Česko i Rakúsko hlásia rekordný počet nakazených. Kritická situácia je aj v Maďarsku

pacient s ochorením Covid-19 fakultná nemocnica v Motole Zdravotníci prevážajú pacienta s ochorením Covid-19 do nemocnice v Prahe. Foto: TASR/AP

V Česku zaznamenali za utorok 22 479 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast v krajine od vypuknutia pandémie a o vyše 7 900 viac ako v rovnaký deň minulého týždňa.

Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva zverejnených v stredu ráno. Dosiaľ „rekordný“ denný nárast infikovaných evidovala ČR 6. januára, keď pribudlo 17 778 nakazených. Za tento pondelok hlásili v krajine 11 514 prípadov.

O zhoršujúcej sa epidemickej situácií vypovedá aj naďalej rastúci počet zachytených nákaz na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní – takzvané incidenčné číslo stúplo zo 739 na 813, informuje spravodajský server iDnes.cz. Zvýšilo sa aj reprodukčné číslo, ktoré ukazuje, koľko ďalších ľudí nakazí v priemere jeden infikovaný, a to z pondelkových 1,24 na 1,32.

Počet úmrtí evidovaných v súvislosti s covidom narástol v Česku na celkovo 31 709. V nemocniciach je s chorobu COVID-19 aktuálne 4 425 pacientov, pričom 661 z nich sa nachádza vo vážnom stave.

V Česku pripravujú prísnejšie opatrenia

Od pondelka 15. novembra platia v Česku niektoré nové, prísnejšie opatrenia. Napríklad nezaočkovaní zamestnanci nemocníc sa musia povinne každý týždeň aspoň raz testovať. Študenti vysokých a vyšších odborných škôl musia nosiť respirátory aj pri výučbe v učebniach, kde sa zíde najmenej 50 študentov.

O ďalšom sprísnení opatrení plánuje česká vláda rozhodnúť vo štvrtok. Medzi zvažované kroky patrí zrušenie antigénových testov, no tiež tzv. rakúsky a bavorský model, pri ktorom sa na preukazovanie bezinfekčnosti neuznáva nijaký druh testov.

Maďarsko: Za deň takmer zdvojnásobil počet nakazených

Po utorňajších 5 323 prípadoch nákazy novým druhom koronavírusu v Maďarsku v stredu testy odhalili už 10 265 infikovaných. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo za posledný deň 178 pacientov, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených v stredu na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Podobný denný prírastok zaznamenali v tejto krajine naposledy 21. marca, keď potvrdili infekciu 11 265 ľuďom, vtedy ale zomrelo 275 chorých.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v rámci koronavírusovej pandémie stúpol na 976 432 a počet obetí covidu dosiahol 32 514.

Aktuálne je nakazených 115 383 ľudí. V uplynulých 24 hodinách otestovali 33 300 ľudí, 30,8 percenta testov bolo pozitívnych. V nemocniciach ošetrujú 5 852 pacientov s covidom, z nich 565 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Počet zaočkovaných vakcínou proti covidu už presiahol šesť miliónov, takmer 5,8 milióna ľudí dostalo dve dávky a vyše 1,6 milióna aj tretiu dávku očkovacej látky.

Rakúsko bude na hraniciach uznávať len PCR test

Rakúsko vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu sprísňuje podmienky vstupu do krajiny. Od budúceho pondelka nebude cestujúcim – s výnimkou pendlerov – postačovať antigénový test ani test na protilátky, uznávaný bude len negatívny PCR test. Vyplýva to z aktualizovaného nariadenia zverejneného v utorok večer, informujú agentúry DPA a APA.

Pre pendlerov, ľudí dochádzajúcich do Rakúska za prácou, štúdiom, z rodinných dôvodov a za životnými partnermi, bude naďalej platiť tzv. pravidlo 3G – povinnosť predložiť potvrdenie o očkovaní, o prekonaní ochorenia COVID-19 alebo negatívny výsledok testu. Skráti sa však uznávaná platnosť PCR testov zo siedmich dní na 72 hodín, pričom antigénové testy budú platné len 24 namiesto 48 hodín.

Rovnako ako vnútroštátne v celom Rakúsku bude aj pri vstupe do krajiny skrátená platnosť očkovacích preukazov z jedného roka na deväť mesiacov. Pre toto opatrenie platí prechodná lehota do 6. decembra, uviedla APA.

V stredu rakúske úrady hlásili rekordný denný nárast počtu nových prípadov nákazy. Za uplynulých 24 hodín ich zaevidovali 14 416, čo je najviac od začiatku pandémie a výrazne nad priemerom posledných siedmich dní (12 164).

Sedemdňová incidencia stúpla na 953,2 prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov, v porovnaní s utorkovou hodnotou 919,4. Od utorka zomrelo ďalších 41 pacientov.

Najvýraznejší nárast znova zaznamenala spolková krajina Horné Rakúsko (rekordných 4 423 prípadov), nasledovalo Dolné Rakúsko (2 294 prípadov).

V nemocnici je aktuálne 2 723 pacientov s covidom, o 155 viac ako v utorok. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa nachádza 486 z nich.

(tasr)


Ďalšie články