Matovič: Boris Kollár je ako Sulík pred rokom. Táto očkovacia kampaň je hračkárska

38. schôdza vlády SR Igor Matovič. Foto: Jakub Kotian/TASR

Skutočnosť, že strana Sme rodina vo štvrtok hlasovala proti reforme zdravotníctva z dielne ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, označil minister financií a šéf OĽaNO Igor Matovič za politický ťah.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa podľa neho správa ako Richard Sulík (SaS) pred rokom, keď sabotoval sprísňovanie protipandemických opatrení.

„Naučil sa niečo od Riša Sulíka a myslí si, že mu to pomôže v percentách,“ okomentoval Matovič v Rádiu Express Kollárovo správanie. Napriek tomu nevidí dôvod na to, aby Kollárova strana odišla z koalície.

„Som najväčším optimistom, čo sa týka zotrvania Sme rodina v koalícii. Snažím sa robiť maximum, aby Sme rodina ostala súčasťou koalície a tieto reformy podporila,“ povedal Matovič.

Na koaličných radách vraj Matovič straníckym lídrom tvrdo dohovára. Vytĺkanie politických bodov podľa neho vo výsledku uškodí všetkým stranám. Sabotovanie reforiem označil za „cestu do pekla a natiahnutie červeného koberca pre návrat mafie“. Slovensko podľa neho potrebuje reformu súdnictva, nemocníc aj národných parkov.

Lengvarský zlyhal, ale neodvoláme ho

Optimalizácia siete nemocníc zabezpečí podľa Matoviča občanom kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť.

„Nie som za to, aby sa tu rušili funkčné oddelenia. Je starosťou ministra zdravotníctva, aby išlo o skutočnú reformu a nie biznis veľkých finančných skupín,“ povedal expremiér. Kategorizačná komisia, ktorá bude kategorizovať nemocnice do piatich typov podľa úrovne zdravotnej starostlivosti, počtu pacientov a geografickej dostupnosti, nesmie byť pod vplyvom finančnej skupiny Penta.

Za skutočný úspech bude vraj považovať až to, keď optimalizáciu nemocníc schváli parlament. Podklady a materiály na reformu nemocníc podľa Matoviča vypracoval exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), a preto ide v prvom rade o jeho reformu.

Matovič opäť kritizoval ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO), z funkcie ho ale hnutie odvolávať nemieni. V otázke očkovania podľa neho Lengvarský „katastrofálne zlyhal“, ale svoj podiel nesie na tom aj opozícia. Tá vraj priamo či nepriamo hucká ľudí, aby sa neočkovali.

„Táto očkovacia kampaň je hračkárska, idú na ňu milióny eur a spúšťa sa v čase, keď nám horí dom. Toto sú zlyhania ministra Lengvarského,“ okomentoval. Hnutie OĽaNO, ktoré Lengvarského nominovalo do funkcie, ho však odvolávať nemieni. Matovič ocenil, že šéf rezortu zdravotníctva si pevne stojí aspoň za reformou nemocníc.

Matovič: Rúška v školách by mali byť opäť povinné

Pochybil vraj aj minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Omeškal sa so zaobstaraním samotestov pre rodičov školopovinných detí. Za obrovskú chybu označil Matovič zrušenie povinných rúšok v triedach.

Deti tvoria pravidelne najväčšiu skupinu z denných počtov PCR pozitívnych. Matovič citoval slová pediatričky Kristíny Visolajskej, podľa ktorej je infikovaných sedemnásobne viac detí než odhalia testy. Práve šírenie v tejto vekovej skupine dáva Matovič do súvislosti s rastom delta vlny na Slovensku.

„Ktorý politik na Slovensku sa dnes postaví a povie, aby malo 500-tisíc detí v školách rúška? Nikto, všetci sú predpos**tí, lebo ľudia sa postavia proti nám. Verím, že minister školstva dnes zavolá pánovi Mikasovi, povie, že to bola chyba a chce zaviesť v školách povinné rúška, aby sme deti chránili. Inak budeme musieť všetky školy zavrieť, lebo rodičia sa budú báť poslať tam svoje deti,“ myslí si minister financií.

V nedeľu (14. novembra), pondelok a v utorok predstaví Matovič tri časti daňovo-odvodovej reformy. Budú o rodine, zdaňovaní práce a zdaňovaní podnikania, podrobnosti Matovič prezradiť nechcel.


Ďalšie články