Orbán: Tí, čo odmietajú vakcínu, prídu na to, že buď sa zaočkujú, alebo zomrú

orban Viktor Orbán. Foto: Internet.

Ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, sú v ohrození života, varoval v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

„Dostávame správy o zlej situácii celých rodín,“ dodal premiér, ktorý napriek tomu, že povinnosť nosenia rúška v exteriéroch nariadila vláda až od soboty, absolvoval rozhovor s prekrytými hornými dýchacími cestami.

Podľa jeho slov aj tí, čo odmietajú vakcínu, prídu na to, že buď sa zaočkujú, alebo zomrú. „Aktuálne silnie štvrtá vlna koronavírusovej pandémie, to najťažšie obdobie ešte len prichádza. Počty infikovaných budú stúpať, vírus môže nakaziť každého. Nie je však jedno, s akými následkami,“ zdôraznil Orbán s poznámkou, že piata vlna pandémie nebude vtedy, ak sa každý zaočkuje.

Policajti ani zdravotníci nemôžu podať výpoveď

Premiér pripustil, že v decembri už bude možné s povolením rodičov očkovať aj deti vo veku od 5 do 12 rokov.

Ministerský predseda pripomenul, že v rezorte vnútra a zdravotníctva platí zákaz rozviazania pracovného pomeru. „Máme situáciu, v ktorej treba uznať, že z istých profesií teraz nemožno odísť,“ uzavrel.

Vo štvrtok pribudlo v Maďarsku 11 289 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, od vypuknutia koronavírusovej pandémie sa infikovalo celkovo 998 488 osôb. S ochorením COVID-19 za deň zomrelo ďalších 135 pacientov, celkový počet úmrtí tejto pandémie dosiahol 32 780, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených v piatok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne má potvrdenú nákazu 128 124 osôb. V nemocniciach ošetrujú 6 122 covidových chorých, z nich 613 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Počet zaočkovaných proti covidu tento týždeň prekročil hranicu šiestich miliónov. Takmer 5,8 milióna dostalo dve dávky vakcíny a vyše 1,7 milióna je zaočkovaných aj treťou dávkou.

Povinné očkovanie pre zamestnancov

Orbán sa k otázkam nevyhnutnosti očkovania vyjadruje pravidelne. Začiatkom novembra napríklad povedal pre stanicu Kossuth Rádió, že maďarská vláda už nedokáže presvedčiť viac ľudí, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

Preto je podľa neho teraz rad na pracoviskách. Maďarská vláda ešte 27. októbra rozhodla, že zamestnávatelia môžu predpísať svojim zamestnancom povinné očkovanie proti covidu.

„Delta variant vírusu by nespôsoboval žiadny problém, keby všetci boli zaočkovaní,“ podčiarkol premiér a dodal, že nezaočkovaní majú ohrozený život, pretože si ich nákaza novým druhom koronavírusu nájde.

Čoskoro bude povinné očkovanie pre všetkých štátnych zamestnancov, v prvom kole budú podľa Orbána očkovať tých, čo prichádzajú do styku s mnohými ľuďmi.

Vakcína zachraňuje životy

K otázke koronavírusovej pandémie sa znovuzvolený predseda Fideszu vyjadril aj v nedeľu (14. 11.) v Budapešti na zjazde vládnej strany. Opakovane podčiarkol, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 zachraňuje životy. „Tí, čo nabádajú k odmietnutiu vakcíny, ohrozujú životy Maďarov,“ dodal Orbán.

Na zjazde pred parlamentnými voľbami, ktoré budú v Maďarsku v apríli 2022, však komentoval aj svoj postoj k ďalším politickým témam. Zdôraznil, že Maďari svoju vlasť, vieru a pôdu nevymenia, ani nepredajú.

Podľa spravodajského servera index.hu Orbán varoval pred návratom ľavicovoliberálnej vlády k moci, ktorá by podľa jeho slov umožnila zvyšovanie cien nákladov domácností a namiesto presadzovania maďarských záujmov by sa usilovala získať priazeň Bruselu.

Z hospodárskych plánov Fideszu na nadchádzajúcich desať rokov vyzdvihol aj dostavbu jadrovej elektrárne Paks 2 s tým, že do roku 2030 bude 90 percent výroby elektrickej energie uhlíkovo neutrálnych.

(tasr)


Ďalšie články