Šéfka SME reaguje na urážky voči Magušinovej. Vagovič hovorí o dvojakom kilometri

Výroèné ceny Združenia autorov a interpretov 2017 Sima Magušinová. Foto: Jakub Kotian/TASR

AKTUALIZOVANÉ Kauzu krčmových vyjadrení novinárov Petra Tkačenka a Rada Ondřejíčka reflektujú aj ich priami kolegovia či ľudia z brandže. Šéf investigatívcov z Aktualít Marek Vagovič hovorí o ohlušujúcom tichu elít, Eugen Korda z .týždňa zase skloňuje plytkosť ich charakterov. Šéfredaktorka SME poznámky Tkačenka a Ondřejíčka označila za hlúpe a vec vo dvoch rozsiahlych vyhláseniach komentovala na sociálnej sieti. Na svoje slová napokon nadviazali aj samotní autori urážok.

Slovné útoky žurnalistov denníka SME na slovenských kresťanov, predovšetkým na speváčku Simu Magušinovú a jej manžela Michala, vzbudili ďalšiu vlnu reakcií. Po novom sa k nim vyjadrili aj zvučné mená novinárskej obce nevynímajúc tváre spomenutého denníka.

Šéf investigatívneho tímu portálu Aktuality Marek Vagovič na sociálnej sieti uviedol nasledovné: „Ten pocit, keď ukazuješ prstom na primitíva, ktorý podhodil davu prezidentkinu dcéru – a potom si primitívne kopneš do ženy, ktorá nepatrí do tvojej bubliny. Ale môžeš si to dovoliť, lebo medzi svojimi máš mediálnu imunitu. Ticho elít, ktoré to sprevádza, však začína byť ohlušujúce.” K statusu Vagovič pripojil aj hashtagy dvojaký kilometer, #náščlovek a #kyberšikana.

Podporu Magušinovej vyjadrila aj verejnoprávna RTVS, ktorá konštatovala, že si váži princípy tolerancie a ostro odsudzuje akúkoľvek diskrimináciu. V súvislosti s Medzinárodným dňom tolerancie a témou šikany pre náboženské presvedčenie preto v utorok na Jednotke RTVS odvysielala koncert Simy Magušinovej pod názvom Mosty Gesharim: Sima Martausová.

Svojou trošku prispel aj Eugen Korda z týždenníka .týždeň, ktorý označil útoky oboch novinárov za „nechutné“ a zhodnotil, že nimi len ukázali „plytkosť svojich charakterov a chlad duší“.

Šéfka SME vidí účelové využitie urážok

V pondelok poobede sa dostavila aj dlho očakávaná reakcia šéfredaktorky SME Beaty Balogovej. Tá sa nechala počuť, že poznámka na Magušinovej adresu je hlúpa a „unáša aj jednoduchý výkrik, že niečo sa nám nepáči, smerom, kde sa už kritika ťažko obhajuje. Kde by vôbec nemala byť“.

Na druhej strane sa ale za prejavy svojich podriadených neospravedlnila a časť viny preniesla na tých, ktorí o incidente napísali pre širšie publikum. „Musíme rátať s tým, že na novinárov bude mať spoločnosť vyššie nároky. Lebo často určujeme hranice. Dokonca aj tým, ako takýto incident novinársky zhodnotíme a či ho účelovo nevyužijeme na ďalšie hlúpe zovšeobecnenie,“ napísala Balogová.

Ak vraj novinári citlivo oné hranice nenájdu, dávajú šancu naratívom, ktoré z nich robia rukojemníkov, čo vraj môže mať za následok to, že sa ich vetám budú venovať politici a „naplnia ich nemieneným obsahom“.

Balogová na svoje slová znova nadviazala v stredu, keď sa za svojich podriadených ospravedlnila. „Ospravedlňujem sa všetkým, ktorých sa komunikácia mojich kolegov z Twitteru dotkla. Je mi to úprimne ľúto,“ napísala na sociálnej sieti.

https://standard.sk/137906/sefka-sme-sa-ospravedlnila-radicova-je-na-zvazenie-ci-by-sa-tkacenko-mal-este-vyjadrovat-k-veciam-verejnym/

Hanzelová vidí boj o slušnú diskusiu

Do polemiky sa zapojila aj Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá má v SME na starosti moderovanie diskusných relácií. „Považujem za potrebné zakončiť tento deň tým, že mi naozaj veľmi prekáža nevkusné urážanie Simy Magušinovej,“ povedala na Facebooku.

Presnú paralelu s nedávnym útokom na dcéru prezidentky, s ktorým sa urážanie Magušinovej často porovnáva, však nevidí. Argumentuje pritom nižším vekom Emmy Čaputovej, ktorá má 17 rokov.

„Nie je to kultúrno-etická diskusia, nie je to zápas, je to boj o normálnu slušnú diskusiu na úrovni, ktorú tu všetci už dlhšie nezvládame na všetkých frontoch. Konzervatívnych, liberálnych, pravicových, ľavicových. Prosto, pre niektorých asi platí odporúčanie – nepíšte na sociálne siete niečo, čo by ste susede nepovedali vo výťahu…“ dodala Kovačič Hanzelová.

Ondřejíček: Prestaňme sa zo seba posie*ať

Na svoje predošlé tvrdenia nadviazal aj sám Ondřejíček. „V prvom rade treba zdôrazniť, že si nemyslím, že všetci veriaci sú svojou vierou postihnutí. To by bolo jednak hlúpe a jednak nepravdivé tvrdenie,“ skonštatoval s tým, že nepredpokladal, že túto poznámku vôbec niekto na opustenom slovenskom Twitteri zachytí.

Inkriminovaná debata sa podľa neho mala odohrať v súkromí a píše, že ak by si uvedomoval, že sa na ňu niekto pozerá, dal by si väčší pozor a svoju kritiku speváčkinej tvorby by lepšie rozpísal.

„Nepociťujem nenávisť ku kresťanom ani k iným veriacim. To ani náhodou. Môžete pokojne spávať, ja ani Tkačenko nepripravujeme zákony obmedzujúce náboženskú slobodu, neusilujeme sa o prevzatie moci za účelom šikanovania veriacich, dokonca ani len drobné referendum neorganizujeme. Ja dokonca ani nikoho nereprezentujem, len sám seba,“ bráni sa.

Nazdáva sa však, že dospelý a zdravý človek má byť schopný preniesť sa cez fakt, ak si z neho niekto cudzí robí srandu. Podľa Ondřejíčka sa jednoducho treba zmieriť s tým, že ľudia sa navzájom urážajú. „Všetci sa troška upokojme a prestaňme sa zo seba posie*ať, ok? Nikto z nás nie je taký dôležitý. Len toľko som chcel k celej tej španielskej inkvizícii, čo sa strhla,“ uviedol.

V utorok večer sa však Ondřejíček za urážky ospravedlnil. „Áno, prestrelil som. Prepáčte. Urazil som ľudí, ktorých som uraziť nechcel a ani Sima Martausová ako človek nie je tá, s kým mám reálny problém, nie ona je nepriateľ, úplne iní ľudia sú. Jej sa ospravedlňujem zvlášť,“ napísal.

Tkačenka teší reakcia jeho manželky

K celej záležitosti sa vrátil aj komentátor Peter Tkačenko, avšak iba veľmi stroho. „Pani manželka mi povedala ‚Je suis Tkačenko‘, čiže nakoniec to dobre dopadlo,“ uviedol na Twitteri. Vo vlákne komentárov potom odpovedal, že ak by sa objavil čo i len náznak toho, že by si ho šéfka predvolala na koberec, v SME by už nepracoval.

Remišová skloňuje návrat do totality

Prípad komentovali aj mnohí politici. Ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová v reakcii na Facebooku napríklad uviedla, že verejné útoky na náboženské cítenie ľudí našu spoločnosť vracajú do totalitného komunistického režimu. Vyjadrenia oboch aktérov sú podľa jej mienky „ako vystrihnuté z príručky prejavov netolerancie a extrémizmu“.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) sa zase Magušinovej ospravedlnil, že medzi mužmi existujú „také tupé a trápne hoviadka, ako sú Tkačenko s Ondřejíčkom“. Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga zase konštatoval, že Magušínovci sú výborní ľudia, ktorí si verejné poznámky tohto druhu nezaslúžia.

Stroho sa k téme vyjadril aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO). „Komplexy v akcii,“ uviedol na Facebooku.

Rovnako odmietavo sa k veci postavila aj šéfka Kresťanskej únie Anna Záborská. „Urážanie konkrétneho človeka alebo skupiny ľudí pre ich vieru prekročilo hranice nielen slobody slova a slušnosti ale aj, ako pevne verím, právneho poriadku Slovenskej republiky,“ napísala.

Postihnutá kresťanka?

Pripomíname, že komentátor denníka SME Peter Tkačenko sa na Twitteri nedávno zamýšľal nad tým, že na adresu Magušinovej treba napísať „hanopis“ a jej často oceňovanú tvorbu označil za „do radu infantilnú hrôzu“.

Neskôr sa do diskusie zapojil aj Rado Ondřejíček, známy aj pod pseudonymom Cynická obluda. Ondřejíček je dvorným humoristom tohto média. Predtým pôsobil aj pod hlavičkou spriateleného Denníka N, s ktorým sa rozlúčil v roku 2019.

„Ona je kresťanka. Nemal by si sa vysmievať postihnutým,“ reagoval Ondřejíček na Tkačenkov príspevok. V ďalšom komentári dodal, že jej tvorba je „nekreatívna, uslintaná gýčová sračka“.

Celej komunikácii a jej genéze sa Štandard venoval v samostatnom článku. Vyjadrenia ako prvý zmonitoroval konzervatívny denník Postoj.


Ďalšie články