Video: Poľské hranice dostávajú zabrať. Z Bieloruska k ním mieri vlna migrantov

A Foto: Twitter

Na hraniciach Poľska a Bieloruska sa zdvihla masívna karavána migrantov. Po niektorých konfliktoch so štátnymi zložkami poľský minister obrany cez víkend uviedol, že stojí za pohraničnou strážou. Opakovanie podobného scenára by v budúcnosti mohol obmedziť masívny pohraničný múr, ktorý chcú Poliaci stavať už tento rok.

Migračná kríza na severe Európy neutícha. Najnovším dôkazom o tom sú zábery karavány prisťahovalcov, ktorí mieria z Bieloruska k poľským hraniciam. Na sociálnej sieti Twitter ich uverejnil portál Liveuamap, ktorý monitoruje dianie vo východnej časti starého kontinentu.

Na publikovaných videách vidieť stovky ľudí, ktorých zvýšený pohyb odštartoval počas víkendu. Dav pôsobí pokojne, no poľský rezort obrany sa cez víkend posťažoval na agresívne správanie niektorých cudzincov.

„Situácia na hraniciach je čoraz napätejšia. Takýto stav je dnes takmer bežný. Všetci by sme mali byť vďační našim vojakom a dôstojníkom pohraničnej stráže za ich službu,“ nechal sa cez víkend počuť šéf tohto rezortu Mariusz Błaszczak.

„Ale čoskoro zase nejaký užitočný idiot napíše o týraní žien a detí a o ‚vrahoch z pohraničnej stráže‘. Toto je prakticky vojna,“ opisuje aktuálne dianie známy poľský novinár a komentátor Łukasz Warzecha.

Lukašenkova odveta

Karavána sa pohýna v čase, keď Poľsko čelí vo všeobecnosti značnému migračnému tlaku na svojej hranici s Bieloruskom. Bieloruské úrady nalákali do krajiny na turistické víza tisíce migrantov, ktorých povzbudzujú k prechodu do Poľska, Litvy a v menšej miere aj do Lotyšska.

Tento postup je odpoveďou na správanie členských štátov Európskej únie, ktoré na režim bieloruského autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka uvalili sankcie za to, čo považujú za násilné represie a porušovanie ľudských správ.

Veľké množstvá ľudí prichádzajú prevažne z Iraku, Iránu, Sýrie, Afganistanu a tiež z Afriky. Pokúšajú sa prekročiť hranicu v nádeji, že sa nakoniec dostanú do rozvinutých západoeurópskych krajín, kde sa plánujú usadiť.

Poliaci sa budú brániť plotom

V reakcii na zvýšený nápor ilegálnych migrantov poslanci poľského Sejmu koncom októbra odobrili výstavbu múru na hraniciach s Bieloruskom v cene asi 353 miliónov eur. Prezident Andrzej Duda zákon o jeho skonštruovaní podpísal krátko na to.

Výstavba múru sa podľa hovorcu poľskej vlády Piotra Müllera začne ešte tento rok a potrvá niekoľko mesiacov, keďže ide o problematické územie a bude potrebné ho riadne zabezpečiť. „Začať by sa malo v priebehu niekoľkých týždňov,“ povedal.

Poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski nedávno avizoval, že stabilná a vysoká bariéra vybavená monitorovacím systémom a detektormi pohybu by mala byť dokončená v prvej polovici roka 2022.

V snahe zastaviť nápor tisícov migrantov Poľsko vyhlásilo od 3. septembra v oblastiach pri svojich hraniciach s Bieloruskom núdzový stav a jeho platnosť začiatkom októbra predĺžilo o 60 dní.

Zomrelo už niekoľko ľudí

Ľudskoprávne organizácie poľskú vládu za jej zaobchádzanie s migrantmi v poľsko-bieloruskom pohraničí neraz kritizovali. Obvinili ju zároveň z toho, že viackrát nezákonne poslala skupiny migrantov späť cez bieloruské hranice.

Médiá začiatkom novembra uviedli, že na poľsko-bieloruských hraniciach prišlo od leta o život už najmenej desať migrantov. Noviny Gazeta Wyborcza uviedli, že spomedzi desiatich úmrtí bolo až sedem zaznamenaných na poľskej strane hranice.

(tod/tasr)


Ďalšie články