Lockdown pre nezaočkovaných, skrátená platnosť druhej dávky. Čo robia Rakúšania inak

Vo Viedni zaèali oèkova deti od 5 do 11 rokov Deti čakajú s rodičmi na vakcínu Pfizer počas očkovania detí proti ochoreniu COVID-19 vo vakcinačnom centre vo Viedni. Foto: TASR/AP

Rakúsko sprísňuje opatrenia. Stanovilo lockdown pre nezaočkovaných, do prevádzok umožňuje vstup len imunizovaným a vo Viedni od nich žiada aj negatívny test. Slovensko sa takým radikálnym krokom vyhýba.

V susednom Rakúsku už dve dávky očkovacej látky dostalo 65 percent občanov. V nemocniciach majú 2 455 pacientov, avšak na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) je ich až 441.

Od 8. novembra sa dostanú v Rakúsku do reštauračných, turistických, kultúrnych a športových zariadení iba zaočkovaní a tí, ktorí prekonali covid. Od pondelka 15. novembra tamojšia vláda ešte pritvrdila a stanovila plošný lockdown pre nezaočkovaných. Nariadenie je platné do 24. novembra. Po tomto dátume sa môže predĺžiť.

Výnimku z lockdownu majú zaočkovaní, ďalej tí, čo covid prekonali, deti do 12 rokov, tehotné ženy a očkovaní jednou dávkou, ktorí sa musia preukázať negatívnym PCR testom. Všetci bez výnimky smú ísť do práce, k lekárovi či do iných zdravotníckych zariadení, zaistiť si nevyhnutné nákupy, telesný alebo psychický oddych či „uspokojiť základné náboženské potreby“. Dom smú opustiť aj z dôvodu cesty na zaočkovanie.

Doma tak ostane približne tretina populácie. Kancelár Alexander Schallenberg hovorí, že cieľom je „redukovať kontakty medzi zaočkovanými a nezaočkovanými a tých druhých presvedčiť, aby sa dali zaočkovať“. Minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein nevylúčil, že lockdown sa čoskoro rozšíri aj na zaočkovaných.

Čakáme na kolaps nemocníc?

Na Slovensku sa plne zaočkovalo približne 45 percent občanov, teda o 20 percent menej než v Rakúsku. V nemocniciach je hospitalizovaných 2 637 pacientov, z toho 236 je vo vážnom stave na JIS. Slovensko je však s necelým päť a pol milióna obyvateľov menej ľudnatou krajinou než Rakúsko, kde žije takmer deväť miliónov ľudí.

V Rakúsku sa iba s testom nedostanete na podujatia ani do niektorých zariadení. Slovensko sa od augusta riadi regionálnym covid automatom, ktorý v prípade priaznivej epidemickej situácie umožňuje vstup do zariadení aj testovaným. Ani pohyb neobmedzujeme, hoci by sme v bordových a čiernych okresoch mohli. Podmienkou je totiž vyhlásenie núdzového stavu. Ten nemusí platiť celoštátne – stačí ho vyhlásiť v dotknutých okresoch.

Toto opatrenie už dva týždne odporúča aj konzílium odborníkov. Očkovanie podľa nich nestačí, pretože v rizikovej skupine nad 60 rokov chýba zaočkovať asi 420-tisíc seniorov. „Myslím si, že núdzový stav sa čoskoro bude musieť týkať celého Slovenska. Zatiaľ ho treba začať uplatňovať aspoň lokálne. Možno to zaberie a niektoré okresy sa zmobilizujú k vyššej zaočkovanosti,“ povedal v nedávnom rozhovore pre Štandard infektológ Vladimír Krčméry.

Na rozdiel od Rakúska chýba u nás v tejto otázke politická vôľa. Obmedzenie vychádzania a cestovania nepodporujú strany Za ľudí a Sloboda a Solidarita. Vláda preto o vyhlásení núdzového stavu zatiaľ nerokovala.

Situácia v slovenských nemocniciach sa medzičasom vyhrocuje. Hospitalizovaných je 2 637 pacientov, z toho 241 si vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu. Nemocnice v Žilinskom a Prešovskom kraji musia pacientov prevážať do iných kútov Slovenska, lebo nemajú ventilátory a lôžka. Odborníci upozorňujú, že týmto tempom je kolaps zdravotníctva nevyhnutný.

Radšej zvýhodníme zaočkovaných

V jednom sú stratégie oboch štátov rovnaké: dávajú viac slobody imunizovaným. Virologička Tatiana Betáková z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied a Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave si myslí, že to nie je šťastné rozhodnutie.

„Ľudia, ktorí prekonali slabšiu formu COVID-19 nemajú vysoký titer protilátok a nie sú dostatočne chránení pred delta variantom vírusu. Navyše, dnes už vieme, že imunita, ktorú získali prekonaním COVID-19 rýchlo klesá. Preto sa odporúča týmto ľuďom očkovanie. Ak ho odmietnu, po niekoľkých týždňoch sú na úrovni nezaočkovaných a mali by sa chrániť pred opakovanou infekciou,“ povedala Betáková.

Očkovaní a prekonaní budú smieť po zmene covid automatu a nových vyhláškach Úradu verejného zdravotníctva v čiernych okresoch navštevovať prevádzky a hromadné podujatia. Pravidelne sa tam však bude kontrolovať dodržiavanie opatrení.

Ak niektorá prevádzka nebude covid preukazy fyzicky kontrolovať, hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva majú právo udeliť majiteľovi blokovú pokutu a zatvoriť prevádzku na 30 dní. Na pomoc pri uzatváraní prevádzky si môžu vziať aj mužov zákona.

Opatrenia sa veľmi dôsledne kontrolujú a sankcionujú aj u nášho suseda. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer oznámil „úzko prepojenú sieť kontrol“. Od tohto pondelka môže každého človeka pri vstupe na verejné priestranstvo skontrolovať polícia. Ak si osoba covid pas zabudla a nespolupracuje, hrozí jej pokuta až 1 450 eur. Majitelia prevádzok, ktorí nebudú covid pasy kontrolovať, môžu dostať pokutu až do výšky 3 600 eur.

Vo Viedni bez testu ani na krok

Rozdielne pravidlá vidieť aj v metropolách oboch štátov, ktoré delí len 50 kilometrov. Bratislava je v červenej farbe covid automatu. Zaočkovala viac než 75 percent ľudí nad 50 rokov, a preto má dvoch „žolíkov“. Nemala by sa vďaka tomu presunúť do bordovej ani čiernej farby a aj počas zhoršujúcej sa epidémie tam platia voľnejšie opatrenia než vo zvyšku Slovenska.

Naopak, vo Viedni sa opatrenia sprísnia. Primátor Viedne Michael Ludwig v sobotu uviedol, že v hlavnom meste bude v nočných kluboch a na hromadných podujatiach nad 25 osôb platiť pravidlo „2-G+“. To znamená, že očkovaní a prekonaní budú potrebovať na vstup aj negatívny PCR test. Za túto dvojitú kontrolu ich čaká ústupok – nemusia si prekrývať horné dýchacie cesty.

Vo Viedni platia aj dve európske rarity. Ľudia sa tam môžu preočkovať treťou dávkou už po štyroch mesiacoch. Vo zvyšku krajiny a Európy tak možno urobiť až pol roka po dvoch dávkach vakcíny. Viedeň tento týždeň spustila pilotné očkovanie pre deti od 5 do 11 rokov, hoci ho ešte neschválila Európska lieková agentúra. Počas tohto týždňa denne zaočkujú približne dvesto detí, ktorých rodičia s tým súhlasia. Očkovacia kapacita sa po pilotnej fáze rozšíri.

Lyžovačka len pre imunizovaných

Od 8. novembra sa v Rakúsku v mnohých oblastiach vrátane zimnej turistiky zaviedlo „pravidlo 2-G“ (očkovaní, prekonaní). Negatívny PCR či antigénový test už nestačí. To znamená, že v ubytovacích zariadeniach, reštauráciách, baroch a lanovkách sa treba preukázať očkovaním alebo potvrdením o prekonaní infekcie.

Rakúsko zároveň skrátilo platnosť covid pasov po očkovaní. Po druhej dávke platí už len deväť mesiacov namiesto pôvodných 12. Po uplynutí tejto doby sa bude v Rakúsku vyžadovať tretia dávka. Jednodávková očkovacia látka od Johnson & Johnson je platná do 3. januára 2022, po tomto dátume je potrebná posilňovacia dávka.

Výhodou je, že v lanovkách a niektorých ďalších oblastiach nie je od 15. novembra povinné prekrývať si horné dýchacie cesty. Rakúska vláda nepočíta s obmedzením kapacity lanoviek a vlekov, a preto ani nepredpokladá, že by sa pred nimi mali tvoriť dlhé rady. Ľudia nebudú musieť ani dodržiavať rozstupy, ako to bolo vlani.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v nedeľňajšej relácii O 5 minút 12 skonštatoval, že o skrátení platnosti covid pasov na deväť mesiacov sa uvažuje aj u nás. Po úprave covid automatu bude zimná sezóna na Slovensku veľmi podobná rakúskym pravidlám. V čiernych okresoch sa do hotelov a reštaurácií dostanú len zaočkovaní a prekonaní. Do kabínkových lanoviek sa od červenej farby covid automatu dostanú už len zaočkovaní, aj to v obmedzenej kapacite 50 a 25 percent. V režime OTP budú dostupné len otvorené vleky.


Ďalšie články