Slová novinárov SME o postihnutých kresťanoch nás podľa Remišovej vracajú do totality

Medzinárodný kongres Itapa v Bratislave Veronika Remišová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ministerka Veronika Remišová odsúdila medializované verbálne útoky na slovenských kresťanov od novinárov denníka SME. Slová, ktoré primárne cielili na speváčku Simu Magušinovú a jej manžela, nás podľa vládnej političky vracajú do totality a skloňuje aj extrémistické rozdeľovanie spoločnosti.

Správanie novinárov z denníka SME Petra Tkačenka a Rada Ondřejíčka, ktorí na sociálnej sieti zaútočili na populárnu speváčku Simu Magušinovú, jej manžela a kresťanov ako takých, zarezonovalo aj na najvyšších poschodiach slovenskej politiky.

Ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová v reakcii na Facebooku uviedla, že verejné útoky na náboženské cítenie ľudí našu spoločnosť vracajú do totalitného komunistického režimu. Vyjadrenia oboch aktérov sú podľa jej mienky „ako vystrihnuté z príručky prejavov netolerancie a extrémizmu“.

„Naposledy som sa s takýmto veľmi podobným zosmiešňovaním náboženského cítenia stretla od politrukov a ideologických pracovníkov komunistického režimu, keď ma postavili do stredu triedy a hodinu zosmiešňovali náboženské cítenie len preto, že ma rodičia prihlásili na náboženstvo,“ spomína si šéfka strany Za ľudí.

Takýto extrémizmus vraj nepredpokladala

Politička bola doteraz podľa vlastných slov presvedčená, že slobodu vierovyznania a nezosmiešňovanie náboženského cítenia sme si vydobyli v Nežnej revolúcii. Za náboženské presvedčenie jej mamu vyhodili počas minulého režimu z práce.

Remišová dodala, že kresťania zohrali kľúčovú úlohu v oslobodzovacom procese, ktorý vyvrcholil v novembri 1989.

„Celé roky upozorňujeme na prejavy extrémizmu a na to, ako škodia spoločnosti a rozvracajú ju. Vždy som sa snažila, aby sme tieto škodlivé javy v spoločnosti potláčali a myslela som si, že tento boj vedieme spoločne so všetkými slušnými ľuďmi,“ pokračuje.

„Mýlila som sa, nikdy by mi nenapadlo, že niektorí ľudia z mienkotvorných denníkov sa budú priamo na takomto extrémistickom rozdeľovaní spoločnosti spolupodieľať a ich kolegovia, ktorí sa problému venujú alebo o ňom píšu, budú ich konanie mlčky prehliadať a tolerovať (česť výnimkám a ľuďom, ktorí sa ozvali),“ uzatvára.

Postihnutá kresťanka?

Pripomíname, že komentátor denníka SME Peter Tkačenko sa na Twitteri nedávno zamýšľal nad tým, že na adresu Magušinovej treba napísať „hanopis“ a jej často oceňovanú tvorbu označil za „doradu infantilnú hrôzu“.

https://twitter.com/tarasx/status/1459466171212832769

Neskôr sa do diskusie zapojil aj Rado Ondřejíček, známy aj pod pseudonymom Cynická obluda. Ondřejíček je dvorným humoristom tohto média. Predtým pôsobil aj pod hlavičkou spriateleného Denníka N, s ktorým sa rozlúčil v roku 2019.

„Ona je kresťanka. Nemal by si sa vysmievať postihnutým,“ reagoval Ondřejíček na Tkačenkov príspevok. V ďalšom komentári dodal, že jej tvorba je „nekreatívna, uslintaná gýčová sračka“.

Zdroj: Twitter

Celej komunikácii a jej genéze sa Štandard venoval v samostatnom článku. Vyjadrenia ako prvý zmonitoroval konzervatívny denník Postoj.

Matovič aj Záborská

Pred Remišovou sa k téme stroho vyjadril aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO). „Komplexy v akcii,“ uviedol na Facebooku.

Rovnako odmietavo sa k veci postavila aj šéfka Kresťanskej únie Anna Záborská. „Urážanie konkrétneho človeka alebo skupiny ľudí pre ich vieru prekročilo hranice nielen slobody slova a slušnosti ale aj, ako pevne verím, právneho poriadku Slovenskej republiky,“ napísala.


Ďalšie články