Šéf školskej rady v USA si mal vytvárať zložky o rodičoch kritizujúcich progresivizmus

Bez názvu Jann-Michael Greenburg. Foto: Scottsdale Unified School District

Prezident školskej rady v Arizone čelí obvineniam z toho, že si v počítači zhromažďoval osobné údaje o desiatkach rodičov nesúhlasiacich s jeho progresívnou politikou. Odhalené záznamy obsahujú údaje o hypotékach, príspevkoch na internete či o rodinnom stave. Prišlo aj na najatie súkromného detektíva. Dotknutí ľudia sa cítia ohrození.

Šéf školskej rady obvodu mesta Scottsdale, ktoré sa nachádza v americkom štáte Arizona, Jann-Michael Greenburg si podľa veľmi závažných obvinení našiel netradičnú kratochvíľu.

Na jeho Google disku totiž našli zhromaždené informácie až o 47 rodičoch, ktorí sa verejne ohradzovali proti jeho progresívnej a prehnane inkluzívnej politike. Reč je napríklad o covidových opatreniach či o kritickej rasovej teórii, na ktorej vyrástlo aj známe radikálne hnutie Black Lives Matter.

Ide o odvetu?

Funkcionár si v zmysle medializovaných informácií zhromažďoval detailné informácie o finančnom zázemí týchto ľudí vrátane dlhov a hypoték, no v zložke sa nachádzali aj príspevky rodičov na sociálnych sieťach či informácie o rodinnom stave.

„Nazvala by som to odvetou,“ povedala pre Fox News, ktorý o kauze informoval, Amy Carneyová, matka šiestich detí a kandidátka do správnej rady Scottsdale Unified School District (SUSD).

Zároveň uviedla, že petíciu požadujúcu okamžitú rezignáciu Greenburga podpísali už stovky ľudí. „Neexistuje žiadny legitímny dôvod na to, aby pán Greenburg takýmto spôsobom spravoval, uchovával a zdieľal tieto previerky, listiny, manželské záznamy, finančné dokumenty, odborné osvedčenia a ďalšie,“ uvádza sa v nej.

„Má obrázky môjho víkendového domu, súpisy majetku. Nie som politický protivník. Som len angažovaný rodič a toto ma ohrozuje; môžem si len predstaviť, čo a prečo chcel s tými fotografiami spraviť,“ vraví jedna z rodičov Amanda Wrayová.

Prístup k zložke mali viacerí

Kauzu spisov ako vôbec prvý vyniesol na svetlo sveta lokálny denník Scottsdale Independent. Ten sa o nich vyjadruje ako o rozsiahlej špionáži života rodičov.

Denník Daily Caller informoval, že Greenberg, ktorý sa nechtiac prezradil po tom, ako rodičke Kim Staffordovej poslal e-mail, v ktorom bol nechtiac umiestnený link na disk a veľavravná snímka obrazovky.

Google disk, z ktorého zábery zverejnil aj New York Post, je dokopy vedený na štyri mená. Okrem Greenburga mal do neho prístup ďalší člen školskej rady Zachary Lindsay, bol otvorený aj pre neznámu ženu pochádzajúcu zo Scottsdale a prístupný aj pre Greenburgovho otca Marka.

Funkcionárov otec a najatý detektív

Britský Daily Mail si všimol, že medzi súbormi sa nachádza aj záznam, ktorý podľa všetkého vyhotovil práve Greenburgov otec, jazdiac na motorke s kamerou, ktorú mal pripevnenú na odeve.

V ďalšom videu je počuť Marka Greenburga, ako sa zdôveruje spriateleným rodičom na parkovisku školy. „Niekde naokolo máme súkromného detektíva, ktorý zapisuje všetky ich poznávacie značky,“ zaznie. Mark Greenburg ďalej konkretizuje, že detektíva si najal on.

Vinu popiera

„Kategoricky popieram, že by som mal s čímkoľvek z toho niečo spoločné,“ povedal Jann-Michael Greenburg pre Independent. Lindsay tiež poprel, že by mal na sledovaní akúkoľvek účasť. Dokázať vinu je v tomto prípade z povahy veci veľmi ťažké.

Napriek tomu sa disk stal namiesto verejného súkromným až 9. novembra v predpoludňajších hodinách. Neskôr zmizla aj Greenburgova webová stránka a facebookový profil.

Z postu ho odpratali

Agentúra AP v čerstvom článku informovala o tom, že SUSD si po škandalóznych obvineniach zvolil za novú dočasnú prezidentku Patty Backmanovú. Proti zmene hlasoval iba sám Greenburg.

Predstavitelia okresu minulý piatok uviedli, že si najali externého vyšetrovateľa, aby preskúmal, či sa pri vytváraní priečinkov minuli aj školské zdroje.

Nezvyčajná záležitosť je len jedným z ďalších príkladov zvyšujúceho sa napätia medzi rodičmi a vedením škôl v celej krajine, pričom vášne sa šíria v rôznych oblastiach od ideologicky podfarbeného obsahu učebných osnov až po nátlak na vakcináciu a povinné nosenie rúšok a respirátorov.


Ďalšie články