Dom konzervatívcov v Ríme požehnal Slovák. Kňaz chce spolu s kolegami čeliť ľavicovej propagande

257604637_260333365964260_1144902482429415454_n Inaugurácia Domu konzervatívcov. Foto: Bohumil Petrík

V Ríme otvorili konzervatívne centrum, ktoré požehnal slovenský kňaz za účasti senátorov, politikov, novinárov i maďarského veľvyslanca. Zakladatelia hovoria o historickom dni. Kňaz Ľubomír Urbančok Šandardu prezradil, že toto stredisko je veľkou nádejou najmä teraz, keď „celý svet čelí nátlaku a valcu ľavicovej propagandy“.

Slovenský kňaz Ľubomír Urbančok požehnal Dom konzervatívcov, ktorý v Ríme otvorili za účasti niekoľkých senátorov, politikov i maďarského veľvyslanca pri Svätej stolici. Ide najmä o študijné centrum s knižnicou, kde plánujú konferencie a diskusie. Vzniká v sídle konzervatívneho think-tanku Nazione Futura.

„Je to historický deň pre talianskych konzervatívcov a pre pravicovú kultúru,“ neskrýva nadšenie Francesco Giubilei, ktorý stojí na čele hnutia. Je autorom niekoľkých kníh a tento rok vystúpil aj na festivale Bratislavské Hanusove dni.

Pri tejto príležitosti Štandard oslovil slovenského kňaza, ktorý konzervatívne stredisko požehnal. Kňaz Urbančok je momentálne na štúdiách v Ríme. Povedal nám, že Francesco Giubilei je „mladý, inšpiratívny intelektuál a publicista a napriek tomu, že nemá ani 30 rokov, už napísal niekoľko kvalitných kníh“. Mnohé z nich Urbančok už prečítal a prial by si, aby podobné veci vychádzali aj u nás, na Slovensku.

Francesco Giubilei (tretí sprava) so spolupracovníkmi. Foto: Nazione Futura

Prečo oslovili vás, Slováka a kňaza? Bude mať konzervatívne centrum kresťanský rozmer a chce spolupracovať so Slovenskom?

Toto je otázka na Francesca Giubileiho [do uzávierky tohto príspevku Štandardu neodpovedal, pozn. red.]. Naše priateľstvo nie je dlhé, ale o to srdečnejšie. Francesco je mladý, inšpiratívny intelektuál a publicista, napriek tomu, že nemá ani 30 rokov už napísal asi osem kvalitných kníh. Mnohé z nich som prečítal a prial by som si aby podobné veci vychádzali aj u nás na Slovensku. Francesco ma počas minulého leta navštívil na Slovensku. Inšpiroval vznik neoficiálnej siete mladých konzervatívnych mysliteľov, ktorej prvé stretnutie sa konalo v Maďarsku aj pod záštitou Kolégia Mateja Korvína. Tu som mal možnosť spoznať mnohé inšpiratívne osobnosti. S viacerými sme v kontakte aj preto, že sú katolíci a mnohí majú vzťah aj k tradičnej latinskej omši. Spolu so mnou požiadal o požehnanie aj kňaza Francesca Giordana, s ktorým sme sa naraz zoznámili a ktorý predniesol príhovor. Odpoveď sa teda nachádza niekde tu.

Počas návštevy Slovenska Francesco Giubilei diskutoval aj s jednou našou europoslankyňou, ktorá mylne tvrdila, že niekde je konzervativizmus a inde je aj kresťanský či katolícky konzervativizmus. Francesco ju v diskusii poopravil, že tieto veci sú späté minimálne s kresťanstvom a v prípade Talianska aj s katolíckou vierou. Teda viera je jeden zo základných aspektov uvažovania takéhoto centra.

Z inaugurácie. Ľubomír Urbančok je vľavo v popredí. Foto: Nazione Futura

Čo si od Domu konzervatívcov v Ríme sľubujete?

Francesca Giubileiho prednedávnom zaradili do skupiny mysliteľov, ktorú zvolala talianska vláda, aby načrtla ďalšie smerovanie Talianska v Európskej únii. On i jeho priatelia, ktorí dávajú tomuto projektu svoj začiatok, sú veľkou nádejou, že budú inšpirovať iných šikovných mladých ľudí v Taliansku i v celej Európe. Keď teraz celý svet čelí nátlaku a valcu ľavicovej propagandy, ktorá je nepriateľom ľudského rodu, je viac než inokedy potrebné zakladať podobné iniciatívy v snahe o záchranu kresťanskej Európy a kultúry. Vďaka takýmto iniciatívam sa Európa môže vracať k svojim koreňom a napomáhať prosperujúcemu, šťastnému životu jej obyvateľov a ponúkať riešenia, ako čeliť súčasným problémom bez toho, aby sme sa zriekli svojich koreňov.

Kňaz Ľubomír Urbančok. Foto: Bohumil Petrík

Nie je paradoxom otvoriť konzervatívny dom v Meste pápežov a v stále prevažne konzervatívnom Taliansku?

Paradox to je, hoci, kým ste mi nepoložili túto otázku, ani som si ho neuvedomil. Avšak je na čase, aby sme sa skonfrontovali s realitou a uvedomili si, že Rím už vonkoncom nie je v prvom rade hlavným mestom kresťanstva. Každý, kto tu žije aspoň niekoľko rokov, môže pozorovať, že je to veľmi sprofanizované mesto a prítomnosť Svätého Otca je, žiaľ, skôr turistickou atrakciou. A čo sa týka Talianska, hoci tu ešte badať pozitívne ostatky katolíckej krajiny, tiež ide o minulosť a v prevahe tu je liberálno-ľavičiarska mentalita prezentovaná aj súčasnými vládnymi predstaviteľmi. Je preto viac než potrebné, aby sa práve na mieste, ktoré bolo majákom katolicizmu, zrodilo centrum, ktoré môže napomôcť, aby jedného dňa Rím znova mohol byť miestom katolíckej kultúry a dejín, ktoré sú nevyčerpateľnou studnicou.


Ďalšie články