Heger je za povinné plošné očkovanie ľudí nad 50 rokov, možno aj všetkých

36. rokovanie vlády SR Eduard Heger. Foto: Martin Baumann/TASR

Prijatie vakcíny je jedinou cestou, ako sa dostať z pandémie, myslí si predseda vlády. Opatrenia sa môžu ďalej sprísňovať, nevylúčil celoštátny lockdown.

Ak sa epidemická situácia bude zhoršovať, vláda bude musieť pristúpiť budúci týždeň k ešte tvrdším opatreniam. Jedným z riešení je aj prijatie núdzového stavu, a to radšej hneď teraz ako neskôr. Všetko závisí od vývoja situácie v nemocniciach. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol predseda vláda Eduard Heger.

„Mojím cieľom je, aby sme na Vianoce mali stabilnú situáciu v nemocniciach a očkovaní mohli navštevovať prevádzky, mohli ísť na dovolenku do hotelov a podobne,“ avizoval Heger. Kľúčové budú podľa neho najbližšie tri týždne v nemocniciach. Vláda sa chce vyvarovať podobnému vývoju, aký Slovensko zaznamenalo pred rokom, keď sa s prijatím vážnejších zásahov otáľalo.

Predseda vlády je zástancom povinného očkovania v starších vekových kategóriách nad 65 či 60 rokov. „Najideálnejší diapazón by bol 50 plus,“ pripustil. O tejto otázke vláda podľa neho rokuje s právnikmi, aby bol postup v súlade s ústavou republiky.      

Heger si vie dokonca predstaviť povinné plošné očkovanie pre všetkých obyvateľov. To by bolo v prípade, že by ústava neumožňovala predpísať povinnosť pre určité vekové skupiny. „Som presvedčený, že niet inej cesty ako vakcíny,“ dodal predseda vlády. Na povinné očkovanie musí byť právna istota, potom mieni takýto postup inicializovať.

Ministerský predseda vyzval opozičné strany, aby pri ďalších krokoch spolupracovali s vládou. Zároveň opäť označil opozičných lídrov za nezodpovedných, keďže sami nepodstúpili očkovanie. Ťažko môžu ľudí presviedčať, aby rešpektovali protipandemické opatrenia, keď sami nie sú zaočkovaní. Pritom práve na ich voličov dopadá pandémia najviac.

Heger nevylúčil, že vláda môže pristúpiť aj k zmierneniu opatrení. To by sa však situácia musela zlepšiť, najmä v nemocniciach. Sám si praje, aby sa to podarilo do Vianoc.  


Ďalšie články