Rakúsko ako prvé nariadilo povinné plošné očkovanie a od pondelka aj lockdown

Alexander Schallenberg Rakúsky spolkový kancelár Alexander Schallenberg. Foto: TASR/AP

Rakúsko určilo od pondelka celoštátny lockdown a od februára bude vyžadovať povinné očkovanie proti COVID-19.

Rakúsko sa stane prvou krajinou v západnej Európe, ktorá túto jeseň znovu zavedie úplný lockdown s cieľom čeliť novej vlne pandémie. V piatok to vyhlásil kancelár Alexander Schallenberg počas tlačovej konferencie po rokovaní s predstaviteľmi jednotlivých spolkových krajín.

„Toto rozhodnutie nie je pre nás ľahké. Ale vzhľadom na počet infekcií musíme takéto opatrenia prijať,“ vyhlásil Schallenberg. Minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein skonštatoval, že ide o nepopulárne „ale nevyhnutné rozhodnutie“.

Lockdown znamená, že ľudia nesmú opustiť svoje domovy až na niekoľko výnimiek, ako je nakupovanie základných potrieb, cesta do zamestnania či návšteva lekára. V prvom kroku platí lockdown desať dní a potom sa môže predĺžiť o ďalších desať dní. Po maximálne 20 dňoch sa chce rakúska vláda vrátiť k lockdownu pre neočkovaných. Najneskôr 13. decembra sa teda skončí lockdown pre zaočkovaných a prekonaných.

Testovaní toľko šťastia mať nebudú. „2-G tu s nami bude ešte dlho,“ povedal Mückstein. Skratka „2-G“ je od nemeckého „zaočkovaní a prekonaní“ (Geimpfte und Genesene) a znamená, že prístup do prevádzok majú tieto dve skupiny občanov.

Školy a škôlky by podľa Mücksteina mali zostať otvorené. Kancelár apeluje na tých rodičov, ktorí môžu, aby deti nechali doma. Žiaci, ktorí chýbajú v škole z vôle rodičov, by sa podľa ministerstva mali o učive informovať u zodpovedných učiteľov. Celoplošné dištančné vzdelávanie sa nestanoví.

Povinné očkovanie

Rakúsko sa stane teoreticky prvým štátom, ktorý nariadi celej svojej populácii, aby sa dala zaočkovať. Túto povinnosť si občania budú musieť splniť do februára 2022. Povinné očkovanie bez výnimiek má od 8. februára aj mestský štát Vatikán.

Každému, kto sa nezaočkuje, hrozia sankcie alebo väzenie. K povinnému očkovaniu minister uviedol, že podľa odborníkov je ústavné a teraz sa skúma. Mückstein nechcel poskytnúť žiadne informácie o podrobnostiach prípadných sankcií.

„V tejto krajine dlho panoval konsenzus, že nechceme, aby očkovanie bolo povinné,“ povedal Schallenberg. „Dlho, možno až príliš dlho, sa predpokladalo, že vysokú zaočkovanosť bude možné dosiahnuť aj bez záväzkov. Teraz treba čeliť realite,“ dodal kancelár.

Miera zaočkovanosti v Rakúsku patrí k najnižším spomedzi krajín západnej Európy – plne očkovaných je tam okolo 66 percent populácie.

Pandemický vlak sa rozbieha

Rakúsko už viac ako týždeň hlási vyše 10 000 nových infekcií koronavírusom denne. Nemocnice narážajú na kapacitné limity. Situácia je obzvlášť dramatická v Salzburgu a Hornom Rakúsku s výskytom viac ako 1 500 prípadov na stotisíc obyvateľov.

Rakúsko nedávno stanovilo pravidlo 3-G (očkovaní-testovaní-prekonaní) na pracovisku. Od 8. novembra nasledovalo pravidlo 2-G pre podujatia, gastronómiu a cestovný ruch, ktoré zamedzilo neočkovaným ľuďom prístup na hromadné podujatia do prevádzok.

Rakúsko začne uplatňovať aj európsku raritu. Ľudia sa tam budú môcť preočkovať treťou dávkou už po štyroch mesiacoch. Vo zvyšku krajiny a Európy tak možno urobiť až pol roka po dvoch dávkach vakcíny. 

(tasr, est)


Ďalšie články