Vo svete sa búria proti pandemickým opatreniam, v Holandsku skončili dvaja ľudia s guľkami v hlavách

Protest proti sprísneniu pandemických opatrení v Holandsku Demonštranti protestujú proti sprísneniu pandemických opatrení v holandskom Rotterdame. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Najväčšie protesty zaznamenali v Holandsku, Rakúsku, Chorvátsku a Austrálii.

Na protestoch proti novým vládnym opatreniam v boji proti koronavírusu sa v sobotu vo Viedni podľa polície zúčastnilo približne 40-tisíc ľudí. Predošlé odhady boli výrazne menšie. Organizátori zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) dokonca hovoria o 100-tisícoch.

Demonštranti svojím pochodom narušili dopravu v celom centre Viedne a došlo k niekoľkým zatknutiam. Niektorí účastníci podľa medializovaných informácií hádzali na policajtov fľaše. „Atmosféra je vyhrotená,“ povedal policajný hovorca.

Rakúsko uplatní po rekordnom počte nových prípadov nákazy koronavírusom plošný lockdown, ktorý sa začne v pondelok a bude sa týkať zaočkovaných aj nezaočkovaných občanov. Oznámil to v piatok predpoludním kancelár Alexander Schallenberg. Lockdown bude trvať maximálne 20 dní s prehodnotením situácie po desiatich dňoch.

Rakúska vláda zároveň oznámila, že od 1. februára 2022 začne v krajine platiť povinnosť byť zaočkovaný proti COVID-19 pre všetkých obyvateľov. Očkovanie treťou dávkou bude možné už po štyroch mesiacoch.

Podľa agentúry Reuters sa Rakúsko stane prvou krajinou v západnej Európe, ktorá túto jeseň znovu zavedie úplnú uzáveru s cieľom čeliť novej vlne pandémie, a zároveň pôjde o prvý štát, ktorý nariadi celej svojej populácii, aby sa dala zaočkovať.

Streľba policajtov v Rotterdame

V holandskom prístavnom meste Rotterdam po piatkových nočných násilnostiach hospitalizovali dvoch ľudí s vážnymi zraneniami po tom, ako polícia zasiahla pri protestoch proti pandemickým opatreniam.

Polícia použila aj strelné zbrane, pretože sa bránila proti výtržníkom, ktorí zakladali požiare a hádzali kamene a pyrotechniku do policajtov. Postrelení účastníci sú v nemocnici, majú zranenia na hlavách. Zranených bolo celkove sedem ľudí.

Rotterdamská polícia v sobotu na Twitteri podľa agentúry Reuters uviedla, že zatkla 51 ľudí, z ktorých polovica mala menej ako 18 rokov. Starosta mesta Ahmed Aboutaleb povedal, že protest sa zmenil na „orgie násilia“. „Polícia bola nútená vyťahovať zbrane a dokonca strieľať priamo,“ povedal na tlačovej konferencii.

Holandský minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus vo vyhlásení uviedol, že „extrémne násilie“ voči polícii a hasičom v Rotterdame je „ohavné“. „Právo protestovať je v našej spoločnosti veľmi dôležité, ale to, čo sme videli včera v noci, bolo jednoducho kriminálne správanie,“ povedal Grapperhaus.

Počas násilností utrpelo zranenia aj niekoľko policajtov. Očakáva sa aj zatknutie ďalších protestujúcich po preskúmaní videozáznamov z bezpečnostných kamier, povedal starosta. Podľa fotografií z miesta výtržností zhorelo najmenej jedno policajné auto.

Poriadok nastolila polícia s pomocou vodného dela po polnoci. Piatkové výtržnosti v Holandsku patrili k najhorším odvtedy, ako krajina vlani prvý raz prijala protipandemické obmedzenia. V januári po vyhlásení zákazu vychádzania protestujúci ľudia v uliciach Rotterdamu tiež napadli policajtov a založili požiare.

Holandská vláda plánuje prijať legislatívu, podľa ktorej budú môcť služby v interiéroch využívať iba úplne zaočkovaní ľudia a tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Negatívne výsledky testov už v krajine nemajú uznávať. V posledných dňoch potvrdili rekordné počty nových infikovaných a pred týždňom začal platiť čiastočný lockdown.

V Chorvátsku proti rozdeľovaniu spoločnosti

Niekoľko tisíc ľudí z celého Chorvátska pricestovalo v sobotu do Záhrebu na protest proti povinným covidpasom a platným epidemiologickým obmedzeniam. Mestská polícia v Záhrebe v uviedla, že protest nebol ohlásený, informovala agentúra HINA.

„Verím vedcovi Gordanovi Laucovi“, „Nie slepej viere v autority“, „Ži a nechaj žiť“ boli niektoré z odkazov na transparentoch, ktoré niesli demonštranti v centre mesta.

Účastníci protestu chcú, aby vláda zrušila certifikáty, ktoré preukazujú zaočkovanosť alebo uzdravenie z koronavírusového ochorenia COVID-19 a stali sa povinnými pre zamestnancov vládnych a verejných inštitúcií, ako aj pre všetkých ostatných vstupujúcich do týchto inštitúcií.

Niektorí z účastníkov protestu uviedli, že občania, ktorí nemajú covidpas, sú protiústavne a nezákonne vylúčení z verejného života a bránia im chodiť do práce či do školy.

„Je našou občianskou povinnosťou postaviť sa proti diskriminácii akejkoľvek osoby, rozdeľovaniu spoločnosti a používaniu tohto diskriminačného certifikátu,“ uvádza sa vo vyhlásení účastníkov pochodu.

V Austrálii chcú vidieť lokálneho premiéra v base

Proti povinnému očkovaniu proti koronavírusu protestovali v sobotu v niekoľkých austrálskych mestách tisíce ľudí. Do ulíc v rovnakom čase zároveň vyšli aj menšie skupiny vystupujúce za očkovanie a opatrenia, pre ktoré sa Austrália stala jednou z krajín sveta s najvyššou mierou zaočkovanosti proti covidu. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Takmer 85 percent obyvateľov Austrálie vo veku 16 a viac rokov bolo podľa údajov z piatku 19. novembra plne zaočkovaných. Zatiaľ čo očkovanie proti koronavírusu nie je v Austrálii povinné, mnohé austrálske štáty a teritóriá uplatnili povinné očkovanie pre niektoré profesie a obmedzili nezaočkovaných, ktorí napríklad nesmú jesť v reštauráciách alebo navštevovať koncerty.

Niekoľko tisíc ľudí protestujúcich proti očkovaniu sa zišlo v hlavnom meste austrálskeho štátu Viktória Melbourne, ktoré pandémia koronavírusu zasiahla najviac. Demonštranti tam žiadali uväznenie premiéra štátu Viktória Daniela Andrewsa, počas protestu skandovali slovo sloboda a niektorí niesli transparenty, na ktorých stálo „koniec segregovaniu“.

Demonštranti sa okrem toho zišli aj v iných mestách, napríklad v Sydney a Brisbane.

Protesty proti očkovaniu sa pritom v Austrálii konajú už niekoľko týždňov a príležitostne pri nich dochádza aj k násilnostiam. Ľudia vystupujúci proti očkovaniu však tvoria iba malé percento austrálskej populácie, podotýka Reuters. Podľa celonárodných prieskumov je proti očkovaniu totiž menej ako desať percent obyvateľov.


Ďalšie články