Klientom po Slovakia Energy nehrozia vysoké ceny energií. Český scenár sa na Slovensku neuplatní

elektro_foto Ilustračná fotka. Autor: Pavel Vnuk

Klienti skrachovaných firiem Slovakia a Bohemia Energy sa zľakli nárastu cien energií. V Česku sa to stalo smutnou realitou, na Slovensku zakročil regulátor. Odberatelia Slovakia Energy sa nemusia báť násobne drahších faktúr.

Koncom septembra skončil činnosť najväčší alternatívny dodávateľ energií Slovakia Energy. Začali sa diskusie o tom, kto preberie vyše 300-tisíc odberateľov a aké ceny energií ich čakajú. Náhly odchod firmy z trhu prišiel v citlivom momente na začiatku vykurovacej sezóny.

O niekoľko dní neskôr ukončila činnosť matka slovenskej firmy, teda Bohemia Energy. Špekulatívny biznis položil na kolená enormný nárast ceny plynu a elektriny. Majiteľ firmy Jiří Písařík začal rozpredávať zazmluvnený plyn a prepisovať majetok na virtuálne firmy. Česká vláda ho viní z podvodu za nedodanie energií odberateľom. Vláda aj opozícia na firmu podali trestné oznámenia.

Takmer miliónu českých klientov začali prichádzať zálohové platby od nových dodávateľov energií. Faktúry však boli v mnohých prípadoch niekoľkonásobne vyššie, ako platili doteraz, odrážali momentálne (spotové) vysoké ceny. Štát ponúka pre najchudobnejších jednorazovú finančnú dávku, mestá zasa bezúročné pôžičky, úradníci radia cez infolinky. Mnohí poškodení odberatelia sú seniori.

Odstrašujúci český príklad

Mnohí slovenskí klienti sa zľakli, že ich čaká český scenár. Po Slovakia Energy pred dvoma týždňami ohlásil koniec ďalší alternatívny dodávateľ, banskobystrická spoločnosť BCF Energy.

Slovenské ministerstvo hospodárstva pre podozrenie z nekalých obchodných praktík proti spotrebiteľovi podalo koncom októbra na Slovakia Energy trestné oznámenie. Minister Richard Sulík označil konanie firmy za neetické.

Na Slovensku aj v Česku funguje inštitút takzvaného dodávateľa poslednej inštancie (DPI), ktorý garantuje odberateľovi dodávky energie, ak to nie je schopný splniť zmluvný dodávateľ. DPI má povinnosť dodávať plyn alebo elektrinu najviac tri mesiace. Pri plyne je to Slovenský plynárenský priemysel, pri elektrine regionálne rozvodné firmy – Západoslovenská energetika, Stredoslovenská energetika a Východoslovenská energetika.

Skokový nárast cien nehrozí

Pri cenotvorbe sa však podobnosť medzi Slovenskom a Českom končí. Zákon dáva Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) možnosť, aby sa dohodol s dodávateľom, či uplatní trhové alebo regulované ceny. Štvorica dodávateľov napokon súhlasila s regulovanými cenami pre bývalých klientov Slovakia Energy. Konanie firmy už preveruje s európskym energetickým regulátorom ACER.

„Na Slovensku platí iná legislatíva ako v Českej republike, preto nie je možné porovnávať situáciu slovenských a českých spotrebiteľov. Na Slovensku nehrozí rapídny nárast cien pre bývalých klientov Slovakia Energy ako v ČR, keďže u nás je regulovaná cena elektriny a každý dodávateľ musí akceptovať tento legislatívny stav. Aj bývalí klienti Slovakia Energy budú mať regulovanú cenu v zmysle rozhodnutí ÚRSO [Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, pozn. red.], ako ju budú mať ostatní zákazníci spoločnosti, kde prejdú,“ uviedlo vo vyjadrení pre Štandard ministerstvo hospodárstva.

Kým na Slovensku je cena elektriny a plynu regulovaná, v Česku nie, upozorňuje regulačný úrad. Vďaka tomu sa slovenskí zákazníci výrazných cenových skokov nemusia báť. Druhá vec je všeobecný a dlhodobný rast cien energií, ktorý pociťujú všetci odberatelia bez rozdielu.

 „Bez ohľadu na to, či bola alebo nebola niektorá domácnosť klientom dodávateľa Slovakia Energy, akýkoľvek nový zazmluvnený dodávateľ jej bude dodávať elektrinu alebo plyn v zmysle cenových rozhodnutí úradu, ktorý reguluje maximálnu cenu dodávky (či už dodávky v režime DPI, alebo po skončení DPI v štandardnom režime). V tomto smere teda pristupujú dodávatelia energií voči všetkým domácnostiam rovnako,“ vysvetlil pre Štandard ÚRSO.

Úrad chce do budúcnosti zostaviť pre odberateľov akýsi semafor. Farebne by rozlišoval rizikovosť jednotlivých dodávateľov energií.


Ďalšie články