Čínsky disident: politická korektnosť v USA pripomína kultúrnu revolúciu Mao Ce-tunga

Aj Wej-wej. Foto: reprofoto/Youtube Aj Wej-wej. Foto: reprofoto/Youtube

Spojené štáty ohrozuje nebezpečná politická korektnosť. Vyjadril sa tak aktivista a bývalý politický väzeň Aj Wej-wej v rozhovore pre americkú verejnoprávnu televíznu sieť PBS. Uviedol, že podľa neho sú USA už teraz čiastočne autoritatívnym štátom, ktorý má viaceré paralely s kultúrnou revolúciou v Číne.

Americký verejnoprávny distribútor a televízna sieť PBS nedávno uviedli rozhovor s čínskym aktivistom, umelcom a bývalým politickým väzňom Ajom Wej-wejom. Ústrednou témou bolo vydanie Ajových pamätí s názvom Tisíc rokov radostí a smútkov.

Aktivista v knihe spomína na strety s vládnou mocou, ktoré ho prinútili odísť z Ríše stredu. Napríklad zatknutie a mesiace väzenia v roku 2011. Čínska komunistická strana ho podozrievala zo „subverzie štátnej moci“. Po prepustení dostal pokutu vo výške viac ako dva milióny eur.

Umelcovho otca, známeho básnika Aj Čchinga, svojho času poslali na prevýchovné nútené práce do provincie Sin-ťiang, niekedy známej aj ako Ujgursko či Východný Turkestan. Tá je dnes miestom pracovných, respektíve koncentračných táborov pre Ujgurov.

Redaktorka sa v tomto kontexte aktivistu približne v polovici rozhovoru pýta, či má západný svet nejakú zodpovednosť voči dodržiavaniu ľudských práv v Ríši stredu.

Kultúrna revolúcia

„Myslím si, že ak priveľa rozprávate, tak sú to len prázdne slová,“ hovorí aktivista a dodáva, že pokiaľ nebude Západ i prakticky vyžadovať dodržiavanie ľudských práv v Číne, tak sa nič nezmení. Nasleduje otázka na pasáže z jeho diela.

„Vo svojej knihe ste opisovali nariadenia Mao Ce-tunga počas kultúrnej revolúcie, ktoré sa následne verejne ohlasovali každý večer. A potom píšete: Tieto správy mali podobnú funkciu ako príspevky Donalda Trumpa na sociálnych sieťach. Boli priamou formou komunikácie vodcových myšlienok jeho zapáleným nasledovníkom podporujúcich jeho svätosť a autoritu,“ hovorí redaktorka a pýta sa, či vidí Trumpa ako autoritársku osobu.

Aj Wej-wej odpovedá záporne. „Viete, ak chcete byť autoritatívny, musíte mať systém, ktorý vás podporuje. Nemôžete byť autoritatívny sám,“ domnieva sa aktivista. Následne však dodáva, že v dnešných Spojených štátoch je možné jednoducho dospieť k autoritárstvu.  

Nebezpečná politická korektnosť

„Istým spôsobom ste už teraz v autoritatívnom štáte. Len to neviete… Mnoho vecí, ktoré sa dnes dejú v USA, sa dajú prirovnať ku kultúrnej revolúcii v Číne,“ poznamenáva Aj. Na podnet redaktorky, aby uviedol nejaký príklad, aktivista ukazuje na politickú korektnosť.

„Napríklad keď sa ľudia snažia byť zjednotení v istej politickej korektnosti. To je veľmi nebezpečné,“ poznamenáva disident. Nebezpečenstvo pramení z toho, že sa ľudia cítia byť „očistení“ svojimi názormi.

Dôvody, prečo sa to deje, vychádzajú podľa Aja z dlhodobej materialistickej kultúry Západu. V blízkom období sa však súčasná politika bude musieť konfrontovať, aby sa mohol Západ postaviť novým výzvam, akou je napríklad silnejúca pozícia Číny vo svetovom dianí.

A aby Západný svet mohol vyzvať Čínu, musí byť pripravený. „V Číne máme príslovie: Aby ste sa s niečím vysporiadali, musíte byť sami silní. Nemyslím si, že je Západ v súčasnosti pripravený vysporiadať sa s Čínou,“ dodáva umelec.


Ďalšie články