Vakcína alebo väzenie. Rakúsko chce s čínskym vírusom bojovať čínskymi metódami

Alexander Schallenberg Na snímke rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg skladá prísahu do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena vo Viedni 11. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Plošné a povinné očkovanie bolo do včerajšku v Európe nemysliteľné. Viaceré krajiny síce pristúpili na túto povinnosť pre zdravotníkov a niektoré stavy, ale až Rakúsko chce očkovať všetkých. Za odmietnutie dávky má hroziť v krajnom prípade odňatie slobody. Podarí sa Viedni tento návrh presadiť? A čo by znamenal?

Dianie posledných pandemických mesiacov naprieč celou zemeguľou nebolo len testom zdravotníctva, ale aj politiky a v našej časti sveta demokracie. Žiadna pandémia doteraz, dokonca ani AIDS, nevyvolávala na Západe takú polarizáciu ako covid. Preto tá polarizácia spoločností aj dopady na demokraciu.

Niektoré krajiny to zvládli relatívne lepšie, ďalšie (vrátane Slovenska) už menej. Nevyhli sa veľkému počtu obetí a ani aplikácii nie vždy rozumných celoplošných manévrov a opatrení. Raz tragických, inokedy skôr komických.

A tak sa dostavili aj povinné respirátory na prázdnych uliciach a rúška pre mŕtvoly, enormný tlak na podnikateľské segmenty netvoriace ohniská nákazy či mesačné karantény pre ľudí, ktorí boli zdraví, testovaní, očkovaní a ešte aj izolovaní naraz.

Lenže oblasť, do ktorej po novom vkročilo susedné Rakúsko, je už úplne iná úroveň. Je prvým slobodným štátom, ktorý uvažuje o povinnom očkovaní pre všetkých, ktorí nemajú zdravotnú výnimku.

Malé porovnanie. Na vrchole rebríčka najviac zaočkovaných krajín sveta sú štáty, ktoré vedia, ako donútiť obyvateľstvo očkovať sa.

V Singapure si za liečbu covidu v nemocnici platia neočkovaní náklady sami, na Kube sa už aj deti od 2 rokov očkujú domácimi vakcínami. Kuba chce úplnú zaočkovanosť dosiahnuť do konca roka, Spojená arabské emiráty zrejme ešte skôr.

Najbližšie je týmto krajinám zo slobodného sveta Portugalsko. A do toho prichádza Rakúsko.

Rakúsko chce totiž doslova o niekoľko týždňov uplatniť povinné očkovanie pre všetkých obyvateľov. Tým, ktorí ho odmietnu, hrozí sankcia alebo väzenie. Ešte raz a pomaly – väzenie. Výnimku majú mať iba tí, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu byť očkovaní.

Kancelár Schallenberg čelí za návrh kritike sprava aj zľava, od Slobodných aj od socialistov. Oplatí sa teda počkať, či návrh ozaj prejde. Už dnes sa má v Rakúsku proti tomu demonštrovať.

Áno, aj v modernej demokracii platí, že občana možno donútiť k širokej škále činností. Za núdzového stavu to platí dupľom. Avšak alfou a omegou je dodržať pritom princíp proporcionality.

Čo je však primerané na tom vyhrážať sa pokutou a basou trebárs 20-ročnému človeku, pre ktorého covid nepredstavuje riziko a u ktorého je žiaducejšie prekonanie ochorenia a vytvorenie prirodzenej komplexnejšej imunity?

Sporných bodov je pochopiteľne viacero, no na ilustráciu postačí už len tento jediný.

Ešte v júni Rada Európy vo svojej rezolúcii uviedla, že členské štáty majú zabezpečiť, aby boli občania informovaní o tom, že očkovanie nie je povinné, a zabezpečiť, aby nikto nebol diskriminovaný za to, že sa nemôže či sa nechce dať očkovať.

A dnes, po iba piatich mesiacoch, sme tam, kde sme.

A to je azda najväčšie riziko. Hranice reštrikcií sa neustále posúvajú a nezdá sa, že by sa vlak vedený pandemickými alarmistami hodlal zastaviť, skôr naopak. Začína sa to tým, že neočkovaným (aj preukázateľne zdravým) sa zakazuje napríklad nakupovať, ďalším stupňom je zákaz chodiť do práce, teraz ich v Rakúsku chcú pripraviť aj o slobodu vybrať si, ako nakladať so svojím telom.

O povinnom očkovaní možno v krajnom prípade diskutovať v súvislosti s niektorými ohrozenými skupinami či profesiami, no tadiaľto cesta určite nevedie.

Nehovoriac o tom, že vyvstáva viacero dôležitých praktických otázok. Kto bude niesť zodpovednosť za prípadné vážne nežiaduce účinky? Pustia do krajiny Rakúšania neočkovaných cudzincov? Ide o dočasné alebo o trvalo opakované očkovanie?

Porazenie pandémie je zložitý proces a vyžaduje si záber na viacerých frontoch. Od včasného určenia diagnózy a na mieru ušitej liečby, cez regionálne lockdowny a vakcináciu ohrozených skupín, až po kontrolované premorenie zvyšku populácie.

Rakúsky návrh chce všetko staviť na jednu kartu a výhražne pritom hroziť putami. Na čínsky vírus čínske riešenie.

Toto nemôže dopadnúť dobre.


Ďalšie články