Do škatule od topánok zabaľte lásku a pošlite ju seniorom

V Martine vyzbierali darèeky pre seniorov a deti zo sociálne slabších rodín Obdarované seniorky z Martina v roku 2020. Foto: Erika Ďurčová/TASR

Po štvrtý raz sa koná zbierka, v ktorej dokážete zabaliť lásku do krabice od topánok. Darček môžete na Vianoce poslať seniorom na celom Slovensku. Zbierka potrvá od 19. novembra do 2. decembra 2021.

Autorkou myšlienky je Jana Galatová, ku ktorej sa pridala Silvia Slobodová. Myšlienka založiť zbierku prišla celkom spontánne, ako Štandardu prezradila Galatová. S podobnou zbierkou sa Galatová stretla už v zahraničí. Bola to však zbierka hračiek a písacích potrieb pre deti, kde ľudia nosili podobné krabice do kostola a potom ich posielali do rozvojových krajín.

„Neskôr sa mi táto spomienka spojila s reálnou túžbou pomôcť osamelým starým ľuďom na Slovensku. Tých som často videla v nemocnici, kde som navštevovala svoju chorú maminku, ako tam ležali prevezení zo zariadení pre seniorov bez návštev, celkom osamelo. Vznikla preto iniciatíva, ktorá mala motivovať ľudí sa zapojiť a venovať nečakaný darček osamelým starým ľuďom v zariadeniach pre seniorov,“ opisuje Galatová začiatky.

Ako sa zapojiť do zbierky? Je to jednoduché. Stačí sa ozvať kontaktnej osobe, ktorá balíček odovzdá konkrétnemu zariadeniu pre seniorov. Počet kontaktných osôb sa od vzniku rozšíril a teraz ich je približne 200 takých, čo sa snažia spríjemniť seniorom sviatky.

Minulý rok sa počet darcov strojnásobil

Minulý rok bežala zbierka už v čase korony, preto sa postupovalo podľa prísnych hygienických opatrení. Do roku 2019 mohli balíčky odovzdávať osobne. Rovnako ako vlani to ani tento rok nebude možné. No záujem o obdarovanie je veľký. Minulý rok sa podarilo vyzbierať trojnásobný počet krabičiek a obdarovať nimi viac ako 75-tisíc seniorov. „Dokonca krabičiek bolo toľko, že po obdarovaní zariadení pre seniorov a domovov sociálnych služieb sme mohli obdarovať ešte aj nemocnice, oddelenia geriatrie, onkológie, hospice a časť seniorov žijúcich osamelo vo svojich domácnostiach,“ spomína si Galatová na minuloročnú zbierku.

Počas troch rokov sa do zbierky zapojilo približne 1 200 zariadení. A je stále o to záujem, niektoré zariadenia sa ozývajú už od leta, aby nezmeškali termín prihlásenia. Jana Galatová a Silvia Slobodová majú aj presné inštrukcie, čo by sa do škatúľ od topánok malo zabaliť. Je dobré, ak sa to dodrží, pretože seniori sú veľakrát ako malé deti a vedia si medzi sebou balíčky závidieť. Odporúča na použitie strednú škatuľu, ani nie príliš veľkú, ani malú.

Do krabice by ste mali zabaliť niečo sladké a slané, niečo teplé, ako je káva alebo čaj, niečo mäkké, ako sú ponožky, papuče alebo rukavice, niečo na zábavu ako krížovky alebo dobrá kniha, niečo voňavé ako sprchový gél, telové mlieko alebo krém na ruky a niečo zo srdca.

Ešte v čase, keď sa dali krabice odovzdávať osobne, zažili Galatová a Slobodová veľa milých zážitkov, na ktoré si spomínajú s úsmevom. „Mne utkvelo v pamäti, ako sa jeden starký smutne pozrel na mňa, keď otvoril krabičku. Pýtam sa ho, či sa mu darček nepáči, a on, že tam nemá žiadnu maškrtu ako starkí okolo. Tak som preľaknutá, ako to mohlo nastať, keď na toto dbáme a kontrolujeme tú vyváženosť krabičiek, pozrela pod rukavice, kde boli rôzne keksíky. Mali ste vidieť tú radosť a rozžiarené oči.“

Foto: kolkolasky.sk

Ďalšie články