Sme rodina víta Matovičovu reformu, verí, že bude uskutočniteľná

Zmeny v exekúciách pomôžu najmä nízkopríjmovým skupinám, zhodla sa koalícia Predseda NRSR Boris Kollár a podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič. Foto: Dano Veselský/TASR

Vicepremiér a minister financií Igor Matovič v nedeľu poobede začal s predstavovaním svojej daňovo-odvodovej reformy, ktorú nazval revolúciou. Išlo zatiaľ len o prvú časť, týkala sa podpory rodín s deťmi. Koaličné hnutie Sme rodina víta prvú predstavenú časť reformy. Verí však, že výpočty rezortu financií sú správne, a teda kroky budú aj reálne uskutočniteľné. Pre TASR to v reakcii uviedlo tlačové oddelenie hnutia.

„Samozrejme, vítame všetky kroky, ktoré vedú k podpore rodiny, ktorá bola roky zanedbávaná, zároveň ale veríme, že tieto výpočty sú správne, a teda budú aj reálne uskutočniteľné,“ napísalo v stanovisku hnutie Sme rodina.

V nedeľu predstavil Matovič prvú z troch častí daňovo-odvodovej reformy. Spočívala vo zvyšovaní niektorých rodinných príspevkov pre rodiny s deťmi – prídavku na dieťa, daňového bonusu, príspevku na krúžky a doučovanie a rekreačného bonusu.

Príspevky sa odvíjajú od toho, či ide o pracujúcich alebo nepracujúcich rodičov. Pri rodine, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, tieto opatrenia dokopy dajú 200 eur na dieťa mesačne, pri nepracujúcich rodičoch 100 eur.

Matovič zároveň vysvetlil, z čoho sa majú prorodinné opatrenia financovať. Dokopy totiž majú zaťažiť verejné financie o 1,2 miliardy eur navyše. Na financovanie má slúžiť napríklad milionárska daň 0,1 % ročne z majetku nad jeden milión eur.

Medzi ďalšie opatrenia financujúce reformu minister zaradil napríklad zníženie zamestnancov verejnej správy o dve percentá či zníženie výdavkov na zbrojenie. V návrhu figuruje aj nižší rast podielových daní o 200 miliónov eur. Voči tomu sa už postavili samosprávy, ktoré tým pádom budú o tieto peniaze ukrátené.

(tasr)


Ďalšie články