zlomiť nasilu,“ dodal. Cestou je podľa neho osobný kontakt a trpezlivé presviedčanie ohrozených skupín.

Pellegrini zopakoval, že zavedenie povinného očkovania by mohlo spôsobiť obrovské napätie, ba až nepokoje v uliciach. „Neviem si predstaviť, že pri tejto kvalite vakcín, ktoré sú stále v režime dočasného schválenia, prinútili ľudí očkovať,“ povedal v TA3.

Krajniak tiež uviedol, že prípadné pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej k okrúhlemu stolu o možných zmenách Ústavy SR tak, aby sa dalo skrátiť volebné obdobie parlamentom, by zástupcovia Sme rodina prijali. Na zvolanie rokovania vyzval hlavu štátu Pellegriniho Hlas-SD.

Sme rodina aj Za ľudí s povinnou vakcináciou nesúhlasia

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) v sobotu uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Zároveň nevylúčil aj plošné povinné očkovanie na Slovensku. Momentálne vedie diskusie o tom, či by boli tieto kroky v súlade s Ústavou SR.

Na prijatie takto razantných opatrení však zatiaľ neexistuje politická vôľa. Hoci ministerka spravodlivosti Mária Kolíková ústavnoprávnu prekážku nevidí a za je aj šéf rezortu školstva Branislav Gröhling, Sme rodina a Za ľudí sú proti. Rovnako odmietavo sa k téme stavia aj celá opozícia. Viac v článku Štandardu.

O téme povinného očkovania sa na Slovensku začalo hovoriť len pár hodín po tom, ako zámer presadiť ho avizovali v Rakúsku. V krajine medzitým vypukli obrovské protesty a na viedenskej demonštrácii sa zúčastnilo minimálne 40-tisíc ľudí. Organizátori dokonca hovorilo o 100-tisícoch. Zhromaždenie bolo súčasťou širšej vlny odporu, ktorá sa proti pandemickým reštrikciám dvihla vo viacerých krajinách vrátane Holandska, Chorvátska či Austrálie.


Ďalšie články