Vianočné trhy: v ktorých mestách a v akom režime?

Malý vianoèný trh na Tyršovom nábreží v Bratislave Na snímke čašníčka dolieva nealkoholický punč na malom vianočnom trhu - Zimný Tyršák na Tyršovom nábreží v Bratislave 22. novembra 2020. Foto: TASR/Pavol Zachar

Vianočné trhy budú už druhý rok v obmedzenom režime. V niektorých krajských mestách sa budú musieť zaobísť bez tradičného punča aj podplamenníkov.

Od pondelka 15. novembra bude 52 okresov v najprísnejšej farbe COVID automatu, v bordovej ich bude 19.

Podľa platných pravidiel sú hromadné podujatia v čiernych okresoch povolené len pre plne zaočkovaných do počtu sto ľudí. V bordových okresoch sa povoľujú aj v režime očkovaní/testovaní/po prekonaní, ale len do 50 osôb, ak sa nedá určiť kapacita. O dva týždne spúšťajú krajské mestá vianočné trhy. V akom režime budú?

Banská Bystrica bez vianočných pochúťok

Srdce Slovenska, historická Banská Bystrica, je v čiernej farbe COVID automatu. Nárast počtu hospitalizovaných covidových pacientov je tam enormný a špecializované oddelenia Rooseveltovej nemocnice sa zapĺňajú.

Trhy budú preto tento rok skromnejšie a bez stánkov s občerstvením. Vynechá sa aj sprievodný kultúrny program a ďalšie atrakcie. Trhy odštartujú rozsvietením vianočného stromčeka na Mikuláša 6. decembra 2021. 

Na snímke vľavo vianočné trhy na Námestí SNP v Banskej Bystrici 8. decembra 2018 a vpravo 6. decembra 2020. Foto: TASR/Dušan Hein a Ján Krošlák

„V prípade priaznivej epidemickej situácie budú súčasťou vianočných trhov aj predajné stánky s ponukou remeselných výrobkov s vianočnou tematikou, a to do 22. decembra. V prípade priaznivejšej situácie očakávame, že o tradičné vianočné dobroty sa postarajú prevádzky v historickom centre mesta,“ povedala hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Zdenka Marhefková.

V Nitre si dovolia viac, ale v režime OTP

Nitra je síce v bordovej farbe, nemá však zaočkovaných viac než 65 percent ľudí nad 50 rokov, a preto sa môže ocitnúť v čiernej farbe. Mesto pripravuje adventné trhy v úzkej súčinnosti s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Nitre. Zámerom je, aby sa čo najviac približovali podobe, na akú boli ľudia zvyknutí v rokoch pred pandémiou.

Trhy sa v Nitre uskutočnia od 28. novembra do 23. decembra. „V prípade, že ostaneme v bordovej farbe, budú trhy v režime OTP. Počítame s tým, že budeme mať remeselnícke stánky aj stánky s občerstvením. Ambulantný predaj môže byť povolený aj v čiernej farbe okresu,“ oznámil hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Na snímke vľavo vianočné mestečko na Svätoplukovom námestí v Nitre so stánkami 16. decembra 2018 a vpravo 6. decembra 2020. Foto: TASR/ Henrich Mišovič

Stánky plánujú rozmiestniť na Svätoplukovom námestí, časť z nich bude aj v sekcii v smere na Mostnú ulicu. O predajcoch rozhodne s konečnou platnosťou mestské zastupiteľstvo. 

„Rovnako rátame s kultúrnym programom počas trvania Adventných trhov. Headlinerov týchto vystúpení budeme zverejňovať priebežne cez naše komunikačné platformy,“ dodal Holúbek.

Trnavčania sa môžu tešiť aj na punč

Trnava je v bordovej farbe a vďaka „žolíku“ by to tak malo ostať aj pri zhoršení epidemickej situácie. Kraj má najnižší počet hospitalizovaných pacientov. Už teraz však dochádza k prevozom pacientov medzi nemocnicami, takže tento trend môže rýchlo narásť.

Napriek tomu ráta Trnava aj so stánkami s občerstvením a nápojmi. Oproti predošlým rokom bude stánkov o niečo menej (zhruba štyridsať), aby bolo možné zabezpečiť potrebné rozostupy. Advent v Trnave sa začne v stredu 1. decembra a potrvá do stredy 22. decembra. 

O zážitky nebudú ochudobnení ani milovníci hudby. Štyri adventné koncerty aj tento rok vytvoria oázu pokoja uprostred predvianočného zhonu. Za dverami Kostola svätého Jakuba zaznie spev Kataríny Koščovej s kapelou a sláčikovým kvartetom i ďalších umelcov a zborov. Vďaka žánrovej pestrosti si tu každý môže nájsť to pravé pre seba.

Počas troch nedieľ sa na radnici uskutočnia veselé divadelné predstavenia. Medzi 17. a 19. decembrom sa na najstaršom trhovisku v meste Námestí sv. Mikuláša objavia doboví remeselníci, aby návštevníkom ponúkli svoje ručne zhotovené výrobky, netradičné kulinárske špeciality či horúci stredoveký punč.

Trenčín bude bez jedla a pitia napriek „žolíku“

Okres Trenčín je aktuálne bordový, lebo má žolíka. Nemal by sa teda ocitnúť v čiernej farbe COVID automatu. Napriek tomu mesto pripravuje len Vianočné remeselné trhy. Ich prípravu konzultovali s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Na námestí bude priestor výhradne pre remeselnícke stánky. Budú rozmiestnené na dvoch námestiach – spolu 25 stánkov v 2- až 2,5-metrových rozostupoch.

V rámci trhov sa nebude konať kultúrny program a nebude sa podávať jedlo a nápoje. V tejto pandemickej variante budú trhy prístupné pre všetkých aj bez potvrdenia o bezpríznakovosti.

V Prešove to napriek kritickej situácii nevzdávajú

Východ Slovenska je odvážnejší, napriek kolabujúcim nemocniciam. Vianočné trhy sa v Prešove otvoria 25. novembra.

„Keďže vlani sme vianočné trhy z dôvodu prísnych opatrení nemohli otvoriť, o to viac sme teraz odhodlaní ich zrealizovať napriek mnohým komplikáciám pri organizácii. Prešovčanom aj návštevníkom mesta chceme sprostredkovať výnimočnú adventnú atmosféru a dopriať im možnosť stretnúť sa so svojimi priateľmi pri chutných vianočných nápojoch a špecialitách,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.   

Hoci má mesto „žolíka“, chce minimalizovať riziko šírenia koronavírusu. Na trhy sa preto dostanú len tí, čo ukážu preukaz o očkovaní. Ľudia bez vakcíny však nemusia zúfať. Aj tento rok pripraví mesto Mapu Vianoc s prešovskými gastro zariadeniami. Tie budú ponúkať balené jedlo a nápoje pred svojimi prevádzkami.

Na snímke vľavo otvorenie Vianočných trhov v Prešove 25. novembra 2016 a stav zo 6. decembra 2020. Foto: TASR/Milan Kapusta a František Iván 

„Chceme podporiť miestnych podnikateľov a prevádzkovateľov gastroslužieb, ktorí v dôsledku pandemických obmedzení opäť musia bojovať o prežitie,“ dodala Turčanová.

V Žiline sa trhy zrušili

Žilinský kraj už nemá voľné lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou pre covidových pacientov. Celková kapacita lôžok je naplnená na viac ako 80 percent. Nemocnice už dva týždne presúvajú kriticky chorých pacientov do iných krajov Slovenska.

Z dôvodu ochrany zdravia preto samospráva vianočné trhy zrušila. Zrušil sa aj tradičný kultúrny program.

„Zvažujeme, podobne ako v minulom roku, organizáciu projektu Hudobný advent v online priestore. Ide o vystúpenia kapiel, skupín a iných umeleckých interpretov v rámci týždňového online koncertu. Dôvodom je fakt, že ho priaznivo vnímala verejnosť i interpreti z umeleckej sféry,“ povedal Vladimír Miškovčík, hovorca mesta Žilina.

Stánky s ambulantným predajom vianočných nápojov, remeselných a potravinových výrobkov budú na Mariánskom námestí a na Námestí Andreja Hlinku fungovať od 1. do 22. decembra 2021.  

Bratislava chystá pompézne ekologické pohostenie

Hlavné mesto Slovenska je súčasne jediným mestom, ktoré zaočkovalo viac než 75 percent ľudí nad 50 rokov. Má preto dvoch žolíkov a je v červenej farbe. Nemusí to tak ostať. „Ani Bratislava nemá istotu. Keby nemala dvoch žolíkov, už teraz by bola čierna,“ varoval v nedávnom rozhovore pre Štandard infektológ Vladimír Krčméry.

Napriek tomu chystá magistrát trhy v pompéznom štýle. Začnú sa 26. novembra. Na Hlavnom námestí bude umiestnených viac ako 40 stánkov, kde budú môcť návštevníci ochutnať kapustnicu, lokše či grilované oštiepky a okoštovať rôzne nápoje. Na pamiatku či pre potešenie blízkych bude možné kúpiť darčeky, balené potraviny a remeselné výrobky.

„Dovnútra budú môcť vstúpiť len účastníci, ktorým to bude dovoľovať platný covid semafor: buď v režime plne očkovaní, alebo OTP. Priestorovo ohraničená bude časť s vianočnými stánkami, Hlavné námestie však nebude uzavreté ako celok, bude priechodné a prístupné pre obyvateľov či návštevníkov mesta,“ prezradila hovorkyňa mesta Bratislava Katarína Rajčanová.  

Vianočnú atmosféru budú dotvárať playlisty s obľúbenými vianočnými pesničkami známych osobností. 

Nebudú chýba dva typy kontrol: jedna na dodržiavanie epidemiologických kritérií a druhá na ekologickú kontrolu. Bratislavské trhy sa totiž nesú v znamení „zero waste“ [životný štýl, ktorý podporuje opätovné využívanie všetkých zdrojov bez tvorby odpadov, ich skládkovania alebo ich spaľovania, pozn. red.]. Okrem používania vratných pohárov a kompostovateľného riadu sa bude dôraz klásť na dezinfekciu, odstupy a prekrytie horných dýchacích ciest.


Ďalšie články