Počas protestov v Bratislave došlo k zraneniu policajtov. Uhrík neprišiel, má covid

protest Foto: Facebook

V poradí 32. výročie Nežnej revolúcie sa nieslo aj v znamení rozsiahlych protestov v Bratislave. Ich spoločným menovateľom bol nesúhlas s protipandemickými reštrikciami a vládnou politikou ako takou. Občanov do ulíc mobilizoval najmä Smer a Republika. Masové akcie sa konali v tieni rekordných prírastkov ochorenia COVID-19. Hygienici však majú bez núdzového stavu zviazané ruky. Policajný šéf ešte predtým avizoval, že v prípade narušenia verejného poriadku muži zákona nekompromisne zasiahnu. Podľa primátora mesta Matúša Valla bolo na stredu nahlásených celkovo 10 protestov a iných zhromaždení.

SITUÁCIU SLEDUJEME ONLINE

19:37 Príslušníci Policajného zboru začali vytláčať demonštrantov spred budovy úradu vlády.

19:14 Polícia na sociálnej sieti uviedla, že pri použití pyrotechniky zo strany demonštrantov došlo k zraneniu dvoch policajtov.

18:50 Prívrženci kotlebovcov sa pripojili k zvyšku demonštrantov spred úradu vlády. Počas presunu cez mesto hádzali petardy.

18:14 Sympatizanti ĽSNS sa v menšom počte presúvajú do centra metropoly.

17:52 Momentálne sa protestuje len pred budovou parlamentu, no aj tu sa demonštrácia schyľuje ku koncu. Kotleba vyzýva na pochod do centra mesta.

17:41 Zhromaždenie pred úradom vlády sa po niekoľkých desiatkach minút skončilo. Ľudia sa začali pozvoľne rozchádzať do okolitých ulíc.

17:28 Pred parlamentom rečnil líder ĽSNS Marian Kotleba v čiernej maske a neskôr ju hodil do davu. Skloňuje „fašizmus“ či „vymyslenú pandémiu“. Vakcíny podľa jeho mienky slúžia na otrávenie národa.

17:19 Pred úradom vlády sú rozmiestnení policajní ťažkoodenci, ale aj jazdecká polícia s koňmi.

17:14 Medzitým pred parlamentom poslanec ĽSNS Rastislav Schlosár uviedol nasledovné: “Viete, aké služobne číslo mal policajt v Piešťanoch, ktorý šikanoval ľudí bez rúšok? Číslo diabla, 666!”

17:10 Protestujúci sa zhromaždili pred sídlom premiéra. Pre nedostatok verejného osvetlenia na Námestí slobody si svietia mobilnými telefónmi a skandujú: „My sme tu doma!“ Momentálne nereční nikto.

17:03 Predseda Republiky Milan Uhrík hovorí o účasti 15-tisíc ľudí. „Veľmi ma mrzí, že som sa dnešného protestu nemohol zúčastniť, ale už niekoľko dní sedím doma chorý s Covidom a ešte pár dní mám karanténu,“ dodal.

16:54 Demonštrácia sa čoskoro presunie pred Úrad vlády SR. Masa ľudí sa aktuálne nachádza v blízkosti známej Obchodnej ulice. Zatiaľ je relatívne pokojná.

16:50 Stále sa protestuje aj pred budovou zákonodarného zboru.

16:38 Počet účastníkov od obeda, keď sa začali zhromažďovať, značne narástol. Podľa niektorých komplexnejších záberov možno hovoriť nielen o stovkách, ale až o tisíckach prítomných.

16:36 Dav sa zo Šafárikovho námestia presúva pred Úrad vlády SR, ktorý je peši vzdialený zhruba 1,5 kilometra. Niektorí demonštranti vyzývajú bežných okoloidúcich, aby sa k nim pridali. Mnohí kričia vulgárne heslá, napríklad na adresu expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

16:33 „Policajti sú umiestnení na rôznych strategických miestach, ako sú napríklad Hodžovo námestie, po celej ulici Palisády, na námestí SNP či na Štúrovej ulici. Oproti Starej tržnici stojí dovedna deväť policajných dodávok,“ všímajú si Hospodárske noviny.

16:28 „Dneškom začína nová etapa nášho národného boja za slobodu,“ uviedol na Šafárikovom námestí podpredseda Republiky Milan Mazurek a vyzval na zjednotenie všetkých opozičných síl.

Snímka z protestného zhromaždenia na Šafárikovom námestí v Bratislave 17. novembra 2021. Foto: Dano Veselský/TASR

16:20 Pred Národnou radou SR medzitým stále demonštrujú stovky občanov. Na mieste sa nachádzajú aj ťažkoodenci pripravení zasiahnuť v prípade narušenia verejného poriadku. Na mieste, ktoré okolo obeda patrilo Smeru, by teraz mali rečniť poslanci za opozičnú ĽSNS.

16:17 Na proteste Republiky rečnil aj Jalal Suleiman, podpredseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) pôvodom zo Sýrie. Nechal sa počuť, že aj 17. november môže byť pekným dňom.

15:49 Na zhromaždení Republiky vystúpil aj kontroverzný lekár Peter Lipták. Vyzval ľudí, aby sa v žiadnom prípade nedali očkovať. Lipták sa prvýkrát dostal do povedomia verejnosti pred rokmi priznaním k braniu úplatkov v súčte tisícok eur. Dostával ich vraj najmä od chudobných ľudí a nemal s tým problém z toho dôvodu, lebo ich „potreboval“.

15:40 Rovnako ako na demonštrácii Smeru, aj na proteste Republiky sa nachádzajú stovky ľudí. Mnohí z nich držia transparenty nesúce sa v duchu odporu voči vakcínam a podobne. Objavili sa aj národné vlajky.

15:35 „Do basy, do basy,“ kričia ľudia na námestí. Pokračujú: „Demisia! Demisia!“

15:20 Na zhromaždení Republiky aktuálne vystupuje bývalý predseda vlády Ján Čarnogurský, ktorý kritizoval aj západné štáty za vyvolávanie migračnej krízy.

15:13 Krátko pred 14:30 bol z priestoru pred budovou Národnej rady SR predvedený 59-ročný muž. Dôvodom jeho predvedenia bolo porušenie ustanovení priestupku proti verejnému poriadku. Informuje o tom polícia.

15:09 Zhromaždení nespokojenci sa podľa Hospodárskych novín od parlamentu presúvajú na Šafárikovo námestie. Obe miesta sú od seba vzdialené takmer dva kilometre.

15:01 Hnutie europoslanca Milana Uhríka pred niekoľkými dňami uviedlo, že na akciu bude zvážať ľudí autobusmi z viacerých väčších miest Slovenska. To, koľkí túto možnosť nakoniec aj využili, nie je známe.

14:47 O 15:00 by sa na Šafárikovom námestí malo začať druhé väčšie zhromaždenie, ktorá má pod palcom Republika.

14:33 Dav na námestí pred zhromaždením skandoval rôzne heslá, napríklad aj „rúška dole“, po Ficovom prejave zas: „Nech žije Smer!“ Časť protestujúcich ostala na mieste aj po odchode vedenia strany. Na mieste sú naďalej pripravení aj príslušníci Policajného zboru. Priamo k budove parlamentu verejnosť počas akcie nepúšťali.

14:25 „Bezpečnostnú situáciu priebežne vyhodnocujeme s dôrazom na ochranu života, zdravia, majetku občanov a verejný poriadok. Doposiaľ sme nezaznamenali prípady narušenia verejného poriadku alebo inej protiprávnej činnosti,“ informujú na sociálnej sieti policajti.

Na snímke dav protestujúcich ľudí pred parlamentom. Foto: Dano Veselský/TASR

14:09 Ľudová strana – Naše Slovensko akciu využila na zbieranie podpisov za referendá o vystúpení SR z Európskej unie a Severoatlantickej aliancie.

13:56 Medzi protestujúcimi vidieť aj predsedu mimoparlamentnej SNS Andreja Danka.

13:44 Predseda Smeru Robert Fico mal pri soche Andreja Dubčeka prejav. Skritizoval napríklad to, že do reštaurácií majú mať prístup len očkovaní a prezidentke Zuzane Čaputovej vytkol zmarenia referenda o predčasných voľbách. Nazval ich demokratickými riešením.

13:32 „Preto sme sem prišli, aby sme sa poklonili veľkému humanistovi, sociálnemu demokratovi Alexandrovi Dubčekovi,“ vyhlásil podpredseda strany Juraj Blanár.

Predseda strany SMER-SD Robert Fico, ktorý prišiel položiť veniec k buste Alexandra Dubčeka pred Národnou radou SR. Foto: Dano Veselský/TASR

13:26 Pri NR SR sú prítomní aj členovia antikonfliktného tímu.

13:08 Pred budovou zákonodarného zboru sa zhromaždili stovky ľudí. Podobne ako pri protestoch spred roka môže byť účasť vysoká.

12:51 Minister vnútra Roman Mikulec v stredu doobeda na sociálnej sieti uviedol, aby potencionálni účastníci zvážili príchod pre kolabujúce nemocnice a alarmujúcu pandemickú situáciu. „Nestačím sa čudovať, ako tento deň začali zneužívať politici, ktorí ho roky v kalendári ignorovali,“ doplnil.

(tod/tasr)


Ďalšie články