Súd s Rittenhousom: Postrelený muž mieril na mladíka vlastnou zbraňou. Jedna z obetí bola podľa svedkov hyperagresívna

Kyle Rittenhouse. Foto: reprofoto/Twitter Kyle Rittenhouse. Foto: reprofoto/Twitter

Mladý Američan Kyle Rittenhouse sa nedávno postavil pred súd. Je obvinený z dvojnásobnej vraždy a ďalších zločinov, ktorých sa mal dopustiť koncom augusta roku 2020 v meste Kenosha v štáte Wisconsin. Počas násilností vyvolaných protestom rasového hnutia Black Lives Matter došlo k prestrelke, Rittenhouse však podľa obhajoby konal čisto v sebaobrane.

Prípad sa odohral koncom augusta minulého roku. V meste Kenosha v štáte Wisconsin došlo k potýčke medzi mužmi zákona a 29-ročným černochom Jacobom Blakeom. Policajti ho strelili sedemkrát od chrbta po tom, ako neuposlúchol ich rozkazy a pokračoval v snahe dostať sa do svojho vozidla. Neskôr sa zistilo, že tam mal uložený nôž.

Blake skončil v nemocnici paralyzovaný od pása nadol a celý incident takmer okamžite vyvolal protesty rasového hnutia Black Lives Matter. Tie sa zvrhli na násilie a rabovanie, pričom vtedajšie výtržnosti odsúdili aj rodičia postreleného černocha.

V nadchádzajúcom chaose sa 25. augusta 2020 odohral aj prípad mladého Rittenhousa, ktorý mal vtedy 17 rokov. Proti protestom BLM sa v meste organizovali aj protiprotesty, pričom na oboch stranách stáli ozbrojení ľudia.

Mladík mal byť súčasťou nešpecifikovanej skupiny, ktorá sa podujala pomôcť chrániť majetok a ľudí pred rabovaním a násilím protestujúcich. Špeciálne mali demonštranti cieliť na predajne áut. Pri jednej z nich menom Car Source sa začal aj celý incident.

Videá zo streľby

Prvou obeťou bol muž menom Joseph Rosenbaum, ktorý vraj po Rittenhousovi hodil bližšie neurčený predmet, no netrafil ho. Následne sa snažil priblížiť k mladíkovi, ktorý naňho niekoľkokrát vystrelil z pušky. Rosenbaum sa údajne snažil chytiť hlaveň Rittenhousovej zbrane. Zomrel po prevoze do nemocnice.

Na dostupných záberoch je vidieť, ako Rittenhouse následne uteká pred skupinou ľudí. Jeden z prenasledovateľov ho udrie do hlavy, mladík však pokračuje v úteku. Onedlho zakopne a padá na zem, pričom sa na neho vrhne ďalší z protestujúcich.

V tom momente padnú dva výstrely a útočník uteká od Rittenhouse preč, očividne nezranený. Ďalší protestujúci, identifikovaný ako Anthony Huber, dobehne k ležiacemu Rittenhousovi a udrie ho skateboardom do oblasti hlavy a ramien, pričom ľavou rukou sa zrejme snaží schmatnúť mladíkovu pušku. Ten počas zápasu raz vystrelí a zasahuje útočníka do hrude. Huber neskôr skonal na následky postrelenia.

Rittenhouse zranil aj ďalšieho z prenasledovateľov, identifikovaného ako Gaige Grosskreutz, ktorý po streľbe na Hubera kľačí neďaleko miesta incidentu. Muž sa pohne smerom k mladíkovi, ktorý ho tesne potom strelí do ruky. Na záberoch je možné vidieť, že Grosskreutz drží v postrelenej ruke pištoľ.

Mieril naňho

Ubehol viac ako rok a za veľkou mlákou sa začal proces s Rittenhousom. Ten pochádza zo štátu Illinois, do Kenoshe vo Wisconsine cestoval s aspoň jedným kamarátom. Chceli podľa svojich slov chrániť tamojšie podniky pred rabovaním a ničením. Niesol so sebou lekárničku a poloautomatickú pušku typu AR-15 značky Smith & Wesson.

Obvinený je z dvojitej vraždy, jedného pokusu o vraždu, ohrozenia verejného zdravia a nelegálneho držania strelnej zbrane osobou pod 18 rokov. Podľa obžaloby bol mladík ten, čo začal bezbreho strieľať po ľuďoch. Obhajoba nástojí, že Rittenhouse konal v sebaobrane, ako aj, že si pušku zaobstaral legálne.

Medzi svedkami, ktorí vypovedali v prípade streľby, bol postrelený muž Gaige Grosskreutz. Ten počas krížového výsluchu priznal, že na mladíka namieril svoju zbraň.

„Avšak, až keď ste naňho namierili svoju zbraň, blížili sa k nemu so zbraňou – s rukami dole, mierili ste naňho – až vtedy vystrelil, je to tak?“ spýtal sa Grosskreutza právnik Corey Chirafisi, zástupca Rittenhousa. „Správne,“ odvetil Grosskreutz. Neskôr dodal, že na mladíka namieril omylom.  

Grosskreutz podľa svojich slov išiel do Kenoshe ako dobrovoľný lekár. Okrem čapice s nápisom „paramedik“ niesol aj zdravotnícke pomôcky či pištoľ. K Rittenhousovi sa vraj priblížil až vtedy, ako zastrelil jedného z protestujúcich.

Chaos, streľba a odškodné

Chirafisi je však presvedčený, že Grosskreutz prenasledoval Rittenhousa s vytasenou zbraňou. Obhajoba taktiež upozornila na rozdiel medzi jeho súčasnou výpoveďou a vyjadreniami, ktoré poskytol príslušníkom polície v období po streľbe. Zabudol napríklad spomenúť, že bol v čase streľby ozbrojený.

„Práve som sa dostal z najtraumatickejšej skúsenosti svojho života, emočne aj telesne. Bol som krátko po operácii. Na sedatívach. Na liekoch proti bolesti. Nezatajil by som to naschvál,“ uviedol Grosskreutz.

Chirafasi taktiež vyhlásil, že Grosskreutz si praje odsúdenie mladíka, aby mohol jednoduchšie vymáhať od mesta Kenosha odškodné. Grosskreutzovi rodičia podali trestné oznámenie na vedenie mesta, v ktorom žiadajú 10 miliónov dolárov. Podobne podal žalobu aj sám Grosskreutz, v ktorej obviňuje Kenoshu, že nelegálne podporila domobranu tvorenú „belošskými nacionalistami“.

Ďalší svedok Jason Lackowski potvrdil, že Grosskreutz niesol nabitú pištoľ a mal aj umiestnený náboj v komore. Všimol si to počas toho, ako postrelenému mužovi pomáhal zastaviť krvácanie na ruke.

Dvojica svedkov povolaných obžalobou vypovedala, že prvá obeť streľby Rosenbaum bol v danú osudnú noc „hyperagresívny“. Verbálne sa vyhrážal Rittenhousovi, že ho zabije a neskôr sa mu pokúsil vziať jeho pušku.

Zastreleniu Rosenbauma podľa detektíva Martina Howarda predchádzal výstrel do vzduchu, ktorý prišiel od protestujúceho menom Joshua Ziminski. Obhajoba tvrdí, že tento náhodný výstrel presvedčil Rittenhousa, že Rosenbaum (ktorý nebol v tom čase ozbrojený) po ňom strieľa. Asi o dve sekundy neskôr sa Rosenbaum vrhá po Rittenhousovi a mladík po ňom štyrikrát vystrelil.

Hrdinovia?

Prípad je zásadný pre mnohé skupiny ľudí. Okrem kontextu sebaobrany, ozbrojenej domobrany, násilných protestov či rasového pnutia so sebou nesie aj politické konotácie. Postrelených ľavicových aktivistov ich kamaráti a známy v médiách opisovali ako hrdinov. Rýchlo sa však zistilo, že obaja muži mali čo to na rováši.

Prvá obeť, 36-ročný Rosenbaum, bol odsúdeným pedofilom a registrovaným sexuálnym násilníkom. Trest si odpykal v štáte Arizona a neskôr sa presťahoval do Wisconsinu, kde bol tiež vedený v tamojšom registri sexuálnych predátorov. Zároveň mal voči sebe vedené dva neukončené súdne procesy z dôvodu domáceho násilia a vyhýbania sa súdnemu procesu.

Druhý zastrelený muž, 26-ročný Huber, bol opakovane odsúdený za domáce násilie. Raz sa tak stalo v roku 2012 a druhýkrát v roku 2018. Podľa obžaloby pritom použil aj škrtenie či „nebezpečnú zbraň“.

Prípad Kylea Rittenhousa využil v minulosti aj vtedajší prezidentský kandidát za stranu demokratov Joe Biden v rámci svojho výpadu proti Donaldovi Trumpovi. Na sociálnej sieti Twitter spojil Ritttenhousa – bez dôkazov – so stúpencami belošskej nadradenosti. Naopak, Trump sa mladíka zastal a vyhlásil, že keby sa nebránil, protestujúci by ho zrejme zabili.


Ďalšie články