Borzíkovo requiem obetiam pandémie aj Bokesovo Te Deum výročiu revolúcie z Novembra 1989

01 Lukáš Borzík. Foto: Veronika Klimová

V sobotu večer bude vo filharmónii zaujímavý program: Odznejú tri premiéry a štvrtá slovenská premiéra diel, ktoré sú venované obetiam pandémie či výročiu novembrovej revolúcie z roku 1989.

Festival Nová slovenská hudba dnes ponúkne tri premiéry: Chiaroscuro pre organ a orchester skladateľa Lukáša Borzíka, Te Deum pre soprán, barytón, miešaný zbor a orchester Vladimíra Bokesa, Neprítomnosť / Abwesenheit, koncert pre dva klavíry a orchester skladateľky Jany Kmiťovej a tiež slovenskú premiéru koncertu pre husle a orchester Vertigo Mariána Lejavu.

Bokesovo Te Deum je venované 30. výročiu Nežnej revolúcie, dramaturg Slovenskej filharmónie Juraj Bubnáš o tomto diele napísal:

„Pozadie vzniku skladby Te Deum pre soprán, barytón, miešaný zbor a orchester, op. 93 Vladimíra Bokesa siaha do rokov 1988 až 1990, keď pracoval na svojom diele Missa Posoniensis, op. 55 (Bratislavská omša). Bezprostredným podnetom pre jeho vznik vtedy boli udalosti Sviečkovej manifestácie 25. marca 1988, keď polícia vodnými delami rozohnala pokojne sa modliaci dav veriacich. Sirény policajných áut a polievacích sirén našli dokonca svoje zvukomalebné zhudobnenie v centrálnej časti omše (Credo), ktorú skladateľ dokončoval zhodou okolností práve v období v novembri 1989. O takmer tri desaťročia neskôr ho oslovil František Mikloško, organizátor Sviečkovej manifestácie a jedna z kľúčových osobností Nežnej revolúcie, s výzvou na napísanie nového diela: „Mnohé národy majú svoje Te Deum – Česi vďaka Dvořákovi, Francúzi vďaka Berliozovi, Rakúšania vďaka Haydnovi, Mozartovi či Brucknerovi. Boli by pekné, keby aj Slováci mali svoje Te Deum – mohli by ste nejaké napísať?“ Vladimír Bokes súhlasil a vzhľadom na blížiace sa 30. výročie Nežnej revolúcie sa rozhodol svoju skladbu venovať práve tejto udalosti.“

Skladba odznie na dnešnom koncerte o 19. hodine v Slovenskej filharmónii v premiére.

Druhou premiérou, na ktorú by sme radi upozornili, je Chiaroscuro Lukáša Borzíka. Súčasný skladateľ, ktorý sa vo výraznej miere venuje sakrálnym témam, svoju skladbu venoval obetiam pandémie COVID-19. Ako povedal Borzík pre Štandard: „Skladbu venujem obetiam tejto pandémie, ide o pietnu skladbu, usiloval som sa napísať ju ako také malé requiem.“

Slovenský filharmonický zbor dnes povedie dirigent Szymon Bywalec, na klavír hrá Ivan Buffa a Diana Buffa, na husle Marián Paľa, za organom bude Marek Štrbák. Sopranistkou večera je Andrea Ľuptáková, barytonistom Tomáš Šelc. Zbormajstrom Štefan Sedlický.

Dnešný koncert je súčasťou festivalu Nová slovenská hudba, ktorý prebieha od 2. – 8. novembra, diváci majú možnosť „spoznať myslenie, cítenie, vnútorné svety a inšpirácie súčasných skladateľov, umelcov, ktorí sa vyjadrujú prostredníctvom hudby,“ ako sa píše v popise festivalu.

Ak máte večer možnosť, určite sa do filharmónie vyberte.


Ďalšie články