Aplikáciu YouVersion si už stiahlo viac ako 500 miliónov používateľov. Nie je to iba digitalizovaná Biblia

youversion-biblia-6 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Biblia je najčítanejšou knihou v dejinách ľudstva. Jej forma sa storočiami menila a dnes sa nachádza ako malá, hrubá knižka v poličke každého kresťana.

Výdobytkom modernej doby plnej digitálnych zariadení je to, že sa na ich obrazovky dostala aj Biblia. Postarala sa o to aplikácia YouVersion, ktorú si ku dnešnému dňu stiahlo viac ako pol miliardy používateľov. Čo všetko ponúka najobľúbenejšia kresťanská aplikácia?

Tisícky jazykov a verzií počas trinástich rokov

YouVersion vznikla pred trinástimi rokmi a postupne sa ako aplikácia dostala na smartfóny s operačným systémom Android, iOS aj Windows Phone. Samozrejme existuje aj webová verzia YouVersion.

Foto: Martin Minka

Počas svojej existencie postupne získala mnoho užitočných funkcií a rozšírila svoju pôsobnosť na celosvetovú úroveň. Ako uvádza Wikipédia, YouVersion dnes ponúka viac ako dvetisíc verzií Biblie v približne 1 300 jazykoch. Aj v slovenskom jazyku je dostupných niekoľko prekladov.

Zvýrazňovanie veršov a plány

Medzi základné funkcie aplikácie YouVersion patrí zvýrazňovanie veršov v Biblii. Pokiaľ si chcete konkrétny verš uložiť na neskôr, jednoducho naň kliknete a zvolíte farbu, ktorou ho zvýrazníte. Takto označené verše sa vám ukladajú v rámci vášho účtu.

Foto: Martin Minka

K textom z Biblie sa dostanete priamo čítaním jednotlivých kníh alebo cez plány. Plány sú kombináciou zamyslení a krátkych úryvkov Biblie zameraných na konkrétnu tému. Ich ponuka je široká a pokrýva väčšinu oblastí duchovného života.

Verš dňa a zoznam modlitieb

Obľúbenou funkciou v YouVersion je Verš dňa. Každý deň vám aplikácia v nastavenom čase pošle upozornenie s biblickým veršom. Na výber je pritom textová aj obrázková verzia.

Foto: Martin Minka

V aplikácii si môžete založiť vlastný zoznam modlitieb. Uložiť si môžete nielen klasické modlitby z modlitebníkov, ale napríklad aj modlitby zo zamyslení, ktoré sa občas objavia v plánoch.

Prežívanie Biblie v komunite

Vytvorením osobného účtu môžete vyhľadávať svojich priateľov, ktorí takisto používajú YouVersion. Vidieť môžete ich aktivitu, napríklad verše z Biblie, ktoré si pri čítaní zvýraznili. Navzájom si zvýraznenia môžete komentovať alebo označiť, že sa vám páčia.

Foto: Martin Minka

Ďalej sa vám zobrazí aj pokrok v jednotlivých plánoch, ktoré vaši priatelia plnia. Toto je možné ukryť v prípade, že nechcete, aby priatelia videli, aký plán ste si zvolili.

YouVersion: Moderné podanie duchovného života

Aplikácia YouVersion si získala milióny používateľov po celom svete. Svojou ponukou biblických textov a príjemných zamyslení očarila nielen mladých, ktorým imponuje digitálna podoba veci.

Ak hľadáte oživenie duchovného života alebo len chcete mať Bibliu a duchovné texty vždy po ruke, určite dajte YouVersion šancu.  


Ďalšie články