Týždeň v Ríme: Reportéri sa o Vatikán zaujímajú iba vtedy, ak ide o škandály

8bo3qygkjw_Vatican_City_flag_3_waving_over_St_Peters_Square_in_Vatican_City_on_May_28_2015_Credit_Bohumil_Petrik_CNA_5_28_15_1 Vatikánska vlajka pred Bazilikou sv. Petra. Foto: Bohumil Petrík/CNA

V Ríme sa diskutuje o vatikánskych financiách, Ratzingerovej cene, konkláve aj o pápežovej piatkovej návšteve v Assisi, kde sa stretol s chudobnými. Vo Večnom meste sú na pravidelnej návšteve „ad limina“ biskupi z Českej republiky.

„Staré spôsoby viac nefungujú a v tejto situácii sa Vatikán v bolestiach prispôsobuje novej realite,“ komentoval spravodajca Financial Times z Ríma prebiehajúce pojednávania pred oficiálnym začatím megaprocesu v miništáte. Tento novinár sa venuje najmä talianskej politike a ekonomike a Vatikánu najmä vtedy, ak ide o škandály, čo je osud mnohých reportérov v metropole Talianska.

To však „čistí“ vatikanisti neraz kritizujú, lebo takíto spravodajcovia nemajú dostatočný prehľad o fungovaní katolíckej monarchie a nechtiac upadajú do zjednodušených hodnotení a rýchlych záverov. Zdržme sa teraz hodnotenia a počkajme si na ďalší vývoj celej kauzy.

Prebiehajúci megaproces s kardinálom Giovannim Angelom Becciuom a ďalšími obžalovanými v miništáte, ktorý sa týka pochybnej investície v Londýne, sa opäť dostal na titulky. Britský denník sa snaží vysvetliť súdne konanie vo videu s názvom Vatikánske peniaze. Financial Times však voči kardinálovi Becciuovi tendenčne očakáva prezumpciu viny a celý kontext ani možné interpretácie kauzy žiaľ nepokrýva.

Kardinál Angelo Becciu. Foto: TASR/AP

Verdikt o kedysi vplyvnom talianskom kardinálovi sa v októbri odročil na budúci týždeň. O tejto téme, ktorej sa venujeme od vzniku Štandardu, pred týždňom hovoril bývalý pápežov „minister financií“ kardinál George Pell. Niektorí vatikanisti považujú maxiproces za míľnik vo Františkovej reforme, iní za frašku a hovoria o neexistujúcich dôkazoch proti Becciuovi.

Pápež František odovzdá Ratzingerovu cenu štyrom laikom

Pápež František odovzdá Ratzingerovu cenu, prezývanú Nobelova cena za teológiu, štyrom laikom: dvom ženám a dvom mužom. Keďže kvôli pandémii sa minuloročná ceremónia nekonala, tentoraz konečne prídu fyzicky aj víťazi uplynulého ročníka. Ocenenie tento rok získali nemeckí filozofi a teológovia pôsobiaci aj vo Viedni. Hanna-Barbara Gerl-Falkovitzová sa venuje Edith Steinovej a Romanovi Guardinimu, naopak, Ludger Schwienhorst-Schönberger je biblista a vyučuje Starý zákon.

Cena nesie občianske meno emeritného pápeža Benedikta XVI. a udeľuje ju Ratzingerova nadácia. Jej predsedom je bývalý Benediktov i Františkov „hovorca“ jezuita Federico Lombardi.

Namiesto bývalého chránenca Benedikta XVI. získal dôveru Jorge Bergoglio

Bývalý „papabile“ (favorit na post pápeža) kardinál Angelo Scola dovŕšil 80 rokov a už nemôže voliť pápeža v budúcom konkláve. Aj keď mal podporu ako pokračovateľ Benedikta XVI., ktorý v roku 2013 odstúpil, zhromaždenie kardinálov napokon na Petrov stolec zvolilo Argentínca Jorgeho Bergoglia, ktorý bol papabile aj v roku 2005 po smrti Jána Pavla II.

Kardinál Angelo Scola. Foto: TASR/AP

Prípad Angela Scolu pred ôsmimi rokmi potvrdil vatikánske príslovie: Kto vchádza do konkláve ako pápež, vychádza ako kardinál. Pri tejto príležitosti sa za talianskym prelátom ohliadli miestne médiá.

Mal ideálny profil na pápeža. Bol arcibiskup v jednej z najdôležitejších diecéz sveta, v Miláne, a považovali ho za chránenca Benedikta XVI. Pozitívne sa hovorilo aj o jeho formácii, lebo je teológ, filozof, pôsobil ako rektor Pápežskej Lateránskej univerzity a je členom vatikánskej Kongregácie pre náuku viery.

Svoje 80. narodeniny pred polrokom oslávil aj ďalši popredný konzervatívny kardinál George Pell. V tejto súvislosti sa opäť niektorí komentátori zamysleli nad budúcim zložením konkláve a nad dátumom takzvaného konzistória, teda nad tým, koho rímsky biskup najbližšie vymenuje za člena svojho poradného zboru s červeným biretom. Tomu, aké mená, takzvaní „cardinabili“, kolujú medzi vatikanistami, sme sa venovali v októbri.

Českí biskupi vo Večnom meste

Po nedávnej návšteve poľských biskupov vo Vatikáne boli na audiencii u pápeža Františka českí biskupi v rámci pravidelnej návštevy „ad limina apostolorum“. Začali ju oficiálne v nedeľu svätou omšou v slovanskej Bazilike svätého Klimenta. V rovnakom čase v uplynulú nedeľu slávili Slováci v Pápežskom slovenskom kolégiu pri Ríme 40 rokov od historickej návštevy pápeža Jána Pavla II.

Rímsky biskup tam 8. novembra 1981 po prvýkrát v histórii slávil celú svätú omšu v slovenčine. Na slávnosti bol maďarský i poľský veľvyslanec, a tak možno povedať, že v Meste pápežov sa v istom zmysle objavila červená niť v znamení krajín Vyšehradskej štvorky.

Arcibiskup Cyril Vasiľ, ktorý je na čele Košickej eparchie, sa „objavil“ online počas konferencie v Ríme. Konala sa pri príležitosti 250. výročia založenia Mukačevskej eparchie na zapádnej Ukrajine. Hovoril o tom, ako táto správna cirkevná oblasť bola križovatka geopolitických zmien a svedkom mučeníctva vo východnej Európe v 20. storočí. Na čele Mukačevskej eparchie stál až do svojej smrti v roku 2020 slovenský biskup Milan Šášik.

Citát týždňa

Vyberáme výrok spravodajcu periodika Financial Times zo spomínaného videa o vatikánskych financiách, ktorý s dávkou humoru ukazuje, ako to vraj funguje v miništáte:

„Hovoril som s mojím zdrojom, ktorý mi povedal: Vo Vatikáne nie je dôležité, koho poznáte, ale čo viete o tom, koho poznáte.“


Ďalšie články