Buďte pri práci produktívny zdravým spôsobom. Aplikácia Foca s tým môže pomôcť

foca-produktivita-4 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Produktivita je v pracovnom prostredí častým pojmom, na ktorý sa zameriavajú zamestnávatelia i zamestnanci na celom svete. Ľudia si toto slovo vykladajú rôzne. Niektorí sa považujú za produktívnych, keď vynaložia minimum úsilia a dosiahnu potrebný cieľ, iní pri maximálnej vyťaženosti.

Počas práce, zvlášť v sedavých zamestnaniach, je pre celé telo dôležité zdravo kombinovať pracovnú činnosť a oddych. Pomôcť môže v tomto prípade aplikácia Foca, pracujúca na báze techniky pomodoro, o ktorej už Štandard v minulosti písal.

Foto: Martin Minka

Vystačíte si aj bez spoplatnenej verzie

Ako mnoho vydarených aplikácií, aj Foca je k dispozícii zadarmo s možnosťou dokúpiť si ostatné funkcie. Otázne je, či sa vám oplatí priplácať 6,99 eur za krátky zoznam funkcií. Aplikácia síce bude fungovať úplne bez obmedzení, ale aj s nimi zostáva použiteľná.

Dostupná je pre smartfóny s operačným systémom Android aj iOS a po stiahnutí nezaberá veľa pamäte v zariadení. Stiahnuť si ju pokojne môžu aj používatelia starších alebo lacnejších modelov.

Časovač, o ktorý sa nemusíte starať

Základnou funkciou aplikácie Foca je časovač. Obyčajný časovač je síce súčasťou každého smartfónu, ale Foca ho povyšuje na úroveň plnohodnotného pracovného nástroja. Robí tak vďaka možnosti opakovať jednotlivé časy bez nutnosti spúšťať ich manuálne.

Foto: Martin Minka

Používateľ si nastaví časový úsek, počas ktorého chce byť sústredený na prácu, a časový úsek na prestávku. Technika pomodoro je založená na kombinácii 25 minút práce a 5 minút pauzy, ale ak vám vyhovuje iný systém, pokojne si časovač môžete nastaviť podľa seba.

Foto: Martin Minka

Plynutie času sprevádzajú príjemné zvuky. Na výber máte v nastaveniach niekoľko druhov, napríklad zvuky prírody alebo oceánu. Nechýba možnosť všetky zvuky vypnúť alebo dokúpiť ostatné, napríklad praskanie v ohníku alebo tečúci potok.

Štatistiky a ostatné doplnkové funkcie

Pre tých, ktorí chcú sledovať úspešnosť používania aplikácie, je pripravená osobitná sekcia so štatistikami. Dostupné sú až po zaplatení sumy za plnú verziu, pričom prínos ich údajov je otázny či minimálny.

Foto: Martin Minka

Takisto sú po zaplatení dostupné rôzne kategórie, ktoré sa dajú upravovať alebo pridávať. Pokiaľ chcete na rôzne činnosti používať rôzne časové pomery práce a prestávky, za túto funkciu si treba priplatiť.

Foca: Aj v obmedzenej forme užitočný pomocník

Hoci je aplikácia Foca dostupná na stiahnutie zadarmo, za väčšinu funkcií si budete musieť priplatiť nemalú čiastku. Na druhej strane, takou formou podporíte vývojárov, ktorým sa Foca podarila.

Aj v obmedzenej forme je spoľahlivým pomocníkom pre tých, ktorí si chcú pri práci udržať zdravú úroveň produktivity. Pomôcť môže, samozrejme, aj mimo práce, či už ide o čítanie odbornej literatúry, alebo prípravu na test v škole.


Ďalšie články