Trans atléti môžu súťažiť so ženami aj bez zníženia testosterónu, odporúča olympijská komisia

Prvá transrodová olympijská športovkyòa Laurel Hubbardová Prvá transrodová olympijská športovkyňa Laurel Hubbard. Foto: TASR/AP

Problematika trans športovcov sa čoraz viac zamotáva. Podľa nových ustanovení od Medzinárodnej olympijskej komisie by malo byť umožnené, aby biologickí muži (takzvaní trans atléti) súťažili v ženských disciplínach. Nemusia si vraj už ani znižovať úroveň testosterónu. V konečnom dôsledku však rozhodnutie ostáva na organizátoroch športových podujatí.

Medzinárodná olympijská komisia (IOC) vydala nové usmernenia, ktoré sa dotýkajú aj problematiky súťaženia transrodových žien, čiže biologických mužov, v ženských disciplínach. Nové odporúčanie nahradí starší dokument z roku 2015.

Podľa týchto predchádzajúcich usmernení komisie mali mať súťažiaci v ženských disciplínach určitú maximálnu hladinu testosterónu. To platilo aj pre trans atlétov, teda mužov, ktorí si myslia, že sú ženy. Po novom však IOC už tvrdí, že by mohli takýto športovci súťažiť v ženských disciplínach aj bez znižovania testosterónu.

V dokumente s názvom Rámec pre spravodlivosť, inklúziu a nediskrimináciu na základe rodovej identity a pohlavia totiž olympijská komisia tvrdí, že neexistuje predpoklad, podľa ktorého majú transrodové ženy (muži) prirodzenú výhodu naproti skutočným ženám.

V odporúčaniach sa aj preto píše, že športovcom by sa malo umožniť zúčastniť sa disciplíny v kategórii, ktorá sa najviac blíži k ich „vybranej“ identite. Zároveň by sa nemali nikdy vedome testovať len pre svoj výber rodovej identity.

Výhoda neexistuje?

Ide však len o odporúčania, pričom IOC zdôrazňuje, že v konečnom dôsledku si pravidlá musí pevne určiť organizátor tej-ktorej súťaže či športu. Inak povedané, komisia si takpovediac umýva ruky od konečnej zodpovednosti.

„Usmernenie nie je absolútne pravidlo. Takže nemôžeme povedať, že základné ustanovenia nejakého športu, ako napríklad svetovej atletiky, sú nesprávne,“ uviedol zdravotnícky riaditeľ IOC Richard Budgett.

Odporúčanie si okamžite získalo pozornosť verejnosti. Trans aktivisti to väčšinou vítajú, avšak trans športovec Joanna Harper sa vyjadril proti. Podľa neho je hlúpe tváriť sa, že biologickí muži nemajú v priemere prirodzenú telesnú výhodu nad biologickými ženami.

Očakáva sa ostrá kritika od organizácií, ktoré zastupujú ženské športovkyne. Svoj názor vyjadrila i bývalá britská bežkyňa Mara Yamauchiová a označila pravidlá za „chaos“. „Mohli sa rozhodnúť ochrániť ženskú kategóriu, aby podporili športovanie žien a dievčat vďaka záruke spravodlivej a zmysluplnej súťaže. Rozhodli sa to nespraviť,“ podotkla na sociálnej sieti Twitter.


Ďalšie články