Hamran: Ak ľudia na protestoch narušia verejný poriadok, polícia nekompromisne zasiahne

Protivládny protest na Hlavnej ulici v Košiciach Konflikt protestujúcich s policajnými zložkami po skončení protivládnych protestov na Hlavnej ulici v Košciach 1. septembra 2021. Ilustračné foto: TASR/Roman Hanc

Policajný zbor je pripravený počas stredy 17. novembra udržať poriadok na verejných akciách a avizovaných protestoch. Ak bude narušený, polícia bude nekompromisne zasahovať. V utorok o tom informoval dočasne poverený prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

Polícia bude počas 17. novembra prítomná v uliciach. „Bude pripravená uplatniť opatrenia voči tým, ktorí si tento deň a demokraciu budú vysvetľovať po svojom,“ zdôraznil Hamran. Uistil, že polícia urobí všetko pre to, aby bol priebeh 17. novembra dôstojný a slušný. „Ak bude narušený verejný poriadok, polícia bude robiť všetky opatrenia, aby bol obnovený, a budeme nekompromisne zasahovať,“ uviedol Hamran.  

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Polícia bude kontrolovať covid pasy

Polícia bude tiež kontrovať covid pasy a dodržiavanie protiepidemických opatrení. „Všetky stredajšie akcie sú označené ako rizikové hlavne pre pandemickú situáciu. Vieme však, kde nás tlačí topánka, a budeme dohliadať na kritické miesta,“ uistil Hamran.

Nočný primátor Bratislavy a bezpečnostný manažér Martin Královič ľuďom odporučil, aby sa v stredu vyhli najmä okoliu Národnej rady SR či Úradu vlády SR. Účastníkov protestov zároveň vyzval na ohľaduplnosť k mestu a jeho obyvateľom.

Výzva epidemiologičky

Epidemiologička a členka konzília odborníkov Zuzana Krištúfková upozornila, že krajina sa nachádza pre pandémiu na pokraji humanitárnej katastrofy, keď hrozí, že zdravotníctvo nebude schopné pomáhať nielen pacientom s ochorením COVID-19, ale ani ostatným. Ľudí vyzvala, aby sa na podujatiach nezúčastňovali.

Prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková. Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Ide o hromadné podujatie, určite tam bude mnoho ľudí bez príznakov ochorenia a budú infekční,“ uviedla odborníčka. Pripomenula, že súčasný variant nového koronavírusu je vysoko nákazlivý. „Ak ľudia prídu, určite odporúčam prekrytie dýchacích ciest,“ dodala Krištúfková.

Na výročie Nežnej revolúcie 17. novembra je naplánovaných niekoľko spomienkových akcií aj protesty proti vláde a protipandemickým opatreniam. Akcie zvoláva opozičná strana Smer-SD či mimoparlamentné hnutie Republika.

Pri incidente v Piešťanoch konala správne

Policajný prezident tiež uviedol, že použitie donucovacích prostriedkov zo strany polície pri incidente začiatkom novembra v supermarkete v Piešťanoch bolo v rámci zásady primeranosti, v situácii konala správe.

Polícia podľa Hamrana nemala inú možnosť, ako zasiahnuť. Pripomenul, že vinníci nerešpektovali výzvy ani jej upozornenia na možnosť využitia donucovacieho prostriedku. „Polícia nemôže zatvárať oči nad tým, keď sa porušuje zákon,“ zdôraznil Hamran. Dodal, že policajti stotožnili v súvislosti s incidentom viacero osôb, a ak to bude dôvodné, začne sa trestné konanie.  

Skupina osôb si 4. novembra v priestoroch supermarketu v Piešťanoch odmietala nasadiť respirátory, nechceli opustiť priestor a blokovali ostatným nakupujúcim prístup k pokladnici. Na mieste tak zasahovala polícia, privolali ju zamestnanci a súkromná bezpečnostná služba. Pri zásahu museli príslušníci polície použiť aj donucovacie prostriedky. V súvislosti s incidentom sú z prečinov útoku na verejného činiteľa a výtržníctva obvinení zatiaľ traja muži z Nitrianskeho kraja vo veku od 32 do 40 rokov.

(tasr)


Ďalšie články