Zmeny opatrení: Viac slobody očkovaným, nové právomoci hygienikom a povinné covidpasy v zamestnaní

Kontrola dodržiavania protipandemických opatrení v Námestove Ilustračný obrázok. Foto: TASR/Miroslava Mlynárová

Parlament si vybral metódu cukru a biča. Schválil povinné covidpasy v zamestnaní a výhody pre zaočkovaných.

Epidemická situácia sa na Slovensku zhoršuje. Pribúdajú rekordné počty nakazených. Nárast hospitalizácií je podľa odborníkov rýchlejší než minulý rok. V nemocniciach je hospitalizovaných 2 594 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje 231 z nich.

Nemocnice na severe Slovenska už nemajú ventilovaných pacientov kam umiestniť. Prevážajú ich do zdravotníckych zariadení v iných krajoch. Nemocnice postupne obmedzujú takzvanú bielu medicínu. Zodpovedá tomu aj rozdelenie okresov podľa COVID automatu.

Od pondelka 15. novembra bude na Slovensku v čiernej farbe už 52 z nich. Podľa starých pravidiel by sa tam bez výnimky zatvorili hotely, reštaurácie či wellness centrá. Parlament však rozhodol inak.

Vakcína bude skutočne sloboda

Pre 2,5 milióna očkovaných Slovákov a tých, ktorí prekonali covid za posledných 180 dní, sa uvoľnia pravidlá. V čiernych okresoch budú mať možnosť navštevovať prevádzky a hromadné podujatia. Pravidelne sa tam však bude kontrolovať dodržiavanie opatrení.

Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19. Návrh schválil parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Zo 119 prítomných poslancov návrh podporilo 84 z nich, 34 bolo proti a jeden sa zdržal.

Vláda musí ešte zmeniť COVID automat a hlavný hygienik vydá nové vyhlášky, ktoré očkovancom uvoľnia pravidlá. Uvoľnenie opatrení pred ľudí po vakcíne odobrilo minulý piatok aj konzílium odborníkov.

„V pravom slova zmysle očkovaných nezvýhodňujeme, len im vraciame zaslúženú slobodu. Je normálne, že zaočkovaní sa dožadujú väčšej slobody. Možno bola ich motívom na očkovanie práve sloboda, a nie zdravie,“ povedal v rozhovore pre Štandard infektológ Vladimír Krčméry.

Covidpas nie je zdravotná dokumentácia, hygienici majú právo skontrolovať ho

Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí budú povinne vyžadovať od vstupujúcich ľudí covidpas – potvrdenie o očkovaní na ochorenie COVID-19, o prekonaní choroby alebo negatívny výsledok testu. Na verifikáciu údajov budú smieť skontrolovať aj doklad totožnosti.

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že kontrola covidpasov je legitímna, keďže nejde o zdravotnú dokumentáciu. Covidpas obsahuje len obmedzený súbor nevyhnutných informácií, pri overovaní sa kontroluje len platnosť a pravosť preukazu. Deväťmiestny kód automaticky vygeneruje a občanovi pridelí systém.

Na porovnanie, zdravotná dokumentácia je súborom údajov o zdravotnom stave osoby, o zdravotnej starostlivosti a o službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorú vedie ako celok všeobecný lekár alebo iný ošetrujúci zdravotnícky pracovník.

Osobu, ktorá sa odmietne preukázať covidpasom, môže majiteľ prevádzky či organizátor nevpustiť dnu alebo ju vykázať.

Hygienici a policajti budú dohliadať na dodržiavanie pravidiel

Otvorenie prevádzok si vyžiada prísnejšie kontroly. Existuje predpoklad, že výhody budú ľudia zneužívať. Za sfalšovanie covidpasu preto hrozí v blokovom konaní pokuta až tisíc eur.

Ak niektorá prevádzka nebude covidpasy fyzicky kontrolovať, hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva majú právo udeliť majiteľovi blokovú pokutu a zatvoriť prevádzku na 30 dní. Na pomoc pri uzatváraní prevádzky si môžu vziať aj mužov zákona.

Opakované nerešpektovanie zatvorenia prevádzky sa bude považovať za závažné porušenie. V takom prípade živnostenský úrad zruší živnostenské oprávnenie.

Povinné covidpasy v zamestnaní

Bezpríznakovosť sa bude v epidemicky horších okresoch kontrolovať aj v zamestnaní. Ktorých okresov sa to bude týkať, určí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ). Odborníci navrhli, aby išlo o červené, bordové a čierne okresy.

Novelou Zákonníka práce môže zamestnávateľ zistiť, ktorí zamestnanci sú zaočkovaní. Aby však mohol podmieniť vstup do zamestnania preukázaním covidpasu, musí ÚVZ vydať novú vyhlášku.

Po vydaní vyhlášky sa neočkovaní zamestnanci budú musieť v určitých okresoch pravidelne testovať. Zamestnanec si môže testovanie zabezpečiť sám alebo mu ho bezplatne dvakrát týždenne zabezpečí zamestnávateľ. V novembri testy pre zamestnancov zaplatí štát, ale od 1. decembra už to bude na zamestnávateľoch.

Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, malo by sa to kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca. Nedostane preto náhradu mzdy a ide na neplatené voľno.

K očkovaniu má motivovať aj zrušenie výhodnejšej pandemickej PN. Tá bola od prvého dňa vo výške 55 percent z vymeriavacieho základu. Mala ľudí motivovať, aby nechodili chorí do práce a nešírili nákazu. Na porovnanie, pri bežnej chorobe je PN na úrovni 55 percent až od štvrtého dňa.

Nezaočkovaný človek, ktorý covid neprekonal a odmietne testovanie, sa však nedostane do práce. Bude musieť ísť na PN, ktorá už nebude počas prvých troch dní výhodnejšia. Tento príjem nemusí mnohým domácnostiam stačiť.

Vláda sa domnieva, že to zamestnancov motivuje k očkovaniu. Po dvoch dávkach vakcíny sa znižuje riziko infekcie aj reinfekcie.


Ďalšie články