Ako prví svojho majstra sveta pre rok 2021 spoznajú šípkari

IMG_6805 Úradujúci majster sveta Škót Peter "Snakebite" Wright s trofejou pre víťaza Foto: Instagram/officialpdc

Šípkarský šampionát najväčšej organizácie PDC odštartoval v utorok 15. decembra v londýnskom Alexandra Palace. Majstra sveta spoznáme 3. januára 2021. Najvýznamnejší turnaj sezóny vo svete šípok ma celkovú dotáciu 2,5 milióna libier, víťaz si odnesie 500-tisíc. 


Aktuálne majstrovstvá budú 28. podujatím pod hlavičkou PDC (Professional Darts Corporation). Tá turnaj organizuje od roku 1994, keď čelní hráči šípiek odišli od konkurenčnej BDO (British Darts Organization), ktorá svetový šampionát organizovala od roku 1978. Až PDC sa však podaril výraznejší prienik šípiek na televízne obrazovky. Z krčmovej zábavy sa profesionálne šípky postupne menili na divácky atraktívny formát plný karnevalových masiek, spevu, piva i športovej rivality, a v neposlednom rade aj úžasných výkonov. Ten každým rokom dokázal kumulovať čoraz zaujímavejší balík sponzorských peňazí (zo 64-tisíc libier v roku 1994 na 2,5 milióna libier v súčasnosti) a atraktívnejší priestor v televíznom vysielaní. 

Historicky najúspešnejším borcom v ére PDC je anglická legenda Phil Taylor. Ten vlastní štrnásť titulov a ešte pred nimi vyhral dvakrát aj v BDO. Aj pre jeho dominanciu poznáme zatiaľ len deviatich majstrov sveta. Tri tituly má aktuálna svetová jednotka Michael van Gerven, po dva John Part, Adrian Lewis a Gary Anderson. Raz uspel aj prvý šampión PDC Dennis Priestley, Raymond van Barneveld, Rob Cross i aktuálny obhajca titulu Peter Wright.

Už nehrajúce legendy šipiek Phil Taylor (vľavo) a Raymond van Barneveld. Foto: Instagram/phil_taylor_official

Ostatný ročník sa niesol v znamení rozlúčky Raymonda van Barnewelda s aktívnou kariérou. Holandská ikona šípiek a veľký džentlmen skončil predčasne, už v prvom kole. Ošiaľ spôsobila aj mladá ženská šampiónka Fallon Sherrock, ktorá sa za mohutnej podpory preplnenej Alexandra Palace prebila až do tretieho kola, keď vyradila aj nasadenú jedenástku Mensura Suljovića z Rakúska. Nechýbali prekvapivé vypadnutia, ako u Roba Crossa a Michaela Smitha. Nasadená dvojka a štvorka opustili turnaj už v druhom kole. Naopak, prekvapil Nathan Aspinal svojou jazdou až do semifinále, a ani na finálovú výhru Petra Wrigta nad van Gervenom 7:3 by si pred turnajom veľa ľudí nevsadilo. 

Formát majstrovstiev ostáva nezmenený. 96 borcov nastúpi od 15. decembra do 23. decembra v prvom a druhom kole. Prvých tridsaťdva nasadených nastúpi až v druhom kole, kde im pavúk prinesie vždy úspešnejšieho z prvého kola, v ktorom sa stretnú zvyšní 64 šípkari. Po Vianociach 27. až 30. decembra sa vyraďovacím spôsobom hrajú tretie a štvrté kolo turnaja. Štvrťfinále, semifinále a finálový duel sú na programe až v novom roku 2021. Majstra sveta spoznáme 3. januára, finále sa bude hrať na sedem víťazných setov.

Slovenskí fanúšikovia sa zatiaľ účasti slovenského borca na MS nedočkali, a ani žiaden nádejný talent na dvere turnaja zatiaľ neklope. Fandiť tak môžeme napríklad aj šípkarom z okolitých štátov. Opäť sa kvalifikoval Čech Karel Sedláček (medzitým už vypadol po nešťastnej koncovke zápasu prvého kola proti Ryanovi Joyceovi), pätnásty nasadený je Poliak Krzystof Ratajski, dvadsiaty Rakúšan Mensur Suljovič, kvalifikoval sa i Chorvát Boris Krčmar. Opäť nastúpia aj dve dámy, tentoraz Angličanky Lisa Ashton – štvornásobná ženská majsterka BDO a Deta Hedman. 

Šípky už neraz ukázali svoju nevyspytateľnosť a zápasy s mnohými zvratmi, preto sa tipujú pomerne ťažko. Napriek tomu je jasne najväčším favoritom svetová jednotka Michael van Gerven. Šípkam dominuje tak dlho, že len tri tituly majstra sveta pri jeho mene sa zdajú nepatrične málo. Darí sa mu v nepárnych rokoch, takže všetko má nachystané na odčinenie minuloročnej finálovej prehry. „MVG“ vyhral aj posledný veľký turnaj, novembrový UK Open a s kurzom 2,5 na celkové víťazstvo mu najviac dôverujú aj britskí bookmakeri.   

Najväčši favorit Michal van Gerven to vie pri terči poriadne roztočiť. Foto: Instagram/mvg180

Ďalších favoritov treba hľadať na britských ostrovoch. Vo forme je svetová trojka, bývalý rugbista „The Iceman“ Gerwin Price, ktorý tento rok ovládol World Grand Prix a v drese Walesu aj World Cup of Darts. Škóti sa budú spoliehať na obhajcu prvenstva a svetovú dvojku Petera Wrighta. Najväčším anglickým želiezkom je Michael Smith. Štvorka rebríčka bude chcieť odčiniť skoré vypadnutie v minulom roku.

Všímať si treba ale nevyspytateľného Jamesa Wadea, či mladého Nathana Aspinala. Otázna je forma víťaza Premier League z tohto roku a trojnásobného majstra sveta BDO Glena Durranta, ktorý po prekonaní COVID-19, stále hľadá formu z jari. Anderson, Chisnal, Lewis, Cross sa trápia už dlhšie, ale že majstrovstvá využijú na veľký comeback vylúčiť úplne nemožno.

Dlho to vyzeralo, že majstrovstvá sveta prinesú aj návrat divákov pod pódium. Prvý deň mohli sledovať zápasy v obmedzenej kapacite a atypickom školskom sedení. Zhoršujúca sa situácia v Londýne však nateraz divákov zo zápasov vylúčila, a tak turnaju bude chýbať veľká časť inak typickej  šípkarskej atmosféry, chorálov a show. Televízni diváci ale o zaujímavé prenosy ukrátení nebudú, turnaj denne vysiela stanica Nova Sport.


Ďalšie články