V prevádzkach a zamestnaní sa budú vyžadovať covidpasy. Opatrenia by mohli platiť už od piatku

Digitálne COVID preukazy Európskej únie aplikácia GreenPass Covidpas. Fot: Martin Baumann/TASR

Zamestnanec by sa mal pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti ochoreniu COVID-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Vyžadovať sa to bude môcť aj v prevádzkach. Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, by nemali vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19. Návrh schválila vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň navrhuje, aby ho parlament prijal v skrátenom legislatívnom konaní, bude o ňom hlasovať ráno. Mohli by tak začať platiť už v piatok.

Zamestnanec si môže testovanie zabezpečiť sám alebo mu ho bezplatne zabezpečí zamestnávateľ. Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, malo by sa to kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca, a to bez náhrady mzdy. „Nemožno však vylúčiť, že strany sa dohodnú na inom režime, napríklad náhrade mzdy, čerpaní dovolenky,“ uvádza sa v materiáli.

Ak testovanie odmietne policajt, colník alebo vojak, automaticky dostáva služobné voľno bez nároku na plat.

Policajt bude môcť prevádzku na mesiac uzavrieť

Počas krízovej situácie by z dôvodu ochorenia COVID-19 malo byť možné uzatvoriť prevádzku. Mala by tak urobiť osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor a o pomoc môže požiadať aj policajta.  

Okamžite uzatvoriť prevádzku, prípadne jej časť, z dôvodu porušenia nariadených opatrení bude možné až na 30 dní.

Policajt by tiež mohol od ľudí vyžadovať potvrdenie o očkovaní, prekonaní alebo negatívnom teste na ochorenie COVID-19.

Útoky na zdravotníkov vyjdú agresorov draho

Ak osoba urazí zdravotníkov, sfalšuje covidpas alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti, malo by byť možné uložiť jej pokutu do tisíc eur. Za priestupky možno v blokovom alebo rozkaznom konaní pokutovať do päťsto eur.

Za priestupky spáchané počas mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu by mala byť pokuta do 1 500 eur, v blokovom konaní do 700 eur.

Podľa nových pravidiel by sa mala tiež pandemická PN od 1. decembra dostať na úroveň štandardnej PN. Doteraz boli podmienky pandemickej PN výhodnejšie.

Kolíková: Zmeny možno už od piatku

Nové opatrenia, ktoré dnes schválila vláda v boji proti pandémii koronavírusu, by mohli byť účinné už od piatku 12. novembra. Povedala to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nominantka SaS) na tlačovej besede. Vysvetlila, že účinnosť zákona je určená dňom jeho vyhlásenia.

„V pondelok môže teoreticky zasadnúť vláda a na základe odporúčania ministra zdravotníctva určiť podmienky, na základe ktorých sa stanovia podmienky pre vstup na pracovisko a bude sa musieť nimi riadiť či už zamestnávateľ, alebo zamestnanec,“ dodala. Verí, že prijatie legislatívnych úprav bude mať podporu naprieč celou koalíciou. O vládnom návrhu týkajúcom sa pandemických opatrení budú poslanci Národnej rady (NR) SR rokovať vo štvrtkok (11. 11.) od 9.00 h.

Šéfka rezortu spravodlivosti tiež uviedla, že vláda schválila aj novelizáciu Zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorá umožňuje zaviesť pracovnú pohotovosť aj bez núdzového stavu.

Zmeny v čiernych okresoch a tritisíc hospitalizovaných

V prípade nadobudnutia účinnosti legislatívnych zmien sa bude meniť COVID automat a vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). V čiernych okresoch by potom mali zaočkovaní možnosť vstupu do reštaurácií či hotelov. Po rokovaní vlády, ktorá sa zaoberala novým nastavením pandemických opatrení, to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

Zároveň však varoval pred zhoršujúcou sa situáciou. Krátkodobé prognózy hovoria, že do dvoch týždňov bude v slovenských nemocniciach 3 000 pacientov s ochorením COVID-19, z nich 300 si bude vyžadovať podporu umelej ventilácie.

Na ochorenie COVID-19 zomiera na Slovensku aktuálne týždenne 200 ľudí, vyhlásil minister. V súčasnosti je s ochorením hospitalizovaných 2 400 pacientov a z nich viac ako 200 si vyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie. Lokálne maximá podľa ministra hlásia v Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji, pričom viaceré nemocnice už prekonali kapacity v porovnaní s druhou vlnou pandémie. Opatrenia z COVID automatu nie sú podľa ministra dodržiavané, nevylučuje preto ešte ich ďalšie sprísnenie.

(tasr, est)


Ďalšie články