Liberálny radikalizmus je už rozbehnutý vlak

00020200929parlament_4730220 Dvaja ostrí oponenti novely Anny Záborskej: Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (obaja SaS). Foto: Jakub Kotian/TASR

Napriek neúspechu návrhu zákona Anny Záborskej na pomoc tehotným ženám, súboj o túto agendu priniesol istý posun. Liberálne prostredie totiž prinútilo vyložiť všetky karty vrátane tých, ktoré dosiaľ z dobrých dôvodov radšej zamlčiavali.

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková už na začiatku svojho ťaženia proti zákonu označila návrh finančnej podpory pre ženy čakajúce hendikepované dieťa za „vyslovene chorý“, keďže sa takto podľa nej podporuje rodenie postihnutých detí. Akoby šlo o nejakých potkanov, ktorých treba odstrániť.

Ešte nikdy v modernej histórii sa slovenský politik verejným vyjadrením nepriblížil takto blízko k nacistickej filozofii chápania ľudskej osoby. To už aj kotlebovci si zvyknú pri verejných priznaniach svojich najhlbších preferencii dávať väčší pozor na jazyk.

Úprimných odhalení prišlo viac. Nebývalá miera agresivity, vulgarity a hecovania nenávisti pri tejto agende posunula liberálne spektrum opäť o čosi bližšie k spodným prúdom našej politickej scény.

Liberálne médiá pri tejto téme zverejnili také množstvo hoaxov a dezinformácií, že stratili posledné zvyšky morálnej legitimity označovať kohokoľvek za dezinformátora. Na okraj zatlačené dezinfoweby pritom zvyčajne nedokážu zmanipulovať poslancov a formovať hlavnú líniu mediálnej debaty. Hlavné liberálne médiá to dokážu, preto sú ich dezinformácie pre spoločnosť významnejšie a rizikovejšie.

Keď poslankyňa Vladimíra Marcinková zverejnila hoax, že Záborskej zákon skomplikuje situáciu ženám, ktoré prešli zamĺknutým potratom, hoci to nemalo nič spoločné s týmto zákonom, médiá túto dezinformáciu veselo šírili. Keď však Cigániková priniesla pozmeňovací návrh, ktorý ženám po znásilnení prikazoval ísť (bez možnosti výberu!) výlučne na beštiálnu formu medikamentózneho potratu, médiá mlčali a pred týmto škandálom – ktorý mal vystrašiť najmä liberálne prostredie – liberálnu poslankyňu blahosklonne ochránili.

Takáto forma potratu pritom v Amerike zabila už 20 žien. Pripomeňme, že Cigániková mala v tej chvíli na tričku vyjadrenie podpory pre poľskú tehotnú ženu, ktorá zomrela po pochybení lekárov. Jej vznešené politické návrhy predsa takéto ženy chránia, všakže.

Istá pozoruhodná politická logika sa v tom falošnom zápase predsa len vyloviť dá. Liberáli dlho hľadali zámienku pre rozpútanie vyhraňujúceho konfliktu voči svojej vlastnej, údajne „konzervatívnej“ vláde, no tá akosi s konzervatívnymi témami vôbec neprichádzala. Liberáli tak museli vyfabrikovať proxy vojnu na téme návrhu zákona pomoci núdznym ženám, ktorý vraj obmedzuje prístup k potratom. A takýto podvod sa vám nepodarí bez kamióna lží a dezinformácií.  

Tieto odhalenia liberálnej politickej taktiky majú svoj význam, a to najmä ako výstraha pre konzervatívcov. Chystá sa totiž rovnako vznešený a odhodlaný zápas za likvidáciu dôležitej liberálnej hodnoty, ktorou je výhrada vo svedomí. Tá môže byť čoskoro napadnutá priamo od podlahy.

Cigániková už dlhšie avizuje, že keď sa skončí „humbug“ okolo zákona Anny Záborskej, vydá sa po Slovensku buzerovať nemocnice, ktoré nevykonávajú potraty.

Zdá sa, že toto zastrašovanie nebolo len planou vyhrážkou. Čosi naznačil aj prieskum, ktorý si SaS nechala nedávno vypracovať, v ktorom zaznela aj otázka: „Mali by mať všetky štátne nemocnice povinnosť vykonať interrupciu?“

74 percent respondentov odpovedalo kladne, takže poslankyňa zrejme cíti legitimitu aj na takéto ťaženie. Otázne je, ako chce svoje vyhrážky politicky realizovať.

Nemocnica totiž nedokáže vykonať potrat, to dokáže len konkrétny lekár. Ak ho u nás približne tretina nemocníc nevykonáva, je to preto, že všetci gynekológovia v danej nemocnici si uplatňujú výhradu vo svedomí a potraty vykonávať odmietajú (čuduj sa svete, je to empirické popretie Cigánikovej názoru, že všetci gynekológovia-odborníci sú proti sprísňovaniu zákona o potratoch).

Je nepravdepodobné, že by Cigániková chcela zákonnou úpravou prinútiť tieto nemocnice, aby si povinne zohnali lekára-potratára. Predstavte si ten inzerát na Profesii: „Hľadáme gynekológa. Podmienka – musíte robiť potrat.“ Išlo by o zjavne diskriminačnú podmienku. Riaditeľ nemocnice beztak nemôže „povinne“ garantovať, že sa na inzerát niekto ozve.

Cigánikovej napokon zostane pri tejto avizovanej agende len jedna možnosť, ktorú dnes verbálne popiera, a to legislatívne zaútočiť na výhradu vo svedomí a prinútením lekárov konať proti svojmu svedomiu. Zároveň zrejme posilní tlak, aby boli lekári, ktorí odmietajú potrat, zastrašovaní ešte viac ako dosiaľ. Predviedol to už predseda Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti Martin Redecha, keď ako „nezávislý“ odborník na tlačovke politickej strany nepriamo naznačoval, že ako člen štátnej rigoróznej komisie by nenechal prejsť skúškou študenta, ktorý nezdieľa jeho osobný politicko-ideologický postoj k téme potratov.

Pripravme sa na to, že sloboda svedomia, táto základná liberálna hodnota, ľudské právo a jeden z vybojovaných symbolov Novembra ’89, bude čoskoro čeliť útoku.

A jediný, kto túto liberálnu hodnotu bude brániť, budú konzervatívci.


Ďalšie články