Mŕtvoly aj trpiaci ľudia. Česko spúšťa brutálnu očkovaciu kampaň

Jeden z pripravených vizuálov na očkovaciu kampaň v ČR. Foto: Ministerstvo zdravotníctva ČR

České ministerstvo zdravotníctva chce verejnosti ukázať dosahy covidu v tej najčírejšej forme. Na vakcínu majú ľudí presvedčiť zábery nezaočkovaných pacientov, ktorí koronavírusu podľahli.

V Česku za uplynulých sedem dní pribudlo viac ako 53-tisíc potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 20-tisíc viac ako v predchádzajúcom týždni. Najviac infikovaných je medzi školopovinnými deťmi, pre ktoré nie je covid smrteľným ohrozením.

V nemocniciach tam leží 2 697 hospitalizovaných pacientov s COVID-19. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 393 z nich a umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje 188 pacientov.

Česko doposiaľ zaočkovalo viac než 57 percent občanov. Vekovú kategóriu nad 50 rokov zaočkovali na viac než 70 percent a v kategórii od 65 rokov dostalo obe dávky očkovacej látky vyše 80 percent ľudí. Napriek tomu krajina na konci októbra sprísnila opatrenia a na vakcínu chce lákať aj výhražnou kampaňou.

Prebuďte sa z letargie, nie je to sranda

Podľa českého ministerstva zdravotníctva sa náklady na novú kampaň zmestia do 50 miliónov korún vynaložených za celú doterajšiu očkovaciu kampaň. Celá kampaň sa skladá približne z 12 fotografií reálnych covidových pacientov z českých jednotiek intenzívnej starostlivosti.

„Robili sme pozitívne kampane, ale ľudia musia vedieť, že covid je ohrozenie života a zdravia. Sú tam fotky, ktoré azda ešte viac budú motivovať ľudí k tomu, aby sa očkovali,“ povedal premiér Andrej Babiš.

 „Ono sa hovorí brutálna, ale je to realistické. Po tých fázach kampane, keď sme dosť vysvetľovali, vyvracali niektoré dezinformácie, je teraz nutné ukázať reálnu situáciu,“ skonštatoval minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Podľa ministra je cieľom „prebudiť ľudí z letargie“ a ukázať im, že covid môže mať veľmi vážny priebeh či dôsledky. Vláda si od použitia fotografií mŕtvych a trpiacich ľudí sľubuje zvýšenie záujmu o očkovanie medzi dosiaľ nerozhodnutými ľuďmi. Fotky dopĺňajú titulky ako „Uveril dezinformáciám“ alebo „Mal svoju pravdu“.

Fotografie najprv uvidia ľudia na sociálnych sieťach. Facebook totiž poskytol vláde algoritmus pravdepodobne neočkovaných. Kampaň tak bude adresne mieriť presne na tých, ktorých má presvedčiť.

„Musíme komunikáciu smerovať na tých 20 percent, kde ešte vidíme nejaký potenciál. Želali by sme si, aby tá kampaň nevyvolala debatu o etike a morálke, ale aby vyvolala debatu k očkovaniu,“ doplnil hovorca rezortu zdravotníctva Daniel Köppl.

Slovenská kampaň nezabrala, sprísňovanie opatrení je na spadnutie

Slovensko spustilo prvú očkovaciu kampaň v januári 2021 a mala slogan „Vakcína je sloboda“. V apríli 2021 sa začala celoslovenská mediálna kampaň pod názvom „Vakcína je víťazstvo“ s vedeckými autoritami a osobnosťami kultúry.

Očkovanie u nás podporovali aj regionálne kampane v najmenej zaočkovaných regiónoch či v marginalizovaných lokalitách. Rezort distribuoval pre viac ako 400-tisíc poberateľov starobných dôchodkov informačné letáky o očkovaní.

Napriek tomu sú slovenské pandemické dáta v porovnaní s českými horšie. Zaočkovali sme len 45 percent občanov a v kategórii nad 70 rokov vakcínu nedostalo viac než 180-tisíc seniorov. V nemocniciach máme o takmer tristo pacientov menej (2 405), ale na umelej pľúcnej ventilácii len o troch pacientov menej než naši susedia (185).

Zdá sa, že Slovensko uprednostní pred cukrom metódu biča. Viac než na očkovaciu kampaň sme sa rozhodli spoľahnúť na prísnejšie pravidlá pre nezaočkovaných. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) pripúšťa lokálny núdzový stav s obmedzením cestovania.

Odborníci by to privítali: „Radi by sme robili výjazdy a doočkovali seniorov, ale zdravotníctvo to nestíha a očkovacie tímy čelia útokom. Núdzový stav by túto agresiu zastavil a získali by sme skoro mesiac na doočkovanie rizikovej skupiny,“ povedal pre Štandard Vladimír Krčméry, člen konzília odborníkov.

Motiváciou k vakcíne má byť aj uvoľnenie opatrení pre očkovancov. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) v pondelok na sociálnej sieti oznámil, že očkovaní a ľudia, ktorí prekonali COVID-19, budú v čiernych okresoch zvýhodnení. Súčasne sa má prísnejšie zakročiť proti ľuďom, ktorí nerešpektujú vyhlášky vydané Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ).


Ďalšie články