YouTube začal skrývať počet záporných reakcií

Matt Koval, kreatívny prostredník YouTubu. Foto: reprofoto/YouTube Matt Koval, kreatívny prostredník YouTubu. Foto: reprofoto/YouTube

Počet reakcií typu „nepáči sa mi to“ už čoskoro na stránke YouTube neuvidíme. Vedenie sa rozhodlo, že ich počet skryje pred používateľmi, vidieť ho budú môcť len samotní autori videí. Stránka tvrdí, že tak chce chrániť hlavne menšie kanály. Kritici to však vidia inak.

Internetová stránka YouTube začala oficiálne skrývať počet negatívnych reakcií na videách. Ide o takzvané tlačidlo „nepáči sa mi“, ktorým môžu užívatelia vyjadriť svoj odmietavý názor na dotyčnú snímku.

Spoločnosť to oznámila v stredu 10. novembra na svojom oficiálnom blogu. Doteraz mohli používatelia vidieť presný počet pozitívnych i negatívnych reakcií videa. Po novom budú vidieť už len súčet kladných „páči sa mi to“.  

„Počet negatívnych reakcií bude súkromný naprieč YouTubom, ale samotné tlačidlo ostane prítomné,“ uviedla stránka. S realizáciou zmeny sa začalo už 10. novembra, jej uskutočnenie však bude postupné.

YouTube sa odvoláva na štúdiu, ktorú vykonali v júli tohto roku. Zároveň pripomína, že počet „nepáčikov“ si budú môcť autori videa stále prezrieť v rámci svojho profilu. V čase písania článku sme ešte nezaznamenali túto zmenu na našich zariadeniach.

Spoločnosť argumentuje, že k zmene pristúpili, aby ochránili najmä menšie kanály pred takzvanými „negatívnymi útokmi“. Na tie sa vraj nespravodlivo zameriavali užívatelia a dávali im záporné reakcie vo veľkom množstve.

„Chceme vytvoriť inkluzívne a rešpektujúce prostredie, kde majú tvorcovia možnosť uspieť a slobodne sa vyjadriť. Toto je jeden z mnohých krokov, ktoré robíme na ochranu tvorcov pred šikanou. Naša práca sa ešte neskončila a budeme v nej pokračovať,“ vyhlásil YouTube.

Koho to má reálne chrániť?

Už počas testovania zmien si však viacerí kritici všimli, že viac by zo skrývania počtu negatívnych reakcií ťažili niektoré veľké kanály. Ako napríklad účet Bieleho domu. Videá súčasného prezidenta Joea Bidena majú takmer univerzálne viac reakcií „nepáči sa mi“ ako „páči sa mi“, často aj niekoľkonásobne.

Z novej zmeny by taktiež ťažil i samotný YouTube. Ich video Rewind 2018 sa v spomenutom roku stalo najviac negatívne hodnoteným videom v dejinách stránky. V súčasnosti má takmer 20 miliónov reakcií „nepáči sa mi to“.

Podobne môžeme spomenúť aj video mimovládnej organizácie Freedom Forum. Tá 15. apríla 2020 udelila riaditeľke YouTubu Susan Wojcickiovej takzvanú Cenu slobody prejavu. Stalo sa tak na ceremónii, ktorú sponzoroval samotný YouTube. Stránka taktiež financuje danú mimovládku.

Tento očividný konflikt záujmov však nebol jediným zdrojom negatívnych reakcií, ktorých v čase písania tohto článku bolo 58-tisíc ku 235 kladným. Wojcickiovej ocenenie za „slobodu prejavu“ znie zrejme ľuďom veľmi paradoxne, keď si človek vypočuje jej vyjadrenia.

„A tak sme odstránili deväť miliónov videí za posledný štvrťrok. A skoro všetky z nich, viac ako 90 percent, odstránili stroje, čo je dobré, pretože to znamená, že keď je tam obsah, ktorý porušuje pravidlá, nájdeme ho veľmi rýchlo,“ pochválila sa vtedy Wojcickiová.

Následne hovorí, že na stránke je aj mnoho obsahu, ktorý síce pravidlá technicky neporušuje, ale je na hrane a vedeniu spoločnosti sa to nepáči. „Pre takýto obsah jednoducho zmenšíme jeho dosah, teda nebudeme ho odporúčať našim užívateľom,“ dodala riaditeľka.

Foto: reprofoto/Youtube

Nakoniec stačí poukázať na video, v ktorom YouTube oznamujú spomínané zmeny používateľom. To si tiež vyslúžilo prevažne kritiku. V dobe písania článku malo 9,7-tisíc pozitívnych reakcií, tých záporných bolo vyše 47-tisíc.

https://www.youtube.com/watch?v=kxOuG8jMIgI&t=20s

Ďalšie články