Francúzska cirkev odškodní zneužívaných, peniaze získa z predaja majetku

CNA_602542319b7a9_202733 Ilustračná foto z Lúrd, kde zasadali francúzski biskupi. Foto: Sanctuaire ND de Lourdes/Pierre Vincent

Francúzski biskupi rozhodli, že na odškodnenie obetí sexuálneho zneužívania získajú peniaze predajom majetku. Reagujú tým na správu o zneužívaní v cirkvi, podľa ktorej kňazi a rehoľníci zneužili najmenej 165 000 detí a mladistvých. Viaceré obete však nechcú peniaze, pričom tento krok môže ohroziť účasť veriacich na omši.

„Stali sme sa kňazmi, aby sme pokorne prinášali niečo z Kristovej útechy, aby sme zabezpečili Božiu blízkosť, a určite nie preto, aby muži či ženy plakali kvôli (zlému) výkonu našich farností,“ vyhlásil predseda Konferencie biskupov Francúzska (CEF) arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort na plenárnom zasadnutí v mariánskej svätyni Lurdy:

„Uznali sme našu inštitucionálnu zodpovednosť a rozhodli sme sa vydať na cestu uznania a odškodnenia, ktoré obetiam otvára možnosť mediácie a odškodnenia.“

Vzniká takzvaný Národný nezávislý súd uznania a reparácie, ktorému bude predsedať právnička Marie Derain de Vaucressonová. K dispozícii bude mať „nevyhnutné finančné prostriedky“. Tento doslova odškodňovací fond získa zdroje najmä tým, že sa cirkev „zbaví hnuteľného i nehnuteľného majetoku CEF a diecéz“, ohlásil arcibiskup Moulins-Beaufort.

Už má okolo pol milióna eur od biskupov i veriacich. Tamojšia cirkev má ročné príjmy vo výške 700 miliónov eur, väčšina pochádza z darov, vo Francúzsku a Vatikáne vlastní viac ako 700 nehnuteľností.

Nie všetci chcú finančné odškodnenie

Pomoc obetiam však nebude automatická a záleží od prípadu k prípadu, vysvetlila Marie Derain de Vaucressonová pre denník La Croix. Niektoré obete chcú len vedieť, či je agresor nažive, iné žiadajú o stretnutie s ním alebo s biskupom v čase zločinu, a tak je odškodné nielen finančné.

Každá diecéza musí zostaviť zoznam statkov, ktoré vlastní. Avšak nie všetko, čo cirkev vlastní, môže predať – spomeňme napríklad národné pamiatky. Nemožno predať ani pozostalosti od veriacich, ktoré boli určené na osobitný účel.

Predaj niektorých kostolov, priestorov a bytov pre niekoľko miliónov môže byť komplikovaný, varoval historik Odon Vallet pre Radio Classique:

„Ak sa rozpredajú malé kostoly, veriaci už nebudú môcť chodiť na omšu a na druhej strane sú kostolíky často vo veľmi zlom stave, takže ich hodnota je záporná.“

Biskupi takisto chcú lepšiu formáciu budúcich kňazov, šírenie osvedčených postupov i zapojenie laikov do práce CEF. Požiadali tiež pápeža Františka, aby poslal pozorovateľov „na vyhodnotenie ich snahy o ochranu maloletých, a aby v prípade potreby poskytol potrebné ďalšie opatrenia“.

Niektorí volajú po úprave spovedného tajomstva

Premiér Jean Castex v tejto súvislosti po návšteve pápeža Františka vo Vatikáne minulý mesiac povedal: „Je potrebné za každú cenu nájsť spôsoby a prostriedky, ako zladiť (spovedné tajomstvo) s trestným právom, právami obetí.“ Reagoval tým na mnohé hlasy spomedzi obetí i médií, ktoré žiadajú reformu cirkvi.

„To absolútne vylučujem,“ komentoval hlavný pápežský penitenciár kardinál Mauro Piacenza v rozhovore pre Štandard. Brániť spovedné tajomstvo neznamená relativizovať hrozný zločin zneužívania detí:

„Spovedné tajomstvo, samozrejme, nechráni žiadnu neprávosť, práve naopak. Je zrejmé, že ak príde niekto na spoveď, ide o kajúcneho človeka, lebo inak by neprišiel. A keby spovedné tajomstvo neexistovalo, na spoveď by neprišiel a ešte viac by sa oddával hriechu.“

Taliansky kardinál podčiarkol, že kríza zneužívania má skôr cirkev viesť k lepšej formácii kňazov, k ich lepšiemu vedeniu zo strany biskupov aj k väčšej starostlivosti o obete. „Tie spolu so svojimi rodinami musia cítiť, že cirkev im je nablízku a snaží sa zmierniť ich rany.“

Správu sa boja kritizovať

Francúzsky episkopát správu Nezávislého výboru pre zneužívanie v cirkvi prijal nekriticky, defenzívne a bez podrobného preskúmania, pripomenuli niektorí komentátori. Zdôraznili, že číslo obetí v cirkvi je štatistický odhad a týka sa len štyroch percent všetkých pedofilných prípadov v krajine:

„Zo strany cirkvi je neochota spochybňovať akékoľvek správy, ako je táto. Možno sa obáva, že spochybnenie časti správy by vyvolalo dojem, že sexuálne zneužívanie stále popiera a zľahčuje. Namiesto toho od cirkvi vychádza ako obvykle iba ,mea culpa’. Napriek tomu je pravda dôležitá a diskutabilné tvrdenia proti cirkvi by sa mali starostlivo preskúmať.“


Ďalšie články