Smer aj Republika na 17. novembra zvolávajú protesty. Viac ako Mikas im môže akcie obmedziť OĽaNO

Protivládny protest v Bratislave Protivládny protest počas 17. novembra 2020 - Ilustračné foto. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Blížiace sa výročie Nežnej revolúcie by sa – rovnako ako minulý rok – mohlo niesť aj v znamení veľkých protivládnych protestov. Hygienici sú v čase zhoršujúcej sa pandemickej situácie bezmocní a odvolávajú sa na ústavné práva občanov. Politickým stranám, ktoré akcie organizujú, sa pozíciu rozhodlo skomplikovať vládne OĽaNO.

Hlavné mesto si na výročie Nežnej revolúcie 17. novembra zažije malé déjà vu. Jeho ulice sa totiž opäť stanú dejiskom protestov, ktoré organizuje opozičný Smer aj mimoparlamentné hnutie Republika.

Šéf Smeru Robert Fico ohlásil akciu ešte pred niekoľkými týždňami spolu s protestom v Rimavskej Sobote. „Vládna koalícia je v úplnom rozklade a je otázkou času, kedy príde rozhodnutie, ktoré bude viesť k predčasným parlamentným voľbám,“ uviedol pri tejto príležitosti.

Politik zároveň požiadal médiá, aby prestali spochybňovať protesty, pretože ide o uplatňovanie základných ľudských práv.

Protest v tieni snemu, snem v tieni protestu

Špecifikom demonštrácie je, že strana Roberta Fica má na rovnaký dátum naplánovaný aj vlastný výročný snem. Bude v režime OTP, centrála strany preplatí delegátom aj testy. Podľa expremiéra chce strana snemom ukázať, ako by konala, keby bola súčasťou vládnej koalície.

„Nie je náhoda, že bude náš snem 17. novembra, pretože v tomto štáte vnímame totálnu deštrukciu právneho štátu, demokracie a ľudských práv,“ nechal sa počuť Fico.

Najväčšie zhromaždenie sa pravdepodobne uskutoční na Šafárikovom námestí, na ktorom sídli Univerzita Komenského. Tam účastníkov zvoláva Republika. „Dôvody, pre ktoré je potrebné protestovať, rozpisovať nejdem. Je ich už toľko, že skôr je problém nájsť dôvod, prečo neprotestovať,“ uvádza sa na Facebooku strany.

OĽaNO vykúpilo (ne)internetový priestor

Uskutočnenie oboch akcií môže skomplikovať aktivita vládneho OĽaNO, ktoré si na výročie Nežnej revolúcie zarezervovalo viaceré kľúčové námestia v Bratislave. Reč je napríklad o Námestí SNP, Námestí slobody, Kollárovom námestí a Hodžovom námestí, kde sa obvykle protestuje.

„Chceme dôstojne osláviť tento veľký sviatok demokracie, a preto za prísnych hygienických opatrení a usmernení podľa takzvaného covid automatu plánujeme zorganizovať na Námestí SNP malé pripomienkové podujatie. Vzhľadom na organizačné zmeny rušíme rezerváciu ostatných námestí,“ odpísali Aktualitám z mediálneho tímu hnutia.

Mikasov úrad má zviazané ruky

Portál pripomína, že masové zhromaždenia sú zvolávané v rizikovom čase, keď sa na Slovensku rýchlo plnia nemocnice covidovými pacientami. Podľa najnovších dát sa naši zdravotníci osobne starajú o 2 594 hospitalizovaných pacientov.

Hygienici sú však v tomto prípade prikrátki. Demonštrácie totiž nepovažujú za hromadné podujatia, ktoré sú v červenom bratislavskom okresne aktuálne zásadným spôsobom limitované (režim OTP, maximálne 150 osôb). Odvolávajú sa pritom na Ústavu SR, ktorá obyvateľom zaručuje právo zhromažďovať sa.

„Orgány verejného zdravotníctva nemajú právomoc obmedzovať ústavné právo na pokojné zhromažďovanie. Ak sa teda protestné zhromaždenie koná na základe článku 28 Ústavy SR, hygienici nemajú možnosť ho povoliť ani zakázať,“ citujú Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Aktuality.

Obmedziť toto ústavné právo občanov je možné len za existencie núdzového stavu. Ako však pred niekoľkými dňami informoval Štandard, na jeho zavedenie neexistuje dostatočná politická vôľa. Rázne proti je SaS aj Za ľudí.

Minulý rok to bola všehochuť

Pred niekoľkými týždňami pritiahol nespokojných občanov Smer aj na amfiteáter do Rimavskej Soboty. Protestnej akcie sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. Za nedodržiavanie pandemických pravidiel zo strany účastníkov hrozí Ficovej strane pokuta od hygienikov až do výšky 20-tisíc eur.

Proti vláde a opatreniam sa v našej metropole protestovalo aj 17. novembra minulého roka. Pred Prezidentským palácom a pred budovou parlamentu sa zišli predstavitelia Smeru, ĽSNS či KSS. Akcia sa uskutočnila aj pred domom vtedajšieho premiéra Igora Matoviča. Vzhľadom na fakt, že v danom čase platil núdzový stav, išlo o nepovolené zhromaždenia.


Ďalšie články