Opäť sme najhorší na svete. Áno, pretože práve teraz sme blízko pandemického vrcholu

Lekárne v Nemecku opä poskytujú antigénové rýchlotestovanie na ochorenie COVID-19 Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Mediálnej covidovej hitparáde momentálne dominujú správy o tom, že sme štátom s najhoršou epidemickou situáciou na svete. Zabúda sa však zdôrazňovať, že ide o pohyblivý rebríček, ktorému každý týždeň dominuje niekto iný podľa toho, v akej fáze rastu sa práve nachádza.  

Pekný letný deň a vy sa práve šplháte na tatranský Slavkovský štít. S vyplazeným jazykom hľadíte na vrchol a viete, že najťažší úsek je ešte pred vami. V tom čase už stretávate turistov, ktorí vám idú oproti – privstali si a do cieľa dorazili skôr, preto už teraz zostupujú. Ďalší turisti sa práve v tej chvíli nachádzajú na vrchole a vychutnávajú si „šnicľu“ v žemli a zaslúžený výhľad. Čoskoro sa však aj oni vydajú nadol.  

Znamená to, že jedinými turistami, ktorí dnes dosiahnu štít, sú tí, ktorí sú práve teraz na vrchole? Nie. Znamená to, že každý z nich dosiahne vrchol v inom čase.

Na Slovensku sa s obľubou cituje každý údaj, podľa ktorého sme v niečom najhorší. Samozrejme, inak to nebolo ani tentoraz.

Rebríček Our World in Data, ktorý nás práve v týchto dňoch pasuje za najhorších na svete v ukazovateli sedemdňovej incidencie (v nových prípadoch pozitívnych v prepočte na 100-tisíc obyvateľov), by si však zaslúžil vložiť do kontextu.

Aby sme situácii rozumeli v širších súvislostiach, treba k nemu dodať ukazovateľ, v akej fáze rastu sa momentálne nachádzame. Vezmime si len pohyblivý vývoj v samej Európe.

rebríčku 14-dňového ukazovateľa prírastku verzus úbytku nových prípadov sme práve presne uprostred Európy. Slovensko je s aktuálnymi 50 percentami rastu za posledné dva týždne aktuálne na 21. mieste zo 41 štátov. Znamená to, že polovica Európy momentálne rastie rýchlejšie ako my a druhá polovica rastie pomalšie alebo dokonca klesá. (AKTUALIZÁCIA: dáta sa vyvíjajú v reálnom čase, v danej chvíli sú teda v grafoch mierne percentuálne posuny, pozn. red.)  

Keďže my sme práve teraz uprostred, je preto len logické, že sme v týchto dňoch prví, respektíve „najhorší“ v počte nových prípadov. Pretože sme aktuálne zrejme najbližšie pri vrchole.

Celá západná Európa (okrem Británie) aktuálne rastie rýchlejšie ako my, kým východ už spomaľuje. Je to veľmi podobná situácia, aká sa v týchto dňoch deje vo vnútri Slovenska, ako sme opísali včera – aj u nás máme východ verzus západ a platí to aj v miere preočkovanosti. Východ u nás vyrástol skôr a západ ho dnes dobieha.

Rakúsko aktuálne rastie o 127 percent, Nemecko o 100 percent a Portugalsko, európsky očkovací premiant, aktuálne tiež zažíva rýchlejší rast ako my (86 percent). Rýchlejšie momentálne rastú aj okolité krajiny Maďarsko (131 percent) a Poľsko (110 percent).

My sme si tie najväčšie rasty zažili už pred tromi týždňami, a preto máme dnes v incidencii také vysoké čísla. Momentálne slabnúca rýchlosť Slovenska a rastúca rýchlosť západu ukazuje, že sa nám časť západu (Belgicko, Rakúsko) čoskoro priblíži aj v ukazovateli incidencie.

Keď si však sedemdňovú incidenciu rozložíme do štrnásťdňovej, Slovensko (1 627) nielenže nie je prvé na svete, ale už len v relatívnom okolí nájdeme tri štáty, ktoré sú na tom práve teraz horšie ako my: Slovinsko (2 175), Rakúsko (1 797) a Chorvátsko (1 716).

Východ Európy, najmä Bulharsko, Rumunsko a Moldavsko, teda oblasť, ktorá bola aj pre slabšie očkovanie na tom podstatne horšie ako sme my dnes, už však istú dobu klesá, logicky nám preto v rebríčku hodnotiacom posledných sedem dní nemôžu konkurovať. Rumunsko je aktuálne v poklese dokonca o 57 percent. V poklese je aj Pobaltie a Ukrajina a Bielorusko.  

Paradoxne, rýchly pokles práve teraz zažíva Bulharsko (31 percent), jedna z najmizernejšie zaočkovaných krajín Európy a zároveň jedna z najviac zasiahnutých krajín. K bulharskému stavu s násobkami počtov ľudí v nemocniciach v prepočte na počet obyvateľov oproti nám sa však neblížime ani v tom najhoršom sne. Veríme, že nikomu nenapadne aktuálne priaznivú krivku Bulharska dávať do súvislosti s tým, že majú o polovicu menej zaočkovaných ako my.  

V úmrtiach za posledných 14 dní síce veľmi zaostávame za západnou Európou (spôsobené zjavne faktorom očkovania), no existuje jedenásť krajín, ktoré sú na tom horšie. Rumunsko, Lotyšsko a Moldavsko majú dvojnásobné čísla, Bulharsko dokonca trojnásobné. V kontexte strednej Európy sme na tom mierne horšie ako Česko a Poľsko, a umiera nám takmer dvojnásobok ľudí ako v Rakúsku, no záhadou je stále Maďarsko, kde umiera o polovicu viac ľudí ako u nás, hoci sú zaočkovaní na 60 percent (môže to súvisieť s limitom nemocníc, keďže majú ešte viac pacientov ako my).

Aktuálny rebríček, podľa ktorého je Slovensko opäť zas v niečom najhoršie na svete, je teda ukazovateľ, ktorému logicky bude každý týždeň dominovať iná krajina. Rovnako ako na vrchole Slavkovského štítu nebudú celý deň kempovať tí istí turisti. Momentálne na vrchole štítu (rebríčku) vysedáva Slovensko. Rebríček ale nevypovedá nič o tom, či na onom vrchole budeme lepšie alebo horšie ako iní.

Nie je teda dôvod sa opäť pasovať za akýchsi najhorších na svete, hoci je to u nás veľmi obľúbená kratochvíľa.   


Ďalšie články