Kňažko: Ľudia v jednom okamihu zistili, že nemusia mať strach

archívna snímka archív televízia okrúhly stôl médiá Verejnos proti násiliu VPN Vladimír Ondruš Milan Kòažko Zuzana Mistríková Ján Budaj Miroslav Kusý Èeskoslovensko komunizmus pád socializmus totalita nesloboda politické revoluèné udalosti 17. november 28. novembra 1989 zástupcovia výboru občianskej iniciatívy Verejnosť proti násiliu, zľava Vladimír Ondruš, Milan Kňažko, Zuzana Mistríková, Ján Budaj a Miroslav Kusý. Foto: TASR/Ivan Rychlo

Na 17. november 1989 spomínajú pri príležitosti 32. výročia Nežnej revolúcie viaceré popredné osobnosti vtedajších protestov, ktoré viedli k pádu komunistického režimu v Československu.

Jeden z kľúčových predstaviteľov hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) Milan Kňažko, ktorý patril k vedúcim osobnostiam protestov proti autoritárskej vláde vtedajšej Komunistickej strany Československa, dnes vtipkuje, že jediné, čo bolo pred revolúciou lepšie ako po nej, bol počet parkovacích miest.

Bol čas dospieť a prestať sa báť

V rozhovore pre Plus jeden deň Kňažko spomína na to, ako protesty vznikali a aké masy na ne chodili. V najexponovanejších dňoch bolo v uliciach Bratislavy denne okolo 100-tisíc ľudí.

„Ľudia v jednom okamihu zistili, že nemusia mať strach, alebo si povedali, že je čas dospieť a prestať sa báť,“ uviedol Kňažko.

O komunizme hovorí bývalý minister zahraničných vecí a neskôr aj kultúry ako o „zvrhlej socialistickej ideológii“, ktorá sa síce „dobre predáva“, ale „je postavená na lživých základoch“.

Nepomohli ani výborné známky

Na novembrové dni roku 1989 spomína aj študentská líderka protestov Zuzana Mistríková. V rozhovore pre Denník N vraví, že ju pre minulosť jej otca neprijali dva razy na vysokú školu a jej sestru raz.

„Otec pritom nebol na čiernej listine komunistov a po presťahovaní sa z malého okresu do veľkej Bratislavy mohol pokračovať v divadle aj v televízii. Keď sa však malo riešiť naše štúdium, zrazu bol náš pôvod problém,“ uviedla Mistríková. Dodala, že nepomohli ani výborné známky, ani to, že so sestrou obe vrcholovo športovali, čo iným okamžite pridávalo body navyše.

Počas revolučných udalostí v novembri a decembri 1989 bola Zuzana Mistríková jednou z hlavných tvárí študentského hnutia. Ako jeho zástupkyňa sa 24. novembra toho roku zúčastnila prvej televíznej relácie, v ktorej sa vôbec po prvýkrát diskutovalo so zástupcami komunistov na jednej strane a ich oponentmi.


Ďalšie články