Šéfka SME sa ospravedlnila. Radičová: Je na zváženie, či by sa Tkačenko mal ešte vyjadrovať k veciam verejným

zych Peter Tkačenko. Foto: Internet

Na kauzu vyjadrení novinárov Petra Tkačenka a Rada Ondřejíčka reagovala aj expremiérka Iveta Radičová. Je podľa nej na posúdenie, či sa má Tkačenko naďalej vyjadrovať k veciam verejným. Šéfredaktorka SME sa za reči podriadených ospravedlnila. Za svoje výroky sa ospravedlnil aj Ondřejíček.

Slovné útoky žurnalistov denníka SME na slovenských kresťanov, predovšetkým na speváčku Simu Magušinovú a jej manžela Michala, vyvolávajú ďalšie reakcie. Počas konferencie „Pravda a lož – prečo sa oplatí klamať na Fakulte masmédií Paneurópskej školy“ sa speváčky zastala napríklad expremiérka Iveta Radičová.

„Komentátor Tkačenko prekročil všetky únosné hranice. Jediné, čo v predklone môže urobiť, je hlboké ospravedlnenie sa. Na zváženie stojí, či má po takýchto slovách a statuse právo vyjadrovať sa k veciam verejným. Pretože to, že sa to posunulo až do roviny kultúrnej vojny, na to prihral na smeč. Toto sa jednoducho nemôže profesionálnemu komentátorovi stať. Nech sa na mňa nikto nehnevá, to je úplné profesionálne zlyhanie, pani šéfredaktorka, ale úplné,“ povedala Radičová šéfredaktorke denníka SME Beate Balogovej.

„Veď ja vám rozumiem a snažím sa vysvetľovať, že novinár je stále novinárom a že jednoducho neexistuje, aby neudržal na uzde emócie alebo svoj jazyk, keď sa vyjadruje na svojom súkromnom profile,“ dala jej Balogová za pravdu.

Nemali by sme sa hanlivo vyjadrovať o kresťanoch

V stredu sa šéfredaktorka SME rozhodla za svojich podriadených verejne ospravedlniť. „Ospravedlňujem sa všetkým, ktorých sa komunikácia mojich kolegov z Twitteru dotkla. Je mi to úprimne ľúto,“ napísala na sociálnej sieti.

Balogová vyjadrila snahu kultivovať verejný priestor a komunikáciu na sociálnych sieťach. Spomína svoj predchádzajúci status, v ktorom označila poznámku o „postihnutých kresťanoch“ za hlúpu a vyzvala novinárov, aby vážili slová.

„Pre niektorých to nebol dostatočne jasný odkaz. Môžem to len zopakovať: spolupracovníci SME by sa nemali hanlivo vyjadrovať o kresťanoch, je to neakceptovateľné a redaktori by mali vážiť slová,“ konštatuje Balogová.

Za svoje výroky sa v utorok večer ospravedlnil aj Rado Ondřejíček. „Áno, prestrelil som. Prepáčte. Urazil som ľudí, ktorých som uraziť nechcel a ani Sima Martausová ako človek nie je tá, s kým mám reálny problém, nie ona je nepriateľ, úplne iní ľudia sú. Jej sa ospravedlňujem zvlášť,“ napísal.


Ďalšie články