Trojnásobná premiérka Nórska: Greta hovorí, že každý je idiot a nikto nič nerobí

Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP

Viacnásobná nórska premiérka a významná postava svetového ekologického hnutia Gro Harlem Brundtlandová skritizovala klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú. Prekáža jej Thunbergovej naratív, že každý je idiot a nikto nič nerobí. Expolitička tak nadväzuje na nedávnu kritiku, ktorú mladej Švédke adresoval nórsky minister pre životné prostredie či najväčšie periodikum v krajine.

Bývalá nórska premiérka Gro Harlem Brundtlandová, ktorá je v tejto škandinávskej krajine titulovaná aj ako „matka národa“, sa pridala do radu kritikov švédskej klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej.

„Hovorí, že každý je idiot a že nikto z nich nič nerobí,“ citujú bývalú političku, ktorá pri tejto príležitosti vystúpila v podcaste magazínu The Economist, tamojšie noviny Dagbladet. Tie hovoria o „frontálnom útoku“.

„Poukazuje na politických vodcov a hovorí, že všetci sú zlí. Mala radšej poukázať na lídrov, ktorí sú lepší ako ostatní. Povedať, že všetci sú zlí, vás nikam nedostane, pokiaľ nespustíte revolúciu,“ povedala Brundtlandová.

Sama je skôr realistkou a konštatuje, že keďže je na planéte až 200 štátov, nie je prekvapivé, že trvá celú generáciu, kým sa na niečom dohodnú. Samity, ktoré spejú ku konkrétnym politikám, hodnotí ako potrebné a považuje za dôležité, že kompromisy vedú proces smerom vpred.

Zaujímavosťou je, že sama expremiérka má k environmentálnym témam veľmi blízky vzťah a v tejto sfére uskutočnila viacero zásadných krokov, ktoré presahujú hranice Nórska.

V súčasnosti 82-ročná a viacnásobne oceňovaná funkcionárka nebola len trojnásobnou predsedníčkou vlády, ale aj nórskou ministerkou životného prostredia či poslankyňou.

Medzinárodného uznania sa jej dostalo v roku 1980, keď obhajovala princípy udržateľného rozvoja ako predsedníčka Svetovej komisie životného prostredia. Tá nesie jej meno a býva označovaná aj ako Brundtlandovej komisia.

Gro Harlem Brundtlandová. Foto: Facebook/Arbeiderpartiet

Breivik ju mal v zuboch

Sociálnodemokratická politička a vyštudovaná lekárka, ktorá šéfovala aj Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO), v roku 2011 tesne unikla teroristickému útoku Andersa Breivika. Z ostrova Utøya, kde rečnila, totiž odišla niekoľko hodín pred jeho činom. Sám strelec vyhlásil, že pôvodne mala byť expremiérka jedným z jeho hlavných terčov.

Brundtlandová svojimi slovami nadväzuje na kritické ohlasy, ktoré sa v ekologicky zameranom Nórsku zdvihli po Thunbergovej slovách prednesených na klimatickom samite COP26 v škótskom Glasgowe.

Pripomenieme, že politikom, ktorí podľa nej nič nevyriešia, odkázala, že si môžu klimatickú „krízu strčiť do zadku“. Nechala sa tiež počuť, že stretnutie lídrov bolo zbytočné a okomentovala ho citoslovcami „bla, bla, bla“.

Ticho neostali ani najväčšie noviny

Kjetil B. Alstadheim, politický redaktor denníka Aftenposten, najväčších novín vychádzajúcich v Nórsku, krátko na to svetoznámu tínedžerku za polarizáciu spoločnosti v otázke klimatických zmien odsúdil.

„Riskuje, že ich zavedie do niečoho autoritárskeho, antidemokratického a vyslovene nebezpečného. Jej rétorika je len kúsok od podnecovania k niečomu, čo presahuje občiansku neposlušnosť,“ uviedol žurnalista.

Alstadheim v texte uverejnenom začiatkom novembra konštatuje, že Thunbergová a iní aktivisti sú síce potrební na to, aby vytvárali tlak zvonka, no dodáva, že „nepotrebujeme Gretu Thunbergovú, ktorá šíri len pohŕdanie a beznádej“.

Minister hovorí o nebezpečnej rétorike

Nórska verejnoprávna televízia NRK krátko na margo toho poznamenala, že Alstadheim nie je jediný, kto populárnu aktivistku kritizuje. Na jej slová reagoval aj tamojší minister pre klímu a životné prostredie Espen Barth Eide, ktorý tvrdil, že rétorika, v ktorej sa uvádza, že politika nemá zmysel, je „trochu nebezpečná“.

„Verím v to, že silný a rozumný záväzok niečo urobiť, sa musí premeniť na politické činy, a nie na zavrhnutie celej myšlienky demokratickej politickej zmeny,“ povedal Eide.

Názor, že švédska tínedžerka sa správa nedemokraticky, pritom nie je cudzí ani slovenským politikom. Poslanec Radovan Kazda, ktorý sa do Národnej rady SR prekrúžkoval na kandidátke SaS, ešte pred voľbami uviedol, že Thunbergová často manipuluje s faktami a útočí na základné piliere demokracie.


Ďalšie články