Rímsky týždeň: Pápeža vraj vypočúvali ako svedka v procese s kardinálom Becciuom a inými

Blahoreèenie Anny Kolesárovej v Košiciach Kardinál Giovanni Angelo Becciu v roku 2018 v Košiciach. Foto: Milan Kapusta/TASR

Ďalšie pojednávanie v „maxiprocese“ s kardinálom Becciuom a inými, cirkevné hnutia aj pápežove cesty. Toto boli, spolu s návštevou chorvátskeho prezidenta u pápeža, nosné témy vatikanistov uplynulého týždňa.

Pápeža Františka vraj vypočúvali ako svedka v súvise s megaprocesom s kardinálom Giovannim Angelom Becciuom a inými obžalovanými. Povedal to Luigi Panella, jeden z obhajcov na ďalšom pojednávaní vo Vatikáne, ktoré sa týka vatikánskych financií. Odvolal sa na dôkazný audiovizuálny materiál.

„Tento úrad nikdy nevypočul Svätého Otca v zápisnici,” zdôraznili sudcovia miništátu s tým, že sú im známe pontifikove slová o prípade „v iných súvislostiach“. Odkázali na pontifikovu tlačovú konferenciu v lietadle z Tokia do Ríma v roku 2019. Podľa nich sa objavili mnohé nepodstatné vyhlásenia a sťaznosti na takzvané investigatívne tajomstvo ohľadne dôkazného materiálu. Ten má vyše 115 hodín a podľa obhajoby je rozmazaný a zostrihaný. Obhajoba pripomenula nedostatok času na konzultáciu.

„Skôr než o proces storočia ide vo Vatikáne o trápnu šou,“ treba ho začať odznova či zrušiť, napísal denník Il Foglio. V kuloároch sa hovorí o komických situáciách a vyjadreniach, ktoré by sa na normálnom súde vraj nestali. Pojednávanie potvrdilo, že táto téma je komplexná a tak ľahko sa neuzavrie.

Prezident Chorvátska Zoran Milanović v Ríme. Foto: Bohumil Petrík

Prezident Chorvátska u pápeža súhlasil s očkovaním, kritizoval protipandemické opatrenia

Pápež prijal na audiencii prezidenta Chorvátska Zorana Milanovića. Vyzdvihli dobré vzťahy medzi Svätou stolicou a slovanskou krajinou aj ochotu ďalej ich prehĺbiť, píše komuniké z Vatikánu. Hlava štátu sa neďaleko Námestia svätého Petra stretla s novinármi na krátkej a improvizovanej tlačovej konferencii. Bola len v chorvátštine, lebo prevažovali žurnalisti z tohto štátu, a pýtali sa ho na vnútorné politické záležitosti.

Prezident súhlasil s pápežom, že „zaočkovanie je skutok lásky voči sebe“, no za nezmysel označil „protipandemické opatrenia, ktoré nemajú nič s vedou“, a konkrétne kritizoval Rakúsko, ktoré používa „metódy pripomínajúce 30. roky“. V tejto súvislosti povedal, že „nikde nevidí zástancov ľudských práv ako Európsky súd pre ľudské práva, ktorý má ambíciu obmedzovať ústavy štátov“.

Cirkevné hnutia sa majú zamyslieť nad svojím vedením

Médiá uštipačne komentovali odchod dlhoročného predsedu známeho talianskeho hnutia Comunione e Liberazione. Má ísť o „zemetrasenie“, lebo Juan Carrón zanecháva toto spoločenstvo „v kríze“ odchádzajúc „po dlhom boji s Vatikánom“. Júnový dekrét z tamojšieho Dikastéria pre laikov, rodinu a život totiž obmedzuje mandát šéfov takýchto združení na maximálne dve po sebe nasledujúce obdobia a na desať rokov. Španielsky kňaz, ktorý napísal niekoľko kníh, bol na čele Comunione e Liberazione od roku 2005, a tak bola jeho rezignácia len otázkou času.

„Pre vyše sto cirkevných hnutí a združení nebude ľahké do jedného roka nanovo sa zamyslieť nad svojím vedením,“ lebo rozhodnutie z Ríma „zaskočilo takmer každého a spôsobilo pomerne veľa bolesti žalúdka,“ myslí si vatikanista v tlačovom vydaní denníka La Repubblica v článku s titulkom „Františkov diktát rozpútava zlú náladu v hnutiach“.

Novinár, ktorý sledoval Františkovu cestu na Slovensko v pápežskom špeciáli spolu so Štandardom, vidí zmysel nového nariadenia v demokratizácii cirkevných hnutí. „Už sa viac nebude tolerovať,“ pokračoval žurnalista, „aby lídri šikanovali ľudí, ktorí su im zverení.“ Zmena je podľa neho nezvratná a odvolal sa na slová rímskeho biskupa na augustovej generálnej audiencii.

Pápež František vtedy veriacich a pútnikov varoval pred redukovaním evanjelia na hnutie a na jeho zakladateľa: „Často sme videli v histórii a vidíme aj dnes akési hnutie, ktoré ohlasuje evanjelium svojím vlastným spôsobom. Občas so skutočnými, vlastnými charizmami, potom však preháňa a redukuje celé evanjelium na hnutie. A to nie je Kristovo evanjelium: toto je evanjelium zakladateľa, zakladateľky.“

Pápežove cesty

Rímsky biskup sa o dva týždne na ceste na Cyprus a v Grécku stretne s migrantmi nielen na ostrove Lesbos, ale aj na „ekumenickej modlitbe s utečencami“ v cyperskej Nikózii. Na programe je aj stretnutie s pravoslávnymi patriarchami oboch krajín. Na pápežskom špeciáli bude mnoho z novinárov, ktorí boli na palube počas apoštolskej cesty na Slovensko. Tentoraz poletia tiež žurnalisti z Cypru, Grécka a Japonska.

Vo februári 2022 zavíta pápež František opäť do Florencie, kde sa stretne s biskupmi i starostami zo Stredomoria a tiež s utečencami.

Citát týždňa

Takto komentoval pojednávanie v rámci megaprocesu predseda Vatikánskeho súdu Giuseppe Pignatone:

„Treba ešte čas nato, kým začneme, ak sa nám podarí začať.“


Ďalšie články