Orbán buduje fašistický štát, vyhlásil maďarský opozičný líder v Bruseli. Únii sa líška prijatím eura a LGBT

Opozièné zhromaždenie pri príležitosti 65. výroèia vypuknutia maïarského protikomunistického povstania v Budapešti Kandidát opozície na premiéra Péter Márki-Zay (na reklamnej grafike). Zdroj: TASR / Ladislav Vallach

Orbánov opozičný volebný súper Péter Márki-Zay sa prišiel predstaviť do Bruselu. Maďarského premiéra obvinil z budovania fašistického režimu a spomenul aj klebetu o jeho synovi. Podporil vstup do eurozóny, LGBT agendu a maďarskú účasť v Európskej prokuratúre.

Pred mesiacom sa stal Péter Márki-Zay premiérskym kandidátom zjednotenej maďarskej opozície, ktorá spojila šesticu strán (Demokratická koalícia (DK), MSZP, Jobbik, Politika môže byť iná (LMP), Dialóg a Momentum). Prekvapivý víťaz straníckych primárok sa okamžite stal terčom kampane Fideszu, ktorý ho označil za bábku v rukách bývalého socialistického premiéra Ferenca Gyurcsányho.

Opozičný líder teraz zamieril do Bruselu, kde takpovediac začal zahraničnú časť kampane. Stretol sa s europoslancami, eurokomisármi a s tretím sektorom. Samozvaný konzervatívec nenechal nič na náhodu a rovno prešiel do protiútoku. Kuje železo za horúca – podľa nedávneho prieskumu opozičný blok vedie pred Fideszom o štyri percentuálne body (39 verzus 35 percent).  

Na Orbána útočí cez fašizmus a homosexualitu

Jedno z prvých stretnutí absolvoval Márki-Zay v reštaurácii v bruselskej európskej štvrti. Predstavil sa ako opravdivejší kresťan a pravičiar ako maďarský premiér Viktor Orbán, informuje portál hvg.hu.

„Skorumpovaný Viktor Orbán buduje fašistický štát,“ vyhlásil opozičník. Ľudia podľa neho volili Orbána, pretože nemali prijateľnú alternatívu, čo sa vznikom zjednotenej opozície zmenilo.

Kladné reakcie publika vystriedali nesúhlasné výkriky, keď zmienil klebetu, že Orbánov syn Gáspár je homosexuál.

V téme pokračoval, keď povedal, že by sa rád išiel pozrieť na odkvap, po ktorom zliezal europoslanec József Szájer z Fideszu. Vlani utiekol z gay orgií v Bruseli počas lockdownu, chytili ho pri tom policajti a našli u neho drogy. Szájer sa potom sám vzdal mandátu v europarlamente.

Horlivý nadšenec EÚ

Napriek tomu, že sa Márki-Zay hlási ku konzervativizmu, katolíckej viere a využíva v kampani proti Orbánovi homosexualitu, pre Politico sa označil za 100-percentného zástancu LGBT práv. Manželstvo by dožičil aj párom rovnakého pohlavia.

Z pohľadu zahraničnej politiky vyslovil jasné proeurópske ciele: čo najskorší vstup do eurozóny, zapojenie Maďarska do Európskej prokuratúry (EPPO) a „lojálne členstvo Maďarska v EÚ a NATO“.

Je jasným podporovateľom členstva v EÚ, ktorú by rád posilnil. Avizoval tiež zmenu zahraničnej politiky, nepáči sa mu paktovanie Budapešti s Moskvou a Pekingom. „Je v absolútnom rozpore s maďarskými záujmami prijať komunistickú čínsku Fudanskú univerzitu a poskytnúť jej viac dotácií, ako dostáva celé maďarské vysoké školstvo.“

Za najväčší problém považuje korupciu. „Európa musí byť veľmi opatrná, aby peniaze nekončili u skorumpovaných oligarchov napojených na Fidesz,“ vyhlásil Márki-Zay.

Jedna z mála tém, kde sa s maďarským premiérom zhodne, je kritika európskej migračnej politiky. Konanie Európskej komisie v rokoch 2015 a 2016 podľa neho Orbánovi paradoxne pomohlo.

Kto je Péter Márki-Zay

Márki-Zay je primátorom mesta Hódmezővásárhely na juhovýchode Maďarska, veľkosťou je porovnateľné s Prievidzou. Zviditeľnil sa, keď v roku 2018 vyhral komunálne voľby v meste, ktoré bolo dovtedy v rukách vládneho Fideszu. Je lídrom a spoluzakladateľom hnutia Maďarsko pre všetkých. Viac sme o ňom písali tu.

Nový líder opozície má sedem detí a narodil sa v roku 1972 v Hódmezővásárhely do kresťanskej rodiny, je katolík. Má vyštudovaný marketing, ekonómiu, elektrotechniku a doktorát z ekonomických dejín. V roku 2004 odišiel na niekoľko rokov pracovať do Kanady a USA.

Ako ekonóm sa hlási k trhovej ekonomike, považuje sa za pravičiara a umierneného konzervatívca. Regionálny politik nemá priame väzby na veľké maďarské parlamentné strany, ale ani skúsenosti z medzinárodnej politiky. Napriek tomu sa stal kandidátom na premiéra.

Maďarské parlamentné voľby sú naplánovanované na jar budúceho roka, obvykle bývajú na prelome marca a apríla. V minulosti bývali dvojkolové, po novom bude kolo iba jedno.


Ďalšie články