Kolíková v povinnom očkovaní nevidí prekážku, Smer hovorí o fašistickom nápade

mária Kolíková Mária Kolíková. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Téma povinného očkovania, ktorú v sobotu otvoril premiér Eduard Heger, podľa očakávania polarizuje slovenskú politickú scénu. Jednotná zatiaľ nie je ani koalícia samotná. Zatiaľ čo ministerka spravodlivosti ústavnoprávnu prekážku nevidí, strana Za ľudí si vie predstaviť menej násilný spôsob. Rázne proti je opozícia a skloňuje v tomto smere hrozby, vyhrážky či dokonca fašizmus.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR pri otázke zavedenia povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 ústavnoprávnu prekážku nevidí. Pre TASR to potvrdil hovorca MS Peter Bubla.

„Ústavnoprávne je určite priestor rozprávať sa o zavedení povinného očkovania či už pre vybrané skupiny ľudí s ohľadom na ich prácu nevyhnutnú na riadny chod štátu, a to osobitne pri zdravotníckych pracovníkoch a pri ozbrojených silách, ale dá sa uvažovať aj o všeobecnej povinnosti,“ uviedla ministerka spravodlivosti.

Mária Kolíková však zdôraznila, že naďalej zostáva dôležité spoločnosti vysvetľovať, prečo je očkovanie tá správna cesta na ochranu zdravia a života ľudí.

Gröhling je tomu naklonený tiež

Proti nie je ani šéf rezortu školstva. Skoro 82 percent hospitalizovaných nie je plne očkovaných. Preto je na mieste či už sprísnenie opatrení alebo aj otázka povinného očkovania napríklad starších ľudí. Na sociálnej sieti to uviedol Branislav Gröhling (SaS).

„Riešenie nie je zatvoriť všetko na mesiac a dúfať, že koronavírus niekam odíde. Ak aj po mesiaci bude zaočkovanosť Slovenska len 46 percent, vrátime sa tam, kde sme aj boli. Riešením nie je ani zatvoriť školy. Školy sú predsa otvorené všade na svete. Rozdiel medzi nami a inými krajinami je miera zaočkovanosti,“ skonštatoval Gröhling.

Pripomenul, že aj po očkovaní sa človek môže nakaziť. Delta variant je vysoko infekčný. „Rozdiel je ten, že znížime riziko ťažkého priebehu, hospitalizácie, a teda aj preplnenia nemocníc. Už dnes niektoré nemocnice kvôli pacientom s COVID-19 odkladajú zákroky a operácie pre iných pacientov,“ dodal Gröhling.

Remišovci chcú menej násilia a rozdeľovania

Väčšiu skepsu cítiť zo strany Za ľudí. Povinné očkovanie je vraj zatiaľ teoretickou úvahou. Pred zavedením povinného očkovania uprednostňujú systematické zvýhodňovanie zaočkovaných ľudí. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie strany.

„Takisto sú potrebné dáta, či zavedenie povinného očkovania pomáha. V súčasnosti v EÚ nie je žiadna krajina, ktorá má už zavedené povinné očkovanie a bola by dôkazom toho, že ľudia sa naozaj zaočkovať dajú,“ poukázala v stanovisku strana.

Zároveň je podľa nej otázne, ako bude štát penalizovať ľudí, ktorí sa zaočkovať nedajú ani po zavedení povinného očkovania. „Vieme si predstaviť menej násilný a rozdeľujúci spôsob, ako zvýšiť zaočkovanie – napríklad doplatky pre nezaočkovaných na drahé lieky, ktoré sa postupne budú zavádzať ako ochrana pred ťažkým priebehom COVID-19,“ spresnila strana.

Smer chce urobiť všetko preto, aby neprešlo

Opozícia úvahy tohto druhu rázne odmieta. Smer-SD vraj urobí všetko preto, aby povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 nikdy neprešlo. Predseda strany Robert Fico to uviedol vo videu na sociálnej sieti.

V prípade zavedenia povinného očkovania by opatrenie Smer-SD napadol na Ústavnom súde SR. Hovorí o nechutnom fašistickom nápade. „Je už za všetkými čiarami protiústavnosti a ani by nefungovalo, pretože krajiny takmer so 100-percentnou zaočkovanosťou majú dnes rovnaké problémy v nemocniciach ako Slovensko, len s tým rozdielom, že skoro všetci hospitalizovaní sú zaočkovaní,“ tvrdí Fico.

Líder opozičnej strany trvá na tom, že očkovanie musí byť dobrovoľné a právne postavenie zaočkovaného, testovaného a toho, kto COVID-19 prekonal, musí byť rovnaké. Kritizoval tiež opatrenia platné od pondelka 22. novembra. Premiéra vyzval, aby sa začal starať o pacientov od momentu, keď sa dozvedia, že sú pozitívne testovaní.

Nesúhlasí ani Hlas a Republika

Proti sa stavia aj zvyšok opozície. Presadzovanie povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 podľa Hlasu-SD môže zvýšiť napätie v spoločnosti na extrémne nebezpečnú úroveň.

Strana povinné očkovanie odmieta. „Ak vláda za trištvrte roka nedokázala viac ako polovicu slovenských občanov presvedčiť o prínosoch očkovania, nemôže ich teraz hnať do očkovacích centier hrozbami a vyhrážkami,“ povedal líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini.

Úvahy o povinnom očkovaní odmieta aj mimoparlamentné hnutie Republika. Jej líder a europoslanec Milan Uhrík je presvedčený, že zvýšením očkovania sa situácia nezmení. „Namiesto naháňania injekciami všetkých naokolo by sa mali sústrediť na sfunkčnenie zdravotníctva, včasnú liečbu pozitívnych a chorých a ochranu rizikových skupín,“ uviedol v stanovisku Uhrík.

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) v sobotu uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Zároveň nevylúčil aj plošné povinné očkovanie na Slovensku. Momentálne vedie diskusie o tom, či by boli tieto kroky v súlade s Ústavou SR. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

(tasr/tod)


Ďalšie články