Zuzana, ktorá prišla o 400-tisíc eur v očkovacej lotérii, chce žalovať štát

Igor Matoviè Minister financií Igor Matovič propagujúci očkovaciu lotériu. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Štát môže čoskoro čeliť žalobe za nepremyslené pravidlá očkovacej lotérie. Spolu so svojím právnym zástupcom na nej pracuje pani Zuzana z východného Slovenska, ktorá pre pridružené technické problémy prišla o výhru 400-tisíc eur.

Zuzana z Prešova, ktorá prišla kvôli zlyhaniu techniky v očkovacej lotérii o astronomickú výhru 400-tisíc eur, chce podať žalobu na štát. Informuje o tom TV Markíza.

Rozhodnutie padlo po tom, ako prestal rezort financií Igora Matoviča (OĽaNO) reagovať na ich spoločnú e-mailovú komunikáciu. Pani Zuzana považuje podľa televízie vzniknutú situáciu za nespravodlivú a so svojím advokátom už podnikajú prvé kroky.

Prešovčanka prišla o spomenutú sumu ešte v lete chybou oneskoreného signálu, ktorý bol zapríčinený prenosom cez internet. Žena z toho dôvodu na obrazovke nevidela heslo, ktoré je nevyhnutné včas vysloviť do telefónu pre získanie výhry.

Keď morálne právo nestačilo

Po lotériovom fiasku sa s pani Zuzanou onedlho stretol aj Matovič. Priamo z miesta jej bydliska a naživo v správach RTVS po boku šéfa tohto média Jaroslava Rezníka konštatoval, že Slovenka má na výhru „morálne právo“.

Expremiér sa na vlnách telerozhlasu vyjadril, že pani/slečna Zuzana nemala reálnu šancu vyhrať kvôli tomu, že sa „preukázalo“, že heslo mohla najskôr vidieť až 24 sekúnd po jeho zobrazení. Limit na jeho prečítanie je pritom iba 20 sekúnd.

Matovič vtedy dodal, že na komplikácie tohto druhu nikto v RTVS a ani na ministerstve, ktoré má na starosti štatút relácie, nepomyslel. Oneskorenie signálu je pritom spôsobené základnými fyzikálnymi zákonmi a jeho dĺžka sa líši podľa zvoleného spôsobu prenosu.

„Teoreticky môže byť rozdiel v rýchlosti distribúcie televízneho signálu medzi najrýchlejším a najpomalším spôsobom príjmu až dve minúty,“ ozrejmil technologický portál Živé.sk

Sám Matovič len minulý týždeň Zuzane odporučil, aby štát v celej veci zažalovala a požadovala vyplatenie čiastky. Matovič dodal, že v tomto smere spravil všetko pre to, aby jej boli peniaze vyplatené.

Lex Zuzana a nesúhlas sulíkovcov

Národná rada mala o prípade známom ako „Lex Zuzana“ rozhodovať ešte v septembri, strana Sloboda a Solidarita však s týmto riešením nesúhlasila.

Novela zákona mala umožniť, aby mohla byť Zuzane vyplatená výhra 400-tisíc eur. Matovič predložil návrh opäť na októbrovú schôdzu Národnej rady SR, nakoniec ho však pre chýbajúcu podporu koaličných partnerov stiahol.

„Nech jej z vlastného vrecka vyplatí túto sumu alebo z peňazí OĽaNO, alebo nech nájde peniaze inde. Pani Zuzana si tie peniaze zaslúži, ale nie touto cestou,“ komentoval vtedy poslanec za liberálov Roman Foltin.

Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP), ktorý pôsobí na ministerstve financií, v špeciálnom analytickom materiáli vypočítal, že náklady na očkovaciu prémiu sú 26,4 milióna eur. Požadovaný efekt, teda zvýšený záujem o očkovanie, však projekt nepriniesol.

(sita/tod)


Ďalšie články