Biskupi z USA: Katolícki politici škandalizujú veriacich, ak nedodržiavajú učenie cirkvi. Bidena nespomínajú

americký prezident Joe Biden pápež František Jill Bidenová Americký prezident Joe Biden, prvá dáma USA Jill Bidenová a pápež František kráčajú počas stretnutia 29. októbra 2021 vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Biskupi zo Spojených štátov nateraz uzavreli debatu o prijímaní. Schválili totiž dlhoočakávaný dokument o eucharistii. Potvrdzujú učenie katolíckej cirkvi o sviatosti prijímania a vyhýbajú sa konfrontácii s prezidentom Joeom Bidenom, ktorého mali vraj pôvodne na muške. Pre mnohých to bude sklamanie, priznávajú médiá, ktoré hovoria o „vlažnom“ texte biskupov.

Biskupi z USA po mesiacoch debát a dvoch dňoch horúcej diskusie schválili na plenárnom zasadnutí dokument o eucharistii. Text pôvodne navrhli niekoľkí biskupi, ktorí chceli zaujať jednotný postoj voči novozvolenému prezidentovi Joeovi Bidenovi, katolíkovi a podporovateľovi potratov.

Znenie dokumentu nezmieňuje mená ani možnosti či postupy v súvislosti so zamietnutím sviatosti prijímania pre katolíkov pôsobiacich vo verejných funkciách. Podčiarkuje však, že tí, čo pristupujú k sviatosti prijímania a zároveň odmietajú učenie cirkvi na verejnosti, „škandalizujú a oslabujú odhodlanie iných veriacich vo vernosti k požiadavkám evanjelia“.

Dokument s názvom Tajomstvo Eucharistie v živote Cirkvi prešiel s podporou 222 hlasov, len niekoľko členov episkopátu bolo proti alebo sa zdržalo. Konferencia biskupov Spojených štátov, ktorá sa zišla prvý raz od roku 2019 osobne, oceňuje, že návrh dokumentu dosiahol konsenzus. Mnohí biskupi totiž „mali v posledných mesiacoch možnosť na svojich regionálnych stretnutiach diskutovať a ponúknuť pozmeňujúce návrhy k dokumente o Eucharistii“.

Katolícki biskupi sa vyhýbajú konfrontácii s Bidenom v otázke prijímania, píše New York Times

Niektorí komentátotri to považujú za víťazstvo liberálnejšieho krídla. „Katolícki biskupi sa vyhýbajú konfrontácii s Bidenom v otázke prijímania“, napísal denník New York Times. Ozvali sa tiež kritické hlasy, prečo sa toľkí veriaci celý rok oddávali rozdeľujúcej debate, keď dokument neprináša nič zásadné a nie je ani záväzný:

„Po roku intenzívnej debaty o dokumente, ktorý bol pôvodne zacielený na pro-choice katolíckych politikov, dnes biskupi USA schválili vlažný text zhrňujúci katolícke učenie o prijímaní,“ napísal National Catholic Reporter.

Text prešiel preto, lebo neobsahuje žiadnu kontroverziu a vyhol sa neuralgickým bodom, akým je prijímanie pre pro-choice politikov, „čo bude pre mnohých sklamaním“, priznali médiá.

Záverečná debata pred hlasovaním už bola vcelku stručná, pričom diskusia o pozmeňovacích návrhoch sa konala predtým za zatvorenými dverami, napísalo médium Pillar. Pripomenulo pritom slová arcibiskupa Josepha Naumanna počas plenárneho zasadnutia. Ten podčiarkol, že ak by všetci katolíci v Kongrese v oboch stranách podporovali učenie cirkvi, „mali by sme superväčšinu v oboch komorách“. 

Polemika, ktorá rozdeľovala biskupov i cirkev

Tejto téme, o ktorej sa od začiatku rozprúdila živá debata až polemika, sme sa venovali v sérii článkov. Demokratický prezident Joe Biden sa dlhodobo vyhlasuje za katolíka a zároveň je otvorene pro-choice v otázke potratov. Takéto osoby sú odpadlíci, tvrdí napríklad kardinál Raymond Burke s odvolaním sa na Kódex kánonického práva.

Pre iných je to najmä otázka svedomia a upozorňujú, že celá debata sa stala politikom. Pápež František na ceste z Bratislavy do Ríma pripomenul, že problém „nie je teologický, je pastoračný, pretože my biskupi tento princíp pastoračne ‚spravujeme‘, a keď sa pozrieme na históriu cirkvi, uvidíme, že zakaždým, keď biskupi zvládli problém nie ako pastieri, zaujali politické stanovisko“.

Eucharistia pre Joea Bidena sa tiež nepriamo stala predmetom listu, ktorý zaslala vatikánska Kongregácia pre náuku viery severoamerickým biskupom. Vyzvala ich k opatrnosti a k dialógu najprv medzi sebou a potom medzi pro-choice katolíkmi a biskupmi v ich (arci)diecézach. Mali sa tiež poradiť s biskupskými konferenciami v iných krajinách, odporúčal im neverejný list vatikánskeho strážcu morálky.

Ako už Štandard informoval, podľa niektorých komentátorov aj vďaka tejto téme Joe Biden rozdeľuje spoločnosť viac ako Donald Trump, a to hlavne katolícku komunitu. Svojím dielom k polemike prispel koncom októbra po audiencii u pápeža Františka aj samotný americký prezident. „Pontifik mi povedal, že som dobrý katolík a mám chodiť na prijímanie,“ vyjadril sa vtedy pred novinármi.


Ďalšie články