Vedci z USA skúmali účinnosť vakcín. Pri látke podávanej aj na Slovensku spadla na 13 percent

Rusi sa oèkujú v Chorvátsku Ilustračné foto: TASR/AP

Americkým vedcom z Texasu a Kalifornie sa v novom výskume podarilo kvantifikovať pokles v účinnosti vakcín proti koronavírusu. Všetky tri skúmané preparáty sa aplikujú aj u nás na Slovensku. Pri jednom z nich účinnosť po polroku klesla na 13 percent.

Znižujúca sa účinnosť proticovidových vakcín v priebehu času je dobre známa skutočnosť. Tento fakt je zároveň jedným z dôvodom, prečo majú aj niektoré výrazne preočkované krajiny problém s novou vlnou ochorenia. Čo však o tomto znížení hovorí reč čísel?

Uvedenú problematiku sa rozhodli preskúmať vedci z Kalifornie a Texasu, ktorí zozbierali dáta od viac než 780-tisíc amerických veteránov. Zhruba 500-tisíc z nich získalo v počiatkoch výskumného obdobia vakcíny od troch rôznych spoločností a takmer 300-tisíc z nich sa očkovať vôbec nenechalo.

Podľa výsledkov štúdie, ktorú publikoval minulý štvrtok prestížny časopis Science, sa v prvých týždňoch po aplikácii účinnosť všetkých troch vakcín (Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson) takmer rovnala – pohybovala sa okolo necelých 90 percent. O približne šesť mesiacov neskôr sa toto číslo dramaticky zmenilo.

Najviac sa darí…

Portál Aktuálně.cz, ktorý o výsledkoch informoval, uviedol, že najlepšie sa vo vytrvalosti ochrany darilo vakcíne na báze technológie mRNA od firmy Moderna. Jej efektivita od marca do septembra klesla z 89 percent na 58 percent.

Menej úspešnejší bol preparát od konzorcia Pfizer/BioNTech, pri ktorom vedci zaznamenali pokles z pôvodných 87 percent iba na 45 percent.

Najdramatickejšie zníženie účinnosti však nastalo pri jednodávkovej očkovacej látke od spoločnosti Johnson & Johnson. Za identické obdobie jej účinnosť klesla z 87 na iba okolo 13 percent.

Aj napriek signifikantnému poklesu účinnosti výsledky podľa autorov štúdie vypovedajú o tom, že očkovanie stále slúži ako významná prevencia proti ťažkému priebehu tohto respiračného ochorenia. Zaočkovaní veteráni mali totiž vo všeobecnosti podstatne lepší priebeh ochorenia ako ich nezaštepení náprotivkovia.

Tretia dávka. A potom štvrtá a piata?

Pokles v účinnosti je podľa niektorých odborníkov dôvodom na aplikáciu tretej dávky vakcíny. Český imunológ Zdeňek Hel, profesor na lekárskej fakulte Univerzity v Alabame, na Twitteri uviedol, že minimálna doba medzi aplikáciou druhej a posilňujúcej dávky by sa mala skrátiť zo súčasného pol roka na približne päť mesiacov. Odvolával sa pritom práve na spomenutú štúdiu zo Science.

Tretiu dávku proticovidovej vakcíny dostalo na Slovensku v čase písania článku viac ako 170-tisíc osôb. Najväčší podiel zaočkovaných treťou dávkou tvoria ľudia vo veku 70 až 79 rokov. Druhou najpočetnejšou skupinou sú ľudia vo veku 60 až 69 rokov. EMA pre dospelú populáciu schválila látky od Moderny a Pfizer/BioNTech. Začiatkom septembra však neodporučila podávať ich v bežnej populácii.

Čoraz aktuálnejšou sa však stáva otázka, či nás dodatočná dávka konečne „spasí“ a pomôže k vytvoreniu kolektívnej imunity a vytlačeniu covidu na perifériu. Infektológ a člen konzília odborníkov Vladimír Krčméry v tohtotýždňovom rozhovore pre Štandard otvorene uviedol, že v novom roku bude s vysokou pravdepodobnosťou treba ďalšie dve dávky vakcíny.


Ďalšie články