Nový covid automat: Slovensko tmavne, pribudne 16 čiernych okresov. Bratislava ostáva červená

2211 Foto: ÚVZ, NCZI, IZA, korona.gov.sk

Od pondelka 15. novembra bude na Slovensku v čiernej farbe podľa covid automatu už 52 okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, bude 19 okresov. Červených okresov bude osem.

V rámci covid automatu by sa mali od budúceho pondelka okresy podľa rizikovosti rozdeliť nasledovne:

1. stupeň ohrozenia (červená farba): Bratislava I.-V., Dunajská Streda, Komárno, Šaľa,

2. stupeň ohrozenia (bordová farba): Dolný Kubín, Galanta, Hlohovec, Malacky, Myjava, Nitra, Pezinok, Prešov, Prievidza, Revúca, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Senec, Skalica, Trenčín, Trnava, Zlaté Moravce, Žilina,

3. stupeň ohrozenia (čierna farba): Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bánovce nad Bebravou, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Košice-okolie, Košice I – IV, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Levice, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom.

Znamená to zhoršenie situácie. Už žiadny okres nebude oranžový, krajina tmavne. Na porovnanie, aktuálne je 36 okresov čiernych, v bordovej fáze je 34 okresov, červených je sedem a oranžové sú dva okresy. Pribudne teda 16 čiernych okresov.

Prinášame prehľad obmedzení podľa farby.

Čo platí v čiernych okresoch:

  • povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri
  • obmedzený pohyb s výnimkami od 1:00 do 5:00 ak platí núdzový stav
  • obchody so základnými potrebami ako potraviny, drogérie či lekárne budú otvorené pre všetkých, maximálne jeden nakupujúci na 25 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu. Vyhradené hodiny pre seniorov.
  • služby a nákupné centrá prístupné iba pre OTP, maximálne však jeden zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu. Vyhradené hodiny pre seniorov.
  • bohoslužby: iba zaočkovaní maximálne sto osôb + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje 1 veriaci na 15 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, povolený je len 1 veriaci na 25 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu.
  • reštaurácie: funguje len okienkový predaj
  • svadby, kary, oslavy: pre všetkých zakázané

Čo platí v bordových okresoch:

  • povinné nosenie respirátora v interiéri a rúška v exteriéri na vzdialenosť pod dva metre
  • obmedzený pohyb s výnimkami od 21:00 do 5:00 ak platí núdzový stav
  • obchody, služby a nákupné centrá: maximálne 1 zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu. Vyhradené hodiny pre seniorov.
  • bohoslužby: iba zaočkovaní bez limitu + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje 25 percent kapacity, najviac však 50 osôb a ich zoznam. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, povolený je len 1 veriaci na 15 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu.
  • reštaurácie: zaočkovaní smú byť pri stole štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti) a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. V režime OTP sú povolené len terasy, pričom stoly musia byť od seba aspoň dva metre a musí byť zabezpečené vetranie. V režime pre všetkých je povolený len okienkový predaj.
  • svadby, kary, oslavy: plne zaočkovaní maximálne do 20 osôb a povinný zoznam účastníkov. Vo zvyšných režimoch sú zakázané.

Čo platí v červených okresoch:

  • povinné nosenie respirátora v interiéri a rúška v exteriéri na hromadných podujatiach na vzdialenosť menšiu než dva metre
  • pohyb nie je obmedzený
  • obchody, služby a nákupné centrá: maximálne 1 zákazník na 15 metrov štvorcových predajnej plochy obchodu
  • bohoslužby: iba zaočkovaní bez limitu + povinný zoznam účastníkov. V režime OTP sa povoľuje 25 percent kapacity. Ak kostol nevyžaduje potvrdenia o bezpríznakovosti, povolený je len 1 veriaci na 15 metrov štvorcových a veriaci sa musia povinne zapísať do zoznamu.
  • reštaurácie: zaočkovaní a tí v režime OTP (pri stole štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti) a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Ak chce reštaurácie obslúžiť aj ľudí bez očkovania a potvrdenia, musí prejsť na okienkový predaj.
  • svadby, kary, oslavy: plne zaočkovaní (50 ľudí v interiéri, 80 v exteriéri a povinný zoznam účastníkov). V režime OTP sa povoľuje 25 osôb v interiéri a 50 v exteriéri + zoznam účastníkov

Nemocnice kolabujú

Hoci pribúdajú rekordné počty nakazených, zhoršenie epidemickej situácie najlepšie ilustrujú kolabujúce nemocnice. Hospitalizovaných je 2 478 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 228 osôb.

Najzasiahnutejšie kraje – Žilinský a Prešovský – majú tieto lôžka naplnené na sto percent a ventilovaných pacientov prevážajú do zdravotníckych zariadení v iných krajoch. To je pre pacientov náročné a rizikové.

Nezaočkovaní tvoria viac než 80 percent zo všetkých hospitalizovaných pacientov s covidom. Záujem o vakcíny stúpa, ale veľmi pomaly. Uplynulý týždeň pribudlo oproti predchádzajúcemu týždňu len niečo nad 1 400 prvoočkovancov.

V pondelok sa preto viac než 1300 zdravotníkov postavilo za verejnú výzvu obyvateľom krajiny na podporu očkovania. V liste verejnosti zdôrazňujú, že do nemocníc sa dostávajú čoraz mladší pacienti a nemocnice musia pristupovať k obmedzovaniu takzvanej bielej medicíny.

Článok budeme aktualizovať.


Ďalšie články