Líderka progresívcov Bihariová: Za Tkačenka!

132427088_416224646389650_2800876760542282962_n Irena Bihariová. Foto: Internet

Na kauzu vyjadrení novinárov Petra Tkačenka a Rada Ondřejíčka reaguje šéfka strany progresívcov Irena Bihariová. Tkačenko podľa nej nehanobil kresťanov a v prípade stíhania mu rada poskytne právnu pomoc na jeho obranu.

Ku kauze slovných útokov žurnalistov denníka SME na slovenských kresťanov, predovšetkým na speváčku Simu Magušinovú a jej manžela Michala, sa v stredu vyjadrila predsedníčka strany Progresívne Slovensko (PS) Irena Bihariová.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka totiž v stredu avizoval, že dá prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) preveriť, či výrokmi komentátora denníka SME Petra Tkačenka na adresu speváčky nedošlo k spáchaniu trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Presne preto sme ho čítali a tľapkali po pleci, hovorí Bihariová

Možnosť začať trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu extrémizmu považuje Bihariová za neprimerané. Tkačenko podľa nej len ostal verný svojmu kritickému vtipno-uštipačnému rukopisu, za ktorý ho doteraz vždy čítali a mnohí tľapkali po pleci. V tomto prípade smerom k speváčke Magušinovej.

„Toľko stačilo na to, aby si vyslúžil celorepublikový lynč, aby kvôli tomu RTVS menila vysielanie, ba dokonca sa za to ocitol v hľadáčiku GP,“ píše Bihariová na sociálnej sieti.

Komentátor podľa nej Magušinovej reputačne neuškodil, lebo o nej nešíril klamlivé informácie. Upozorňuje tiež na to, že veta o „postihnutých kresťanoch“ zaznela od Ondřejíčka, nie Tkačenka. Bihariová sa ďalej vyhraňuje proti tomu, aby sa slovné útoky z Twitteru chápali ako pokračovanie kultúrnej vojny medzi progresívcami a konzervatívcami. Tkačenko podľa nej opakovane verejne písal o tom, že nevolil progresívcov.

Hanobiace výroky nezľahčujem, ale Tkačenkovi poskytnem právnu pomoc

Šéfka strany sa vraj v oblasti boja proti extrémistickej kriminalite pohybuje už desať rokov a tvrdí, že je „tá posledná, kto by hanobiace výroky zľahčoval”. Školila vraj niektorých prokurátorov z ÚŠP, ktorým chce Žilinka prípad prideliť.

Bihariová vyjadruje vieru, že generálny prokurátor ostane verný svojej úlohe a bude chrániť zákonnosť. Ako právnička by vraj nemohla strpieť, aby „Žilinkov nabrúsený postoj voči mediálnej obci“ ovplyvňoval výkon jeho funkcie.

„Vo svojom úrade smie podľahnúť jedine zákonu, nie pocitu ukrivdenosti. Ak by však celá táto surrealistická absurdita naozaj viedla k stíhaniu Petra Tkačenka, ochotne poskytnem všetky svoje profesné skúsenosti a právnu pomoc na jeho obranu,“ dodáva.

Pod statusom sa objavilo veľa nesúhlasných komentárov od bežných ľudí. Bihariovej vyčítajú, že sa snaží „obhájiť neobhájiteľné“ a požadujú, aby sa Tkačenko za svoje chyby ospravedlnil. Ten to doposiaľ na rozdiel od Ondřejíčka neurobil. Za reči podriadených sa ospravedlnila aj šéfredaktorka SME Beata Balogová.

Výroky odsúdili mnohí liberáli a novinári

Magušinovej vyjadrili medzičasom podporu mnohí liberáli. Podľa expremiérky Ivety Radičovej Tkačenko prekročil všetky únosné hranice.

„Jediné, čo v predklone môže urobiť, je hlboké ospravedlnenie sa. Na zváženie stojí, či má po takýchto slovách a statuse právo vyjadrovať sa k veciam verejným. Pretože to, že sa to posunulo až do roviny kultúrnej vojny, na to prihral na smeč. Toto sa jednoducho nemôže profesionálnemu komentátorovi stať. Nech sa na mňa nikto nehnevá, to je úplné profesionálne zlyhanie, pani šéfredaktorka, ale úplné,“ povedala Radičová šéfredaktorke denníka SME Beate Balogovej.

Komentátor Denníka N Michal Šimečka napísal, že poznámky na adresu Magušinovej sú ako vystrihnuté zo slovníka extrémistov, lebo sa v nich „spája výzva na represiu s výsmechom a ponižovaním ľudskej bytosti“. Komentátor uviedol, že je mu „bližší slušný konzervatívec než surový liberál“.

Šéf investigatívneho tímu portálu Aktuality Marek Vagovič na sociálnej sieti uviedol nasledovné: „Ten pocit, keď ukazuješ prstom na primitíva, ktorý podhodil davu prezidentkinu dcéru – a potom si primitívne kopneš do ženy, ktorá nepatrí do tvojej bubliny. Ale môžeš si to dovoliť, lebo medzi svojimi máš mediálnu imunitu. Ticho elít, ktoré to sprevádza, však začína byť ohlušujúce.” K statusu Vagovič pripojil aj hashtagy dvojaký kilometer, #náščlovek a #kyberšikana.

Podporu Magušinovej vyjadrila aj verejnoprávna RTVS, ktorá konštatovala, že si váži princípy tolerancie a ostro odsudzuje akúkoľvek diskrimináciu. V súvislosti s Medzinárodným dňom tolerancie a témou šikany pre náboženské presvedčenie preto v utorok na Jednotke RTVS odvysielala koncert Simy Magušinovej pod názvom Mosty Gesharim: Sima Martausová.

Svojou trošku prispel aj Eugen Korda z týždenníka .týždeň, ktorý označil útoky oboch novinárov za „nechutné“ a zhodnotil, že nimi len ukázali „plytkosť svojich charakterov a chlad duší“.


Ďalšie články