Nebezpečná rétorika, krok k autoritárstvu. V Nórsku sa do Grety obuli najväčšie noviny aj minister

Greta Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP. Foto: TASR/AP Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP

Aktivistku Gretu Thunbergovú v Nórsku obvinili z nebezpečnej rétoriky a z toho, že šíri pohŕdanie a beznádej. Kritika prúdi zo stránok najväčších novín v krajine či dokonca od samotnej vlády. V podobnom duchu sa ešte pred začiatkom výkonu mandátu vyjadril aj jeden zo slovenských koaličných poslancov. Keď v minulosti príčiny jej správania rozoberal šéf českých detských psychiatrov, rozpútal sa hon na čarodejnice.

Kjetil B. Alstadheim, politický redaktor denníka Aftenposten, najväčších novín vychádzajúcich v Nórsku, odsúdil ekologickú aktivistku Gretu Thunbergovú za polarizáciu spoločnosti v otázke klimatických zmien.

„Riskuje, že ich zavedie do niečoho autoritárskeho, antidemokratického a vyslovene nebezpečného. Jej rétorika je len kúsok od podnecovania k niečomu, čo presahuje občiansku neposlušnosť,“ uviedol žurnalista.

Alstadheim v texte uverejnenom minulý týždeň konštatuje, že Thunbergová a iní aktivisti sú síce potrební na to, aby vytvárali tlak zvonka, no dodáva, že „nepotrebujeme Gretu Thunbergovú, ktorá šíri len pohŕdanie a beznádej“.

Nech si politici krízu strčia do zadku

Mladá aktivistka na nedávnom klimatickom samite COP26 v Glasgowe uviedla, že bol zlyhaním a doplnila, že krízu nemôžeme zažehnať tými istými metódami, ktoré nás do nej dostali.

„Ľudia pri moci môžu naďalej žiť vo svojej bubline naplnenej svojimi fantáziami, akými sú večný rast na ohraničenej planéte a technologické riešenia, ktoré sa zrazu objavia z ničoho nič a všetky tieto krízy len tak vymažú,“ cituje ju ďalej BBC.

Thunbergová v Škótsku nevystupovala sama, ale popri iných klimatických aktivistoch. Po ich boku politikom vo virálnom videu zaspievala, že si klimatickú krízu môžu „strčiť do zadku“. Tiež si myslí, že zmena nepríde z ich iniciatívy.

Pridal sa aj minister

Nórska verejnoprávna televízia NRK poznamenáva, že Alstadheim nie je jediný, kto populárnu aktivistku kritizuje. S odozvou na jej slová totiž prispel aj tamojší minister pre klímu a životné prostredie Espen Barth Eide, ktorý tvrdí, že rétorika, v ktorej sa uvádza, že politika nemá zmysel, je „trochu nebezpečná“.

„Verím v to, že silný a rozumný záväzok niečo urobiť, musí byť premenený na politické činy – nie v zavrhnutie celej myšlienky demokratickej politickej zmeny,“ povedal Eide.

Názor o tom, že švédska tínedžerka sa správa nedemokraticky, pritom nie je cudzí ani našim politikom. Poslanec Radovan Kazda, ktorý sa do Národnej rady SR prekrúžkoval na kandidátke SaS, ešte pred voľbami uviedol, že Thunbergová často manipuluje s faktami a útočí na základné piliere demokracie.

Prečo sa Greta správa takto?

Hnev, radikálny slovník a nadmerná fixácia na určitú tému, po čom Thunbergová často siaha, môže podľa odborníkov súvisieť s jej diagnózou Aspergerovým syndrómom, ktorý je ľahkou formou autizmu.

Niekdajší predseda Asociácie detskej a dorastovej psychiatrie ČR a súdny znalec Jaroslav Matýs po horlivom vystúpení Thunbergovej na pôde OSN v roku 2019 okrem iného uviedol, že potrebuje odbornú pomoc a takisto aj celá jej rodina.

„Ona má obavy o osud Švédska a osud ľudstva, v tvári jej ale čítam strach samú o seba,“ zaznelo tiež z jeho strany s tým, že ide o nezrelé dieťa bez najmenšieho sociálneho cítenia a svet vidí čiernobielo.

Masívna kritika znamenala zlom v jeho kariére. Kauza totiž vyústila do personálneho postihu a Matýs bol po pätnástich rokoch donútený skončiť v čele detskej a dorastovej sekcie Českej psychiatrickej spoločnosti, ale aj v ministerskej komisii pre reformu zdravotníctva. Nevyhol sa ani disciplinárke.

Matýs v reakcii na to uviedol, že nemá dôvod meniť názor a vraj hovorí len to, čo si skutočne myslí. „Nečakal som, že hovoriť zrozumiteľne pre laickú verejnosť o tejto téme je v Česku také toxické, všade vo svete sa o tom píše bez problémov a nikto nikoho nenapáda,“ dodal uznávaný psychiater.


Ďalšie články