Kolektívna imunita na jar 2022? Matovič: Buď nás zaočkuje zdravotník, alebo jeho veličenstvo covid osobne

Zmeny v exekúciách pomôžu najmä nízkopríjmovým skupinám, zhodla sa koalícia Igor Matovič. Foto: Dano Veselský/TASR

Podľa Igora Matoviča súčasným tempom dosiahneme kolektívu imunitu proti koronavírusu na jar roku 2022. Aktuálne však vraj máme dve možnosti, nechať sa zaočkovať vakcínou, alebo sa infikovať covidom, pričom druhá možnosť dospeje k desiatkam tisíc odložených operácií, miliardám ekonomických škôd a veľkej kope celospoločenského utrpenia.

Slovensko vôbec po prvýkrát od začiatku pandémie zaevidovalo viac ako 7-tisíc nových prípadoch koronavírusu. Tento smutný rekord je príležitosťou pre ďalšie vyjadrenia politikov. Najnovšie svojou troškou prispel aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

Na sociálnej sieti uviedol, že keď v tieto dni denne testovaním odhalíme cca 10-tisíc pozitívnych, skutočný počet denných prípadov je trikrát vyšší, teda zhruba 30-tisíc. Opiera sa pritom o názor, že v najhorších fázach pandémie sa všetci nakazení nestíhajú identifikovať.

„Keďže z pozitívnych je 70 percent nezaočkovaných a cca 30 percentám sa po prekonaní covidu nevytvoria protilátky, môžeme konštatovať, že denne sa dobrovoľne/nedobrovoľne kvalitne ‚zaočkuje‘ cca 15-tisíc ľudí (30-tisíc x 0,70 x 0,70),“ prepočítava expremiér.

Politik na Facebooku ďalej skonštatoval, že nie je očkovanie ako „očkovanie“, pričom pojmom v zátvorkách mal na mysli infikovanie sa, prekonanie ochorenia a vytvorenie imunity prirodzeným spôsobom.

„Jedno stojí cca 40 eur, druhé tisícky životov, desiatky tisíc odložených operácií, miliardy ekonomických škôd a veľkú kopu celospoločenského utrpenia a strádania. A každý sme slobodný si vybrať, či nás zaočkuje zdravotník, alebo jeho veličenstvo COVID-19 osobne,“ pokračoval politik.

V závere svojho krátkeho príspevku skonštatoval, že „týmto tempom dosiahneme kolektívnu imunitu cca na rozhraní marca a apríla 2022. Sloboda bez zodpovednosti vedie do pekla“.

Výzva zdravotníkov

Matovičove slová prichádzajú v kontexte čerstvej verejnej výzvy zdravotníkov z nemocníc, pod ktorú sa podpísalo zhruba 1300 ľudí s cieľom podporiť očkovanie.

V liste, ktorého autormi sú primár Interného oddelenia v nemocnici v Považskej Bystrici a infektológ Peter Sabaka, verejnosti zdôrazňujú, že do nemocníc sa dostávajú čoraz mladší pacienti a nemocnice musia pristupovať k obmedzovaniu takzvanej bielej medicíny.

„Lôžka, na ktorých ešte pred pár týždňami ležali pacienti s inými ochoreniami, obsadzujú pacienti s COVID-19. Aj keď sa veľmi snažíme, starostlivosť o pacientov s iným ochorením sa čoraz viac obmedzuje. Pribúdajú oddelenia a nemocnice, ktoré sú nútené odkladať plánované a odkladné zákroky. Je nás málo, pacientov je čoraz viac a my už prestávame vládať,“ poukázali zdravotníci.

Očkovanie je podľa ich mienky zdravotnícka a nie medicínska otázka. Tvrdia, že vedľajších účinkov vakcinácie sa netreba báť, nakoľko sú vraj tieto preparáty bezpečné a osvedčené v praxi.

V stredu na obed premiér Eduard Heger (OĽaNO) uviedol, že vláda bude rokovať aj o vyhlásení lokálneho núdzového stavu. Zároveň odmietol úvahy, že kabinet zjemňuje pandemické odporúčania odborníkov. Tvrdí, že pracujú s výsledkami konzília, sú pre neho dôležité a chce sa nimi riadiť. Podrobnosti budú známe po konci rokovania.


Ďalšie články